Jak se fotografuje jídlo? Tuto
otázku už jsem si pokládala mnohokrát. Ne, že bych se snažila nafotit svoji
kuchařku, jak napovídá titulní strana publikace, ale občas uvařím něco, co bych
chtěla nafotit na blog a přirozeně si přeji, aby to dobře vypadalo. Nejen
proto, že tu chci mít pěkné fotky, ale i proto, že chci, aby na to moji čtenáři
dostali chuť. A tak když vyšla kniha Aleny Hrbkové, nadšeně jsem po ní
skočila. Byla mi něco platná?
Pro koho je kniha Jak se fotografuje jídlo
Alena Hrbková napsala svou
knihu Jak se fotografuje jídlo s velkou láskou k jídlu i k focení.
To je vidět na první pohled. Je totiž vyladěná do detailů a uvnitř je velmi
nápaditá. Autorka všechno, o čem píše, ukazuje na fotografiích a nechybí ani
bílý list papíru na vlastní poznámky za každou sekcí.
I když by se podle názvu mohlo
zdát, že kniha je jen pro ty, kteří rádi vaří a chtějí si sami nafotit
kuchařku, není to tak. Já sama po vlastní kuchařce opravdu netoužím. Možná
proto, že vařím většinou proto, že musím a když už vařím něco proto, že chci a
opravdu si to užívám, je to jen jednou za čas.
Tato kniha je vhodná pro
začátečníky, kteří nikdy fotit jídlo nezkoušeli, ale i pro zkušené fotografy. Ono
totiž nafotit jídlo tak, aby opravdu vypadalo dobře, je celkem kumšt. Má to svá
pravidla, jako že potraviny musí být čerstvé, právě naservírované atd. Ale
důležité je i světlo, způsob servírování atd. A tím mi autorka hodně pomohla, i
když jsem neměla zatím moc času si to vyzkoušet. Jednak nebyl čas vyvařovat
lahůdky, které za to vyfocení stojí a jednak nebyl čas hrát si se servírováním.
To je totiž další disciplína, která by si klidně zasloužila vlastní publikaci.
Co v knize najdete?
Na začátku se autorka zabývá
úplnými základy focení se zrcadlovkou. Vysvětluje úhel pohledu, hloubku
ostrosti, white balance, ISO a další věci, které vlastníci zrcadlovek většinou
už dobře znají. Posléze se však začíná věnovat náročnějším tématům, jako je světlo,
úhel dopadu světla, jeho odrážení atd.
Další vychytávky přináší ve svých
radách, jak fotit koření, detaily, jak nafotit pocukrované či kakaem posypané
potraviny, nebo jak zachytit tekoucí polevu „v pohybu“.
Kniha Jak se fotografuje jídlo
mi opravdu hodně pomohla a věřím, že s praxí se k ní budu ještě
postupně vracet a zkoušet si úplně vše, co autorka zmiňuje. Pokud jste
bloger/blogerka a rádi dáváte na svůj blog příspěvky o jídle – ať už z restaurace
nebo toho, co sami uvaříte, určitě se vám tahle publikace bude hodit. Na fotky
jídla se totiž dívá rád snad úplně každý a přitáhnou k vám i čtenáře,
kteří by jinak na blog vůbec nezavítali.
Knihu Jak se fotografuje jídlo
můžete pořídit na stránkách nakladatelství SmartPress, kterému tímto děkuji
za výtisk k vyzkoušení.
O knize se víte dozvíte na stránkách www.jaksefotografujejidlo.cz.
O knize se víte dozvíte na stránkách www.jaksefotografujejidlo.cz.
Komentáře
Okomentovat
Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)