Úzkosti postihují šéfy velkých firem i mámy na rodičovské


Nadměrný stres, vytížení 7 dní v týdnu, nedostatek spánku a špatná životospráva k tomu? To jsou přesně důvody, které mohou být spouštěčem pro úzkosti a úzkostné poruchy. V souvislosti s pandemií koronaviru, karanténních opatření a nucené izolace se úzkosti začaly projevovat dokonce v ještě větší míře. V běžné době se dlouhodobé úzkosti týkají asi desetiny populace, přičemž v mladší generaci je případů více, protože je u nich zřetelný tlak na výkon a roli sehrávají také sociální média. Co dělat, když strach přeroste v úzkost?

Strach bez zjevného ohrožení nebo příčiny

Kdy se strach mění v úzkost? Strach je přirozenou emocí, která je reakcí na hrozící nebezpečí a má vést k útěku nebo obraně. Může se projevovat v různé intenzitě. Naopak úzkostná porucha přichází náhle, bez zjevné příčiny a jedná se o kombinaci strachu, fobií, podráždění a různých fyzických projevů, mimo jiné silného bušení srdce, dušnosti, nevolnosti, třasu nebo dokonce paralýzy končetin. Záchvaty úzkosti mohou připomínat infarkt nebo jiné chronické onemocnění.

Trpí duše i imunita

Z toho důvodu jsou trpící úzkostnými poruchami častými návštěvníky ordinací praktických lékařů, kteří však na příčinu potíží krevním rozborem nebo jinými vyšetřeními nepřijdou. Vhodnější je vyhledat psychoterapeutickou pomoc. Neléčená úzkostná porucha časem nepřejde, jak by se mohlo dotyčnému zdát, ani nelze najít pomoc na internetu. Navíc se stavy postupem času zhoršují, což vede ke zhoršení imunity, vzniku chronických nebo různých zánětlivých onemocnění, ale také izolaci dotyčného, který se snaží ze všech sil vyhnout obávaným situacím. Leckdy sáhne po sklence alkoholu na uklidněnou, tím se však vše jen zhoršuje.

Léčba pomocí tří pilířů i změna životního stylu

Naopak po kontaktování psychoterapeutického centra se dohodne léčebný plán, jak se zbavit úzkostí a započne léčba. Bývá založena na dvou, v případě těžkých případů na třech pilířích. Prvním je kognitivně-behaviorální psychoterapie, při které se pracuje na odstranění příčin vzniku úzkostných stavů. Při druhé se trénují dechová a svalová cvičení, která napomohou zvládání přicházejících záchvatů. V rámci třetího pilíře se přistupuje k farmakoterapii s předepsáním šetrných antidepresiv. Léčbě může napomoci také změna životního stylu, především zdravý jídelníček, dostatek fyzického pohybu i spánku. Nadto je vhodné omezit konzumaci alkoholu.


Komentáře

  1. Článek se mi líbil, trochu mi připomněl s těmi pilíři moji BP zaměřenou na syndrom vyhoření.

    Somethinghibgbykate

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem také na mateřské dovolené a je pravda, že když jsme byli se synem zavření jen doma, tak to bylo hodně náročné. Ani jednoho to nebavilo. Naštěstí už je hezky, takže můžeme jít ven a trochu se rozptýlíme. Já jsem nám také koupila antigenní testy , takže už jsem byla u kadeřnice, na zahrádce na kafi, prostě paráda. Už si začínám připadat, že zase žiju, ne jenom přežívám :-) .

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)