Sylvoterapie - Stromy pomáhají naší duši i tělu

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Stromy mě okouzlují odmalička. Vždy jsem obdivovala ladnost jejich růstu, mohutné kmeny a bohaté koruny. Miluji procházky lesem a ráda si stromy prohlížím, čichám jejich vůní a tu a tam se jich dotknu. Zatím jsem nedospěla tak daleko, abych je objímala. Stále v sobě cítím jisté zábrany. Ale přiložit dlaně na kůru,vnímat její drsnost a přitom vnímat energii, která skrz ní proudí, to je zážitek, jako žádný jiný. 

Sylvoterapie. Přesně tak se nazývá terapie využívající energii stromů. Vše, co jsem výše popsala, se dá do této terapie zařadit. V době, když jsem pochopila, že nám stromy mohou předávat svou sílu a energii, jsem o sylvoterapii nic nevěděla. Nyní už malé povědomí mám a ráda se podělím i s vámi. 

Moudrost stromů a druidů

Čerpání síly z přírody a především ze stromů uměli již staří Keltové. Jejich druidové znaly všemožné účinky rostlin a využívali je k léčbě nemocí a neduhů, ale i k posílení některých vlastností nebo psychiky. Ne nadarmo uctívali duby, a dubové háje pro ně byly dokonce posvátné. 

Naučte se využívat sylvoterapii ve svém životě 

Sylvoterapie se využívá i dnes. Nemusíte být nějaká lesana nebo divoženka, abyste si v lese zklidnila rozjitřenou mysl nebo vnímala vůni jehličí, dřeva, mízy... 

Stačí se vydat na procházku, vypnout mobil, nebo ho úplně nechat doma, zhluboka dýchat a soustředit se na každý svůj krok i nádech. Vnímejte, jak voní hlína po dešti, posekaná trava, luční kvítí nebo jehličnany. Poslouchejte šumění listí a bzučení hmyzu. Vytěsnete ze své hlavy všechny starosti a soustřeďte se jen na daný okamžik. 

Přistupte ke stromu, který vás zaujme, líbí se vám nebo vás doslova přitáhne k sobě. Zavřete oči, zhluboka se nadechněte a položte celé dlaně na kůru kmenu. Soustřeďte se na propojení svého těla se stromem. Přejiždějte po kůře, hlaďte strom a vnímejte jeho nerovnosti. Pokud to tak cítíte, nebojte se a obejměte ho. Zůstaňte v objetí se stromem tak dlouho, jak vám bude příjemné. Dokud pocítíte propojení, dokud nenačerpáte vše, co si přejete nebo potřebujete.

Vědci potvrdili, že si sylvoterapií zlepšujeme zdraví psychické i fyzické. V těle nám klesá hladina stresových hormonů, jako jsou kortizol, adrenalin a norepinefrin a naopak se zvyšuje počet buněk, které ničí rakovinné buňky, jež se bez jejich zásahu volně vyvíjí a rostou. Dýchání v lese působí jako antidepresivum. Dýcháním i kůží do našeho těla vstřebáváme fytoncidy, což jsou molekuly bojující proti bakteriím a houbám. Stromy je totiž volně vylučují do vzduchu, díky čemuž rychle zmizí stres. Navíc se nám po procházkách lesem lépe usíná i spí. 

 

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Není strom jako strom - Sylvoterapie na všechny neduhy

Každý strom má jinou sílu, energii a schopnost. Do by se říci, že co strom, to jiná "osobnost". Zajímavé však je, že vlastnosti, schopnosti a účinky jednotlivých stromů ovlivňují i jejich druhy. Jinak na vás bude působit dub, jinak smrk a jinak třešeň nebo hruška. 

Pojďme se nyní podívat, jaké vlastnosti jednotlivé druhy stromů mají a v čem nám mohou pomoci. 

Dub

Duby ovlivňují pozitivně naši psychiku, pomáhají zvýšit sebevědomí i fyzickou zdatnost, snáze se rozhodujeme a navíc v blízkosti dubu můžeme pociťovat pocit bezpečí. 

Buk

Buk je vynijakící lékař na bolesti hlavy, působí dobře proti nespavosti a stresu a pomáhá nám lépe a hlouběji se soustředit. Má silnou a velmi čistou energii, která výborně působí na naši psychiku. 

Bříza 

Bříza je ryzím zdrojem energii. Po jejím objetí se vám energie rozproudí v těle, pocítíte neobvyklou vitalitu a navíc zmizí chmury, stres, úzkostismutek a dokonce i případné nechutenství.

Smrk

Také smrk je skvělý na naši psychiku. Pomáhá ji harmonizovat, zbavuje nás strachu, ale také léčí revmatismus a bolesti zad a posiluje srdeční činnost. 

Třešeň 

Třešeň je skvělá na posílení ženské energie. Je to strom upevňující lásku a povzbuzující sexuální energii. Dobíjí nám baterky, snižuje únavu a posílí v nás sexuání touhu. 

Hruška 

Překvapivě i hruška je skvělá jako přírodní lékař. Má totiž antioxidační účinky, zbavuje náš organismus civilizačních jedů, léčí játra, ledviny, revmatická onemocnění a posiluje potenci. 

Jabloň 

Jabloň je symbolem plodnosti, kterou posiluje. Díky ní se budeme lépe soustředit, posílíme paměť, zlepšíme si trávení a dokonce podpoříme dlouhověkost. Jabloň nám také pomůže získat ztracenou energii a dobít baterky. 

Lípa

Lípa je v některých národech posvátným stromem. Ostatně i u nás je významná. Léčí dýchací cesty, posiluje srdce a kosti, zbavuje smutku a úzkosti a dodává nám životní sílu. Také nás může naučit odpouštět druhým. 

Jak vidíte, vyznat se ve stromech a tu a tam s nimi navázat těsně spojení se vyplatí. Projeví se to na našem zdraví - psychickém i fyzickém. Sylvoterapie sice moc známá není, ale vyplatí se o ní něco nastudovat a vyzkoušet ji v praxi. 

A jak to máte vy? 

Já byla tak trochu divoženka a trochu čarodějnice už odmala. Proto u mě tato činnost není nic zvláštního. Přesto mě zajímá, jak jsou na tom další lidé. 

Také objímáte stromy? Dotýkáte se jich? Nebo třeba chodíte bosky po louce a vnímáte spojení se zemí? 

Vaše Sabča 


Komentáře

  1. Tak já stromy neobjímám, ale mám je ráda, ráda se procházím v lese, mám ráda osamělé solitérní stromy v krajině...
    Stáňa - http://veverkoviny.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máš podobně, jako já, Stáni. :) Děkuji za komentář. :)

      Vymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)