Pomůže mi kniha Konec plýtvání jídlem ušetřit?


Tak tuhle otázku jsem si položila, hned jak jsem zjistila, že tato kniha z edice Smarticular vyšla. Smarticular je německý web plný tipů na to, jak si vyrobit doma řadu věcí, drogerie, kosmetiky, jak žít „zero waste“, jak uchovávat zeleninu, ovoce atd. Nakladatelství Kazda díky tomuto webu vydává brožované publikace, kde vybírá osvědčené a praktické tipy do domácnosti. Já už mám z této řady několik publikací, i když ne úplně všechny. Za sebe však mohu říci, že Konecplýtvání jídlem se mi zatím líbila nejvíc, resp. přijde mi pro mou domácnost nejvíce praktická.

Vyhazuji spoustu zbytků

V naší domácnosti se vyhazuje strašné množství jídla. Manžel má totiž mánii, že musí všechno nakupovat do zásoby, a to opravdu ve velkém. Na jeho obhajobu musím napsat, že v posledních asi dvou letech se to hodně zlepšilo, ale možná je to i tím, že máme dvě děti, které toho více sní. :D Když se totiž nudí, jsou jak sarančata. Sní, na co přijdou.

I přes ta pozitiva je však strašně moc uzenin, sýrů a jogurtů, které vyhazuji. A to se je snažím jíst i po datu expirace, protože ten je kvůli hygieně a nevypovídá úplně o tom, že je jogurt již zkažený. Ostatně, tato kniha mi to teď potvrdila. Přesto je lhůta, přes kterou jít nechci a když tam pak mám deset i více jogurtů s prošlým datem, tak už se mi o nich i zdá. Tato kniha mi mimo jiné pomohla i tím, že uvádí tabulku s časem, jak dlouho vydrží určité potraviny po datu spotřeby.




Jak nevyhazovat jídlo a ještě ušetřit?

Konec plýtvání jídlem je knížka, která mi ukázala plno nápadů a tipů, jak spotřebovat určité druhy potravin, nebo různé zbytky, aniž bych je vyhodila. Faktem je, že jsem si vybavila plno okamžiků, kdy takhle fungovala a vařila moje prababička a dodnes to dělá babička. Ty vyhazují skutečně minimum jídla. Rozhodla jsem se proto, že budu více jídlo plánovat a nakupovat podle toho. Je to však hodně o mé pohodlnosti a lenosti, takže se to musím fakt naučit. Naštěstí je tu tip, jak na to jít jednoduše.




Co ještě v knize najdete?

Najdete tady v podstatě kolem 333 udržitelných receptů a nápadů na zpracování potravin, ať už tím, že z nich vykouzlíte další dobré jídlo, nebo třeba prostředek na čištění kuchyně. Kromě plánování vaření a nákupů je tu kapitola, která řeší, jak zpracovávat potraviny beze zbytků, Jak využít staré pečivo, jídla ze zbytků, zbytky šťáv a džusů atd., ale také je tu mnoho tipů, jak zpracovat velkou úrodu, což je můj další problém, který řeším v letních měsících. Rozdávám pak spoustu zeleniny sousedům, pes žere okurky i cukety atd. Ne, že bych se s nimi už nechtěla dělit :D, ale i tak se toho vždycky hodně vyhodí.

Kniha je doplněná tipy, recepty, různými osvědčenými nápady čtenářů a uživatelů webu Smarticular atd. Zkrátka je to nejen teoretická inspirace, ale i věc, kterou skutečně využijete v praxi. Už jsem se o tom přesvědčila několikrát u jejich předchozích publikací a věřím, že to tentokrát bude stejné. Ostatně už teď se snažím vařit podle tipů v této knize. :)

A mimochodem – i když jsem teď knihu Konec plývání jídlem vlastně přečetla od začátku dokonce – jen pár známějších receptů jsem přeskočila, budu se k ní ráda vracet a založila jsem si plno zajímavých receptů, které v nejbližší době hodlám vyzkoušet.



Hodnocení: 10/10

Knihu Konec plýtvání jídlem koupíte na stránkách nakladatelství Kazda, kterému děkuji za recenzní výtisk.

Komentáře

  1. Ahoj Sabi,
    kniha vypadá dobře. Já nesnáším plýtvání jídlem a doma se snažíme likvidovat všechny zbytky. Vždy z toho něco upeču, prošlý jogurt mohu dát právě do nějaké buchty. Z uzenin a sýrů dělám různé slané koláče a záviny, prostě se doma dojídá. Dneska byl zrovna oběd ze zbytků a nikdo si nestěžoval. Máš pravdu, že základem je přiměřené nakupování. Mně hodně pomáhá, když si jídla plánuji. Zrovna dneska jsem si sedla s letáky a papírem a naplánovala jsem pokrmy na celý týden. Vždy zohledním plány, abych věděla, kde budu a jaké jsou tam obchody. Podle toho se mrknu do letáků, abych věděla, co mají zrovna v akci. Porovnám to s tím, co mám doma už koupené, co se musí dojíst, co je v mrazáku, a naplánuji jídla. Nejdůležitější jsou asi obědy, na to je největší spotřeba surovin. Taky si vždy rozvrhnu, co budu péct. Většinou to plánuji podle toho, co potřebuji dodělat. Zrovna teď je doma čerstvý štrůdl, protože jsem měla v lednici už docela dlouho pytel jablek, která chtěla už zlikvidovat. My tedy doma zahradu nemáme, takže málokdy mám nějaké přebytky ovoce a zeleniny, ale doma pravidelně zavařuji marmelády, dělám kompoty, šťávy, nakládanou zeleninu, houby, čatní, sušené houby. Staré pečivo likviduji na strouhanku (nejsem zvyklá ji kupovat, děláme vždy domácí). Starý chleba je dobrý třeba na krutonky do polévky, v nejhorším případě jde ke kolegyni jako krmení zvířat (stejně jako třeba skořápky). Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, tak to jsi fakt šikovná. Ono je to fakt asi o tom mít přehled a plánovat. Já jsem na tohle hrozný lempl a hlavně jsem rezignovala od chvíle, co chlap začal tak šíleně nakupovat. ale teď je to fakticky mnohme lepší... :)

      Vymazat
  2. Já myslím, že spotřebovávám zbytky docela dost a i nakupuju s rozmyslem. Knížku bych si ale asi se zájmem přečetla i tak. Ostaně občas se mi taky stane, že něco zapomenu spotřebovat. Většinou je to důsledek nesrovnané lednice (dneska jsem vyhazovala balíček šunky, na který jsem položila vakuovaný kus špeku a přišla na to až za týden a to už šunka fakt "měla dost" :( ).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás má šunka dost každou chvíli. ale naštěstí teď zachutnala i dětem, takže když se koupí čerstvá šunka, tak se s ní. hurá. :D

      Vymazat
  3. Kniha vypadá skvěle! Tohle je téma, ve kterém se snažím se stále zlepšovat a hledat tipy a rady. Doma se také snažíme neplýtvat, já jsem na to dost pes a vadí mi, když se něco zbytečně vyhazuje, ale stane se, jsme lidi.
    Naopak mě děsí, kolik lidí i dnes stále vyhazuje věci po datu spotřeby, i když to není zrovna třeba. Je dobře, že se o tom píše, stále je třeba to dostávat do podvědomí lidí.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)