Kam na výlet: Klášter Kladruby v novém hávu

 

Klášter Kladruby patří mezi mé srdcovky už od dětství, kdy jsem ho viděla poprvé. Tehdy bylo zrekonstruováno jen pár místností a kostel. Roky jsem pak jezdila s mamkou na nádvoří kláštera jako trhovkyně a obvykle si vždy zopakovala prohlídku. Díky tomuto klášteru a hlavně kostelu jsem se zamilovala do díla Jana Santiniho Aichla. Nyní je opraven zase další kus budov a prohlídka rozdělena na dvě trasy. A tak jsem "vyvenčila" děti a babičku a jeli jsme to obhlédnout. :)

Dvě prohlídkové trasy by děti najednou nedaly. Zvolila jsem tedy jen jednu - trasu "Klášter". Do té jsou zahrnuty nově zrekonstruované mnišské cely, které mě překvapily množstvím nábytku, pracovních pomůcek i pohodlím. Dále se šlo do refektáře, kde byly nově vytvořeny repliky jídelních stolů, krásně obnovená rajská zahrada, pracovna mnichů, kde je vidět řemeslo knihvazačství, bylinkářství atd. 

Prohlídka končí v kostele Panny Marie, sv. Wolfganga a Benedikta, který patří mezi Santiniho perly. Jan Blažej Santini Aichel navrhl stavbu, klenby atd. Jeho překrásný styl zde na vás doslova dýchne a já se do jeho díla opětovně zamilovala a připomněla si, že chci objet a prohlédnout i další jeho stavby. 





























Prohlídka bavila mě i mé děti. Tentokrát hlavně Nelču, která paní průvodkyni Barboru zaskočila otázkou, zda mniši v té zimě, která je v klášteře, spali normálně oblečení, nebo měli pyžamo. :)

A také ji zajímaly bylinky. Očichávala je a hádala, o jakou se jedná. Je vidět, že naše návštěvy interaktivní prohlídky v Klášterech Český Krumlov se neminuly účinkem a zanechaly v mých dětech stopu.

Soudím, že asi nebudu tak špatná matka a má snaha vzdělávat je výlety a poznáváním nebude úplně špatná. :)

Take milujete Santiniho? 

Vaše Sabča 

Komentáře

  1. Sabčo, my byli v klášteře asi před třemi roky a to byla možná jen prohlídka kostela. Budeme se tam muset vypravit znovu (naštěstí to z chaty nemáme daleko). Pokud jde o stavitele, tak má náklonnost přelétá mezi Santinim a Parléřem - vždycky se zamiluju do toho, co jsem viděla naposled (teď to byl klášterní kostel v Oybině :D)

    OdpovědětVymazat
  2. Sabi, to je nádhera. Díky a měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  3. Město Kladruby znám z doslechu a také mi někdo říkal, že je fajn se tam podívat, nyní už vím proč :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)