Vyhazuji spoustu zbytků
V naší domácnosti se
vyhazuje strašné množství jídla. Manžel má totiž mánii, že musí všechno
nakupovat do zásoby, a to opravdu ve velkém. Na jeho obhajobu musím napsat, že
v posledních asi dvou letech se to hodně zlepšilo, ale možná je to i tím,
že máme dvě děti, které toho více sní. :D Když se totiž nudí, jsou jak
sarančata. Sní, na co přijdou.
I přes ta pozitiva je
však strašně moc uzenin, sýrů a jogurtů, které vyhazuji. A to se je snažím jíst
i po datu expirace, protože ten je kvůli hygieně a nevypovídá úplně o tom, že
je jogurt již zkažený. Ostatně, tato kniha mi to teď potvrdila. Přesto je
lhůta, přes kterou jít nechci a když tam pak mám deset i více jogurtů s prošlým
datem, tak už se mi o nich i zdá. Tato kniha mi mimo jiné pomohla i tím, že
uvádí tabulku s časem, jak dlouho vydrží určité potraviny po datu spotřeby.
Jak nevyhazovat jídlo a ještě ušetřit?
Konec plýtvání jídlem
je knížka, která mi ukázala plno nápadů a tipů, jak spotřebovat určité druhy
potravin, nebo různé zbytky, aniž bych je vyhodila. Faktem je, že jsem si vybavila
plno okamžiků, kdy takhle fungovala a vařila moje prababička a dodnes to dělá
babička. Ty vyhazují skutečně minimum jídla. Rozhodla jsem se proto, že budu
více jídlo plánovat a nakupovat podle toho. Je to však hodně o mé pohodlnosti a
lenosti, takže se to musím fakt naučit. Naštěstí je tu tip, jak na to jít
jednoduše.
Co ještě v knize najdete?
Najdete tady v podstatě
kolem 333 udržitelných receptů a nápadů na zpracování potravin, ať už
tím, že z nich vykouzlíte další dobré jídlo, nebo třeba prostředek na čištění
kuchyně. Kromě plánování vaření a nákupů je tu kapitola, která řeší, jak zpracovávat
potraviny beze zbytků, Jak využít staré pečivo, jídla ze zbytků, zbytky šťáv a
džusů atd., ale také je tu mnoho tipů, jak zpracovat velkou úrodu, což je můj
další problém, který řeším v letních měsících. Rozdávám pak spoustu
zeleniny sousedům, pes žere okurky i cukety atd. Ne, že bych se s nimi už
nechtěla dělit :D, ale i tak se toho vždycky hodně vyhodí.
Kniha je doplněná tipy,
recepty, různými osvědčenými nápady čtenářů a uživatelů webu Smarticular
atd. Zkrátka je to nejen teoretická inspirace, ale i věc, kterou skutečně
využijete v praxi. Už jsem se o tom přesvědčila několikrát u jejich
předchozích publikací a věřím, že to tentokrát bude stejné. Ostatně už teď se
snažím vařit podle tipů v této knize. :)
A mimochodem – i když
jsem teď knihu Konec plývání jídlem vlastně přečetla od začátku dokonce –
jen pár známějších receptů jsem přeskočila, budu se k ní ráda vracet a
založila jsem si plno zajímavých receptů, které v nejbližší době hodlám
vyzkoušet.
Hodnocení: 10/10
Knihu Konec plýtvání
jídlem koupíte na stránkách nakladatelství Kazda, kterému děkuji za
recenzní výtisk.
Ahoj Sabi,
OdpovědětVymazatkniha vypadá dobře. Já nesnáším plýtvání jídlem a doma se snažíme likvidovat všechny zbytky. Vždy z toho něco upeču, prošlý jogurt mohu dát právě do nějaké buchty. Z uzenin a sýrů dělám různé slané koláče a záviny, prostě se doma dojídá. Dneska byl zrovna oběd ze zbytků a nikdo si nestěžoval. Máš pravdu, že základem je přiměřené nakupování. Mně hodně pomáhá, když si jídla plánuji. Zrovna dneska jsem si sedla s letáky a papírem a naplánovala jsem pokrmy na celý týden. Vždy zohledním plány, abych věděla, kde budu a jaké jsou tam obchody. Podle toho se mrknu do letáků, abych věděla, co mají zrovna v akci. Porovnám to s tím, co mám doma už koupené, co se musí dojíst, co je v mrazáku, a naplánuji jídla. Nejdůležitější jsou asi obědy, na to je největší spotřeba surovin. Taky si vždy rozvrhnu, co budu péct. Většinou to plánuji podle toho, co potřebuji dodělat. Zrovna teď je doma čerstvý štrůdl, protože jsem měla v lednici už docela dlouho pytel jablek, která chtěla už zlikvidovat. My tedy doma zahradu nemáme, takže málokdy mám nějaké přebytky ovoce a zeleniny, ale doma pravidelně zavařuji marmelády, dělám kompoty, šťávy, nakládanou zeleninu, houby, čatní, sušené houby. Staré pečivo likviduji na strouhanku (nejsem zvyklá ji kupovat, děláme vždy domácí). Starý chleba je dobrý třeba na krutonky do polévky, v nejhorším případě jde ke kolegyni jako krmení zvířat (stejně jako třeba skořápky). Měj se krásně,
Hanka z ciculka.cz
Haničko, tak to jsi fakt šikovná. Ono je to fakt asi o tom mít přehled a plánovat. Já jsem na tohle hrozný lempl a hlavně jsem rezignovala od chvíle, co chlap začal tak šíleně nakupovat. ale teď je to fakticky mnohme lepší... :)
VymazatJá myslím, že spotřebovávám zbytky docela dost a i nakupuju s rozmyslem. Knížku bych si ale asi se zájmem přečetla i tak. Ostaně občas se mi taky stane, že něco zapomenu spotřebovat. Většinou je to důsledek nesrovnané lednice (dneska jsem vyhazovala balíček šunky, na který jsem položila vakuovaný kus špeku a přišla na to až za týden a to už šunka fakt "měla dost" :( ).
OdpovědětVymazatU nás má šunka dost každou chvíli. ale naštěstí teď zachutnala i dětem, takže když se koupí čerstvá šunka, tak se s ní. hurá. :D
VymazatKniha vypadá skvěle! Tohle je téma, ve kterém se snažím se stále zlepšovat a hledat tipy a rady. Doma se také snažíme neplýtvat, já jsem na to dost pes a vadí mi, když se něco zbytečně vyhazuje, ale stane se, jsme lidi.
OdpovědětVymazatNaopak mě děsí, kolik lidí i dnes stále vyhazuje věci po datu spotřeby, i když to není zrovna třeba. Je dobře, že se o tom píše, stále je třeba to dostávat do podvědomí lidí.