Nově otevřená tvrz Tichá a poutní místo U Svatého Kamene

 

Abychom nevyšly s Alčou z výletního cviku, vyrazily jsme hned den po návratu ze Slovinska  i s dětmi na nově otevřenou tvrz Tichá. Slavnostní otevření 1. července jsme sice propásli, ale i tak stála tvrz za návštěvu. Cetsou jsme objevili ještě další velice zajímavé místo a tak se s vámi o celý výlet podělím. 

Něco málo z historie tvrze Tichá 

Tvrz Tichá byla poprvé doložena v roce 1360, kdy z rukou pánů z Velešína a Tiché přešla do vlastnictví Rožmberků. Po smrti Petra Voka ji získali Švamberkové a posléze rod Buquoyů. Ještě v 15. století byla významným obraným místem hranic a sídlil na ní purkrabí i s posádkou. Po druhé světové válce už Tichá jen chátrala. V roce 2008 se podařilo spolku Hrady na Malši tvrz koupit a zahájit zde výzkumy, konzervování a následně se pustit do unikátní rekonstrukce. 

Unikátní rekonstrukce

Spolek Hrady na Malši se pustil do odvážné rekonstrukce, díky které vzniklo dřevěné kryté schodiště - původní vstup do tvrze, ale především patro s obytnou místností z hrázděného zdiva a šindelovou střechou. U tvrze je i krčma U Jana z Michalovic a hradní muzeum, podobně, jako je tomu na hradě Pořešín, který rovněž tomuto spolku patří. 

Tvrz Tichá se nám opravdu líbila, i když velkolepé plány na rekonstrukci stále ještě nejsou u konce. Určitě ji navštivte, protože za prohlídku rozhodně stojí. Provázel nás přímo zakladatel spolku, pan Kocanda a byl moc sympatický, stejně jako na jaře, kdy jsme s ním měli prohlídku na Pořešíně

A při cestě do Tiché se zastavte i U Svatého Kamene, o kterém vám také něco prozradím. :)


























Poutní místo U Svatého Kamene

Poutní místo U Svatého Kamene a kostel Panny Marie Sněžné jsme objevili náhodou. Kamarádčina dcerka přinesla ze školy dvojlist se hrou, kde je řada zajímavých míst a památek na Novohradsku. Na těchto místech se sbírají razítka a za určitý počet děti dostanou odměnu. V tomto listu je i tvrz Tichá a pak právě obec U Svatého Kamene, kde jsme kvůli razítku zastavili cestou na Tichou. 

Překvapilo mě, jak hezké je to místo. Ke kostelu dříve náležel i dnes už zbořený klášter klarisek. Zajímavá je však především kaple Zjevení, kde najdete obrovský puklý kámen se sochou Panny Marie Sněžné. 

Kostel byl vybudován právě na tomto kameni, který podle legendy pukl poté, co se dvěma pastýřům zjevila Panna Maria s anděly. Obrovský kámen uprostřed malé kaple působí velice zvláštně. Navíc je kaple zdobená spoustou svatých obrazů a obrázků, což působí rovněž velmi nezvykle. 

U kostela je ještě malá stavba s pramenem pitné vody, kde si můžete chvíli posedět a v klidu rozjímat (nemáte-li s sebou tři malé děti). :) 

A pokud toto místo navštívíte za stejným účelem jako my, tak je potřeba zazvonit v domku u bývalého kiosku, dnes obklopeného květinami. Vyběhne pán a dá vám razítko se smajlíkem. :)














Znáte poutní místo U Svatého Kamene? A už jste navštívili nově otevřenou tvrz Tichá

Pochlubte se, jak se vám tam líbilo. :)

Vaše Sabča 

Komentáře

  1. Sabi, zajímavá místa, ani jedno neznám. Ráda jsem se s nimi seznámila aspoň prostřednictvím tvých fotek. A třeba mne cesty někdy zavedou na Novohradsko a podívám se tam osobně
    Stáňa - http://veverkoviny.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Stáni, jsou to taková ta méně známá a trochu opomenutá místa, ale za návštěvu stojí. :)

      Vymazat
  2. Ahoj Sabi,
    díky za další zajímavý tip na výlety, ta tvrz se mi moc líbí.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)