Velhartice stále krásnější...

 


Hrad Velhartice miluji. Zamilovala jsem si ho už jako dítě, kdy jsem tam byla poprvé. A poté ještě mnohokrát. S kamarády i s budoucím manželem. Není divu, že se před dvanácti lety stal místem, kde jsme si s mým dnes již exmanželem řekli své "ano". 
Když jsme s kamarádkami a dětmi plánovaly výlety, byly Velhartice hlavním cílem. A jsou snad ještě krásnější, než kdysi. Je tam opraveno pár dalších míst, budova bývalého pivovaru v areálu hradu je nově opravená a je v ní krčma i výstavy. 
My jsme opět zvolili prohlídkovou trasu po hradě. Vidět můžete i trasu po zámecké části. Náhodou jsme se totiž trefili do prohlídky, kterou prováděla Bílá paní a byla určena dětem. 
Bílá paní děti nezatěžovala historií hradu, ale krásně vysvětlovala vše, co se týkalo života na Velharticích. Dětí se hodně ptala, čímž neustále upoutávala svou pozornost. Za správné odpovědi děti dostávaly obrázky. Jediné, co mě zaskočilo, že si je průvodkyně na konci prohlídky zase vybrala zpět. Myslím, že by děti více potěšilo, kdyby si je mohly nechat na památku. 

Po prohlídce jsme vyrazili na oběd. Kam jinam, než do Hospůdky na kovárně, kde jsme před dvanácti lety měli svatební oběd. Vaří tam stále skvěle a dokonce i mé divoké děti způsobně seděly a ládovaly se bramborovým salátem a řízkem. 




Opravený pivovar s krčmou. 





Pohled do podhradí, kde najdete skanzen. 




Pohled z okna hlavního paláce.



Uvnitř hradu nechyběly modely Velhartic v původní podobě, různé interaktivní hry pro děti, kroužková košile apod. 















Opět jsme neodolali a zastříleli si. Nelinka z luku a my s Jiříkem vyzkoušeli kuši. 






Výlet na Velhartice byl nádherný a děti celou prohlídku zvládly s přehledem. Už se z nich pomalu stávají turisté se vším všudy. 

Vaše Sabča 

Komentáře

  1. My se na ty Velhartice budeme muset už konečně vypravit. Hrad se mi moc líbí, ale ještě jsem tam nebyla...

    OdpovědětVymazat
  2. Sabi, to je krásné místo a užily jste si to, jak je vidět podle fotek. Nikdy jsem tam nebyla, takže díky. Měj pohodový pátek.

    OdpovědětVymazat
  3. Sabinko,to je opravdu krásný hrad a místo,jako stvořené pro děti.Jako střelkyni ti to moc sluší.
    Krásné fotografie.
    Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)