Dětské knížky: Zabavte děti od 2 let čtením a knížkou s magnetkami



Přivést ke knížkám i nejmenší děti - klidně už od půl roku, je velmi prospěšné. Zabavíte je a ještě se něco naučí. Ne každá knížka je však pro nejmenší vhodná. A co si budeme povídat, někdy i větší děti nebaví si jen tak "číst". Některému dítěti stačí prohlížet obrázky, jiné chce, abyste mu četli. A jiné hledá ještě něco navíc. U nás je to na střídačku a proto hledám možnosti, jak děti knížkou zabavit a ukázat jim, že je to velká zábava nejen na čtení, ale že se s knížkou dá hrát i jinak. 

Bagry a Vláčky - Čtení a hraní si s magnetkami

Velkým pomocníkem v kreativních knihách je mi nakladatelství Ella a Max, které spadá pod společnost Presco group. Mají plno knížek, které zaujmou na první pohled a naučí děti hledat v obrázcích, vyprávět, co na nich vidí, ale i lepit do nich samolepky - specální edice samolepkových knih atd. 

Nedávno mi padla do oka úplná novinka - knížky na magnetky. Vybrala jsem hned dvě - Bargy a Vláčky. Vedle dvoustránek s tvrdými deskami, které něco vydrží, obsahují krásné ilustrace Paula Dronsfielda a krátké textíky Sally Hopgoodové, které dětem číst můžete i nemusíte. Zabaví se totiž pohodlně sami. V hodní části je plastový boxík plný magnetek - knížka Bargy obsahuje samozřejmě bagry, nákladní auta, různé pracovní stroje, ale i hromady písku, trubky atd. Vláčky pak obsahují magnetické kousky s mašinkami, vagónky, náplní do vagonků apod. Děti si tak na jednotlivé stránky mohou přikládat to, co je samotné zaujme a vytvoří tak svůj vlastní příběh. U nás si děti zvládnou vše krásně okomentovat, takže se při tom bavím i já. :)

Vkládání magnetek do obrázků je hodně zábavné a baví jak mladší tak starší děti ( u nás 3 a 5 let). Výhodou je, že narozdíl od samolepek mohou děti magnetky sundavat a umisťovat opakovaně na různá místa. S tím jsem bojovala hlavně u Jiříka, který chtěl po čase samolepky v knížkách loupat a znovu lepit - jinam, ale nešlo mu to a knížku si poškodil. A pak samozřejmě brečel. Tady se to nestane. 

Doma už máme jednu podobnou knížku - O červené Karkulce. Tam však nejsou magnetky, ale obrázky z plsti a na plstěné stránky pak děti vkládají věci, které patří do lesa, do chaloupky atd. Je to sice zajímavý nápad, ale není tak dobře vyřešen, jako magnetky. Plstěné obrázky se snadno poztrácí a špatně drží, i se s nimi hůře manipuluje. 

Ale teď už dost povídání, pojďme se mrknout na fotografie, ať si dokážete lépe představit, jak knížky vypadají a jak to celé funguje. :)














Proč si pořídit magnetické knížky Vláčky a Bargy: 

- děti tvoří vlastní příběhy

- vkládání magnetek do knížek je zábava

- magnetky lze vkládat opakovaně

- magnetky na stránkách dobře drží - knížku s nimi lze zavřít a děti mohou pokračovat klidně až druhý den

- knížky jsou vhodné pro děti od 1 roku i níže


Magnetické knížky koupíte na stránkách nakladatelství Ella a Max. My je můžeme rozhodně doporučit. Nejen proto, že jsou opravdu zábavné a kvalitní, ale i proto, že toto nakladatelství je plné svělých nápadů. 

Mimochodem, napadlo mě, že bych vám mohla udělat článek o speciálních knížkách pro děti, kde bych shrnula všechny podobné knížky, které doma máme. Ať máte přehled, co všechno se dá s nejmenšími dělat. :) Byl by zájem? 

Vaše Sabi

Komentáře

  1. Sabi, knížky se mi líbí (možná je to dobrý tip na dárek pro dceru neteře).

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)