Spánek v mateřství? Děti někdy spí, ale co maminka?

Zdroj: Pixabay.com

Téměř pro každou maminku se dříve nebo později stane slovo spánek velkým tématem. A velmi často nepříjemným setkáním s realitou. Proč? Naše děti jsou velké lásky, často vymodlené, ale mohou se z nich velmi brzy stát malí noční vandalové. Ano, budí nás ze spánku třikrát, šestkrát nebo desetkrát za noc. A to nám přes všechnu lásku bere energii, kterou pak velmi těžko nabíjíme zpět.

 

Spánkové návyky miminek

Buďme k sobě upřímné, naše děti milujeme, umí nám té energie také hodně dát. První úsměv, přetočení, posazení, a mnoho dalších milníků ve vývoji, ze kterých máme radost. Ale co spánkové návyky? Ty mohou být velkou výzvou, nejen pro novopečené rodiče, ale i ty zkušené, každé děťátko je totiž originál. Má své vlastní způsoby, jak nás překvapit. Některé děti prospí noc už po pár měsících, zatímco jiné se zdají, že mají více energie v noci než ve dne. Nebo všechna trápení včetně prdíků a zoubků zkrátka přichází se západem slunce. Maminky se pak topí v mlze spánkové deprivace, bojují s tím, jak udržet oči otevřené a hledají síly na péči o svůj poklad i ve dnech, kdy se zdá, že to nejde dál.

 

Zdroj: Pixabay.com

Kdy miminko prospí noc?

Zapeklitá a velmi častá otázka, na kterou není jednoznačná odpověď. Bohužel.

Je tomu tak, protože každé miminko má své ,,vnitřní hodiny“ nastaveny trochu jinak a už když se narodí, má to vlastně nastaveno. Změnit to tedy nejde, ale můžete mu pomoci. Jak? Například správnou rutinou, sledováním znaků únavy, využití pomocníků, jakým je například bílý šum nebo spací pytel. Jistě stejně jako většina maminek, procházíte různé stránky a hledáte pomocníky. Třeba na stránkách Mimispánku je hodně cenných informací. Ze začátku určitě oceníte tento e-book, kde jsou rady, jak miminku pomoci se spánkem od prvních dnů.

 

Lepší a horší spáč

,,No to náš Karlík v šesti měsících spinká sám a celou noc!“

 Máte chuť vraždit, protože s vaší princeznou jste v noci byla vzhůru osmkrát? A půl noci byla přisátá na vašem prsu? Nevěšte hlavu, neděláte pravděpodobně nic špatně. Vaše malá zkrátka potřebuje vaši blízkost víc, možná jí zrovna roste zoubek, má zlé sny nebo je zkrátka ten ,,horší“ spáč. Ano, děti jsou rozdílné, tak se přestaňte srovnávat.

 

Zdroj: Pixabay.com

Jak to přežít?

Klíčem k přežití náročných období bez spánku může být, světe div se, sdílení povinností. Snažte se najít aspoň chvíli pro odpočinek, čas na sebe, kdykoliv to jde. Miminko usnulo a vy hned běžíte vyklidit myčku nebo vyndat prádlo z pračky? Ano, samo se to neudělá, ale nepočká to přeci jen třeba na později? Nemohl by to udělat někdo jiný?

 

Vy si sedněte, dejte si nejprve v klidu kávu, projeďte novinky ze sociálních sítí nebo si zavolejte s kamarádkou. Zkrátka cokoli, co vás momentálně potěší. Však to prádlo nemá nožičky.

 

Shrnutí na závěr?

Nezapomínejte, že každé dítě je originál, stejně jako my, dospělí, má tak jiné potřeby než sousedovic Toník. Tedy co funguje na něj, nemusí fungovat u vás a naopak. Buďte v klidu, každé období jednou pomine, buďte trpěliví. Dopřejte si čas, vyzkoušejte něco nového a jistě brzy zjistíte, jak na ten váš poklad. Nechte si pomoct, nebuďte hrdinka a dovolte si odpočinout, nejste na olympiádě.

 

A hlavně, každá noc jednou skončí, i ta nejnáročnější. Úsměv, objetí a obdivný výraz ve tváři vašeho miminka za to stojí.

 

Jednou se zase vyspíte, jednou to přijde! J

 

 

  

Komentáře