Horké léto? Na Karlštejnsku se zchladíte na hradě, v jeskyních i při parádním koupání!

 


Léto je letos ve znamení vysokých teplot, proto je ideální vyrazit z rozpálené metropole pryč. Jen kousek za branami Prahy se nachází ráj v podobě Chráněné krajinné oblasti Český kras, kterému vládne panenská příroda a bujná zeleň, kterou doplňuje malebná řeka Berounka. Výhodami jsou blízkost k metropoli i možnosti volnočasového vyžití. V letních parnech se nabízí zchladit při prohlídce středověkého královského hradu nebo při návštěvě Koněpruských jeskyní. Samotná řeka je vhodná nejen pro vodáky, ale i milovníky venkovního koupání.

Na hrad i večer

Karlštejn by měl navštívit každý našinec, protože je to hrad, kde se psaly české dějiny. A nejen naše, ale také evropské, což se zájemci dozví během základního prohlídkového okruhu, který zahrnuje historické interiéry, soukromé a reprezentační komnaty císaře Karla IV. Vstupenky se mohou zakoupit na webových stránkách státního hradu, není proto nutné stát v horku ve frontě u pokladny. Karlštejn je otevřený návštěvníkům rovněž v noci v rámci netradičního večerního putování s překvapením. Po nevšedním zážitku pak jistě přijde vhod ubytování v hotelu Karlštejn, který se nachází nedaleko a poskytuje romantické pokoje pro páry i rodiny s dětmi.

Chládek v jeskyních

Vedra k padnutí? Teploměr překročil pověstnou třicítku a potřebujete se zchladit? Koněpruské jeskyně jsou tedy rozhodně tím správným místem, kam vyrazit. A nezapomeňte si vzít svetřík a dětem mikiny, protože pod zemí panují teploty jen kolem deseti stupňů Celsia. Během hodinové prohlídky byste mohli prochladnout, jinak ale zdoláte takřka pět set schodů a trasu dlouhou 620 metrů. Jeskyně jsou unikátní v mnoha ohledech, což přiblíží velmi poutavý výklad. Vstupenky se mohou zakoupit na předem stanovený čas online.


Na přírodní pláž

Letošní horké léto jistě těší zejména děti, které milují trávení volného času u vody. Plavky se vyplatí mít s sebou též k Berounce, která skýtá mnoho míst, kde se lze vykoupat. Mezi nejpopulárnější lokality pak patří nová přírodní pláž Mokropsy. V rámci areálu se nachází pláž s příjemným vstupem do vody. Ženy ocení jemňounký písek, který připomene dovolenou u moře. Nechybí ani relaxační či sportovní prvky, samozřejmě stánek s občerstvením.


Komentáře

  1. Ahoj Sabčo, na Karlštejn bych se chtěla podívat už několik let, tak možná ten příští. Děkuji za užitečné tipy.

    OdpovědětVymazat
  2. Vzhledem k tomu, že jak na Karlštejn, tak do jeskyní to není z Prahy daleko, tak jsem na obou místech byla (už před lety, ještě v rámci výletů se synem)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)