Slovinsko - den první

 

Prázdniny jsem zahájila s velkou pompou. Vyrazily jsme s kamarádkou Alčou, o které tu často píšu, na poznávací zájezd do Slovinska. Byly to sice jen čtyři dny, ale nabité zážitky. Nechyběly hory, jeskyně, vodopády, ale ani koupání v termálech a dobré jídlo. V následujících článcích se s vámi o své dojmy podělím. Čeká vás plno fotek, tak snad vás tím nebudu nudit. Tohle ale musíte vidět. Aspoň na těch fotkách. :)

Fotky se mi opět řadí od konce, tak vezmu i vyprávění trochu na ruby. První den nás čekaly dva výstupy, prý lehká turistika. Jelikož jsem takto nechodila dost dlouho, bylo to celkem náročné. Hlavně v tom horku. Ale stálo to všechno za to. 

Začínám netradičně večeří v hotelu Snovik, kde jsme byli ubytováni a kde také byly termální lázně. Vařili tam výtečně. Měli jsme snídaně a večeře formou bufetu, takže jsme samozřejmě ochutnali všechno možné. Snažila jsem se nabírat jídla málo, ale více druhů. Stejně jsem však byla doslova přežraná každý den. 




Po celodenní túře následoval odpočinek v termálech. Byl tam vnitřní i venkovní bazén, vířivka, divoká řeka, dětská brouzdaliště, tobogány atd. Myslím, že i pro děti úžasné vyžití. 

Vyzkoušeli jsme i Kneippův chodník, který dal unaveným nožkám pěkně zabrat. Chodit po pichlavých šiškách a kamenech občas pěkně bolelo. 








Podhorské středisko Kranjska Gora a procházka k vodopádu Gozd Martuljek byla nádherná, i když dost do kopce. Terén hrbolatý, samá skála a kámen, ale to mě baví. Lepší než schody, které byly k vodopádu další den. 

Podél cesty tekla mléčně bílá voda plná narůžovělých kamenů. Ledová byla šíleně, ale na unavené nohy to byla vzpruha. Po příchodu zpět z vodopádu nás čekalo uvítání od cestovky CK Roslo v podobě panáka Becherovky. Prima překvápko. :)






A už se dostávám k prvnímu výstupu hned po příjezdu do Slovinska. Navštívili jsme národní park Triglav. Autobus nás vyvezl do nejvýše položeného průsmyku Vršič ve výšce 1.611 m a pak jsme ještě pěkně po svých stoupali na vyhlídky. Ten pohled na "panoramata" stál opravdu za to. Nádherná krajina, hory, příroda, všude všechno kvetlo, čistý vzduch. 

Hodně mi to připomínalo mé milované Tatry, kam bych se ráda vrátila i s dětma cca za dva roky až je s Alčou vytrénujeme na výšlapy. Teď by to ještě neušly.







A ještě první, ne zcela plánovaná zastávka v národním parku Zelenci. 





Tolik k mému prvnímu dni ve Slovinsku. Už jste tam také byli? Jsem moc ráda, že mě Alča na tuto dovolenou přesvědčila, protože to rozhodně stálo za to. 

A vy už se můžete těšit na článek o druhém dni. :)

Vaše Sabča 

Komentáře

  1. Ano, ale jen tak na jeden den, když jsem byla na dovolené v Maďarsku. Byla jsem v Murské Sobotě, ale chtěla bych vidět Maribor. Hodně se mi kdysi líbilo v Zágrebu. A chtěla bych kouknout do hor. No jo, ale věk nezastavíš. Těším se na pokračování. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
  2. Ve Slovinsku jsme byli před mnoha lety - u jezera Bohnij. Udělali jsme pár výšlapů do hor, bylo tam krásně, klidně bych se někdy vrátila. Těším se na další fotky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na podpis vždycky zapomenu :)
      Stáňa - http://veverkoviny.blogspot.com

      Vymazat
  3. Ahoj Sabi, teda vůbec jsem nevěděla, že Slovinsko skýtá takové krásy, já přes něj vždy jen projížděla a to po dálnici rovnou na Chorvatsko. Mě od soboty do soboty čekají Jeseníky.

    OdpovědětVymazat
  4. Sabi, jsem u tebe dnes poprvé a budu se jistě k tobě na blog vracet.
    Ve Slovinsku jsem byla minulý týden potřetí, pokaždé trochu jinak a moc se mi tam líbí, ale kde ne?
    Bydleli jsme v obci Náklo v hotelu s výhledem na hory a na kostel. Byli jsme tam spokojeni s ubytováním i jídlem (polopenze).
    Jeli jsme v po a vraceli jsme se v ne.Zdravím, jo a holčiny, sluší vám to moc. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Sabi,
    byla jsem ve Slovinsku jednou na takovém na půl poznávacím zájezdu. Bylo to v létě po osmé třídě, takže je to už hodně let. Ráda bych se tam zase vrátila. Celkově bych chtěla zase víc cestovat, ty dva roky covidu byly dlouhé. Hodně mě láká Finsko, říkala jsem si, že bych si třeba koupila nějaké levné letenky na nějaký prodloužený víkend.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)