Kam na výlet s dětmi? Krmení daňků na zámku v Blatné


Léto je v plném proudu a s ním i výlety. Pokud máte malé děti, jistě stále vymýšlíte, kam s nimi vyrazit. Aby se zabavily, něco nového poznaly, a pokud možno, aby se unavily a pěkně spinkaly. Já to tak mám celý rok, ale v létě o to víc, protože není školka. A tak se snažím, aby mé děti poznaly co nejvíce, a měly co nejvíce zážitků. O víkendu jsme navštívili zámek Blatná a především zámeckou oboru s daňky. 


Zámek Blatná stojí ve Strakonickém kraji, mezi Pískem a Nepomukem. Přístupný je nejen samotný zámek, ale také zámecká obora, kde máte možnost osobně nakrmit daňky. Vedle nich mohou děti vidět v oboře i pávy, projet se kočárem, nebo se svézt na koni či poníkovi. Nejsem zastánce využívání koní a poníků na poutích, kde chodí chuděrky stále dokola. Tady však prochází parkem - oborou, tedy přírodou, jejich okruh je větší, a je o ně dobře postaráno. 

Krmení daňků

Největší zážitek je samotné krmení daňků. Jakmile vstoupíte do obory, začne se objevovat jeden daněk za druhým, a zvědavě zkoumají, co máte v ruce, popř. v tašce. Musím se přiznat, že to nebyl veliký zážitek jen pro dceru, ale i pro mě. Daňkové za námi chodili jako psi, loudili, pobízeli nás očima i čenichem, abychom sáhli do tašky, a vylovili další dobrotu.

Krmit daňky můžete v jakoukoli roční dobu. V sezóně se platí vstup do obory 25 Kč za dospělého a u pokladny můžete zakoupit i speciální granule. V zimě se vstup neplatil. Navíc přes léto je patrně v parku hodně návštěvníků a také čerstvá zeleň, takže si daňkové dobře vybírají, co budou žrát. Po zemi se povalovala trochu okousaná mrkev, patrně se jim v tom horku nechtělo žvýkat, na tvrdé housky se ani nepodívali, a jediné, co na ně platilo, byly nakoupené granule.

Stačilo zašustit pytlíkem a už stáli frontu! (No vážně!) Žrali rovnou z ruky a bylo hrozně legrační, jak jazýčkem olízli dlaň. Čumáčky měli velmi heboučké, stejně jako sametově hladké porostlé paroží. 

Zámecká kavárna a výstava panenek

Až daňkům dáte všechny granule, můžete vyrazit na prohlídku muzea. vystavuje hračky, především panenky a kočárky. Na nádvoří zámku je také skvělá zámecká kavárna kde si teď v létě můžete dát kávu na ledu, nebo vynikající domácí limonádu s ledem a ovocem. K chuti vám jistě přijde i cupcake, nebo domácí tiramisu.

My jsme si výlet moc užili. Dcera byla nadšená ze všech zvířátek, i když bylo vidět, že z daňků má respekt. Odvážně si jednoho pohladila, ale krmit sama zatím nechtěla. Možná v zimě, až budou daňci hladoví, a budou žrát i tvrdé rohlíky a housky. Ty se jí budou snáze nabízet.

Parkování:

Parkovat můžete přímo před zámkem, ale počítejte s tím, že v sezoně je plno. Jednodušší je popojet po hlavní silnici na další křižovatku. Tam se nachází velké parkoviště zdarma přímo vedle vozovky, nebo můžete zatočit přes most a zaparkovat u supermarketů. K zámku je to jen kousek.

Sociální zařízení:

Toalety se nachází přímo na zámku, kousek za obřadní síní. Jsou velmi čisté, hlídané, dospělí platí za použití 5 Kč, děti 2 Kč, ale moje tříletá dcera mohla jít zdarma.

Chcete vědět o Blatné více? Podívejte se na stránky zámku v Blatné.














































Komentáře

  1. Pěkný a velice užitečný. Velké díky.

    OdpovědětVymazat
  2. Článek hezký a užitečny jen proboha...naco sebou taháte tu velkou nákupní papírovou tašku?Kvůli značce?Nemáte peníze na opravdovou od tommyho???To je do očí byjící.Takhle bych se tu rozhodně neprezentovala.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)