Kam s dětmi na výlet: Hrad Sovinec



Slíbila jsem, že vám, mým čtenářům, čas od času zprostředkuji i článek svých blogujících kolegů. A protože mě zaujal blog V podhradí Jany Konštacké, rozhodla jsem se jí poskytnout prostor pro vlastní článek. Dozvíte se pár zajímavostí o krásném hradu Sovinec a také získáte nový tip, kam vyrazit na výlet s dětmi.


Hrad Sovinec a stejnojmenné městečko se nachází na rozhraní Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Leží zhruba 35 km od Olomouce, 3 km od autobusové zastávky Paseka – Sanatorium a 15 km od města Rýmařov.



Pokud na hrad nejedete autem, doporučujeme dostat se autobusem do Paseky (zastávka Paseka – sanatorium) a  jít 3 km po silnici.
Parkoviště je od hradu asi 300 metrů a cena za osobní automobil je 60 Kč.

Hrad Sovinec pochází ze 14. století. Byl založen dvěma bratry – Pavlem a Vokem z rodu Hrutoviců. V roce 1623 byl předán Řádu německých rytířů a za druhé světové války byl majetkem Wehrmachtu i SS. V prvních květnových dnech roku 1945 hrad vyhořel. Nyní je ve správě Muzea v Bruntále a spadá pod Moravskoslezský kraj.


Hrad Sovinec nabízí dva prohlídkové okruhy.


Okruh krátký – hodinová (všední dny) prohlídka hradu s průvodcem zamčenými expozicemi, výklad je zaměřený na historii hradu. Návštěvníci si pak sami chodí do hradní věže, lapidária či po nádvořích. V průběhu konání víkendových akcí je prohlídka zkrácená na půl hodiny a návštěvníci mají možnost sami navštívit ještě budovu Purkrabství s expozicí zbraní, archeologie či mučírnu. Okruh je vhodný pro děti všech věkových kategorií. Kočárek lze případně nechat na nádvoří, kde vám ho pohlídají průvodci a zaměstnanci hradu či po domluvě v pokladně.

Vstupné – dospělí 100,--
                  Snížené (děti od 6 do 15 let, studenti, senioři) 50,--
                  Rodinné vstupné (2 dospělí + až 4 děti) 250,--
                  ZTP, ZTP/P, KČT…… 0,--

Okruh dlouhý – zahrnuje krátký okruh, a navíc ještě další hodinovou prohlídku okolí hradu, hradního opevnění a podzemní chodby. Výklad na tomto okruhu je zaměřený na třicetiletou válku a dobývání hradu. Tato prohlídková trasa je fyzicky náročnější a proto ji nemohou absolvovat děti mladší 6 let a menší 150 cm. Z důvodu bezpečnosti je nutné mít reflexní vestu a přilbu, které obdržíte na pokladně.

Vstupné: Dospělí 140,--
                Snížené (děti do 15 let, studenti, důchodci)  70,--
                Rodinné vstupné (2 dospělí a až 4 děti) 350,--
                ZTP, ZTP/P, KČT, AMG…………………zdarma

Otevírací doba hradu Sovinec:

Duben, květen, říjen do 16:00
Květen, Červen, Červenec, Srpen, Září do 17:00
Zavírací den je pondělí, ale pokud je v tento den státní svátek, je hrad otevřen.

Výlet na hrad Sovinec je výborným tipem pro všechny věkové kategorie. Nejen děti si zde během kulturních víkendových akcí mohou zastřílet z luku, vyrazit minci či se dívat na výborné šermířské skupiny, překrásné tanečnice, veselé kejklíře a sledovat loutkové pohádky.
A co když máte pejska? U nás na Sovinci to není překážka. Pejsek do hradu smí, pokud je po celou dobu na vodítku, do věže je pak nutností se vystřídat mezi s sebou.

Více o hradu Sovinci zjistíte na blogu autorky Jany V podhradí.

Zdroj - stránky hradu Sovinec.

A co navštívit v okolí?

Za zmínku stojí Pradědova galerie, která je od hradu pouhé 3 km. Založil ji řezbář pan Halouzka a vystavuje právě v galerii své dřevěné sochy. Pokud jedete na výlet s dětmi, určitě ji nesmíte minout. Galerií Vás provedou dřevěné mluvící sochy a otevřena je 365 dní v roce.
Dalším velmi oblíbeným místem jsou pak Rešovské vodopády, které se nacházejí zhruba 20 km od hradu Sovince.
Pro milovníky květin, skalniček je blízkosti hradu arboretum Makču Pikču.

Chcete vědět více o tom, co se děje uvnitř hradu a v podhradí? 

Navštivte blog průvodkyně a pokladní V podhradí a její Facebookové stránky.

Komentáře