Fenomén opevněných kostelů

 

Zdroj: Shutterstock.com

Znáte nějaký kostel, stojící na kopci či vrchu, s vysokou kamennou hradbou? A věděli jste, že se jedná o opevněný kostel, který měl v minulosti také úlohu obrany města či vesnice, u níž stál? Pojďme se na tento fenomén podívat blíže.

Kostel od slova castellum

Možná vám to přijde zvláštní. Hradby a opevnění známe především u šlechtických sídel a měst. Proč by měl být opevněn kostel? Faktem je, že už samotný název – kostel, nám napovídá. Vychází z latinského slova „castellum“, což byly menší římské pevnosti stojící na obranné linii římské říše Limes Romanus. Naše kostely zdaleka nemají tak náročné opevnění, jako hrady nebo některá města. Přesto měly především obranou funkci. Dělo se toho ale mnohem více.

Jakou funkci opevněný kostel vykonával?

Kostel, jako posvěcené místo, měl poskytovat útěchu, ale také bezpečí pro obyvatele vsi, obce nebo celého kraje. Záleželo na jeho velikosti. Především ve středověku byl považován za místo nedotknutelné a většinu útočníků odradil od útoku. Proto, v případě napadení, se do něj lidé uchylovali. Věřili, že zde jim nebezpečí nehrozí. Přesto se někteří útočníci nezastavili ani před stánkem Božím a vtrhli dovnitř. 

Opevněné kostely je téma, které mě opravdu hodně zaujalo. Tento článek jsem napsala pro Magazín.cz, kde si jej můžete přečíst celý. V každém případě ode mě o této problematice ještě uslyšíte, nebo spíše budete si o ní moci u mě přečíst, protože mě zaujala natolik, že bych se jí chtěla věnovat podrobněji a napsat a nafotit celou publikaci. 



Komentáře

  1. Mám kostely ráda všeobecně, takže se na případné další články o těch opevněných těším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář, Stáni. já se těším, jak je budu zkoumat a fotit. :)

      Vymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)