Recenze: Příhody včeličky Emičky

 

Hledáte knížku vhodnou pro školkové děti, která má poutavý příběh s trochou dobrodružství a zároveň poučí? Nebo se dětem snažíte vysvětlit, jak důležité jsou včelky a hledáte literaturu, která by vám s vysvětlováním pomohla? V obou případech doporučím novinku Lenky Jakešové, zkušené a úspěšné autorky dětských knížek a zpěvníků, Příhody včeličky Emičky

Příhody včeličky Emičky - roztomilé i poučné

V této útlé a nádherně barevné knížce se autorka ujala poměrně náročného úkolu. Hravou a pohádkovou formou dětem vysvětlit, jak se narodí včelka a čím vším si musí projít, než se dostane na louku, aby sbírala z kytiček sladký nektar. Autorka rozdělila jednotlivé krátké kapitolky celkem jednoduše - v každé z nich má malá včelička Emička nějaký úkol. Nejprve se samozřejmě musí z larvičky stát včelkou. Pak se učí čistit svou buňku, aby do mí včelí matka mohla naklást nová vajíčka. Naučí se vařit mateří kašičku, starat se o včelí matku, hlídat vstup do úlu a mnoho dalších činností. 

Pro děti je to velice zajímavé čtení, i když autorka nepřidává žádné větší zápletky. Jednoduchou formou vysvětluje včeličce Emičce a tím i dětem, co ji čeká, co se musí naučit a proč. Děti tak neztrácí "nit" ani pozornost, přesně ví, o čem je v kapitole řeč, zjistí, proč musí včelky umět tančit, proč jsou tak důležité pro svět atd. V kapitolách se tu a tam objeví i nějaká básnička nebo píseň. 




A to není všechno...

Na konci každé kapitoly jsou tři kontrolní otázky, kterými si mohou rodiče ověřit, jak pozorně děti poslouchaly a co si z kapitoly pamatují. Pro rodiče je to jedinečná možnost, jak si děti kontrolovat a jak zjistit, zda opravdu pozorně poslouchají. A pro děti je to zase příležitost se nad příběhem zamyslet a zopakovat si, co se spolu s Emičkou naučily. 

Každá kapitola je ještě doplněna o básničku, kde jsou pod každou slokou instrukce, jak mohou děti u přeříkávání básně cvičit. Je to super a už jsem to v pár knížkách viděla. Děti se mohou hýbat, protáhnout si tělo, naučit se nějakou sestavu a při vyprávění básně pak mamince nebo babičkám zahrát takové malé divadélko. 

Na závěr knihy autorka přidala ještě povídání o včelkách, o tom, proč jsou tak důležité, jakou úlohu má v úlu včelí matka, proč je jen jedna atd. Je to myslím rozumné dovysvětlení celého příběhu, a i když není zařazeno do pohádky, nevadí to. Je to zkrátka doslov autorky, který se ale čte i poslouchá stejně dobře, jako knížka celá. 

Příhody včeličky Emičky bych doporučila hlavně rodičům s dětmi od dvou let do cca sedmi. Možná i první druhá třída, tam už si děti mohou knížku číst samy.




Pohádkové ilustrace

A v čem je ještě tato publikace zajímavá? Ilustrace dělala tak trochu už dvorní ilustrátorka Lenky Jakešové, Nikola Hauptigová, což je maminka věnující se kresbě, malbě a ilustraci. Já už jsem se s jejími ilustracemi seznámila v knize Příhody malého Mňouka, ale tam mi ještě připadaly hodně dětské. Nyní si autorka pořídila na ilustraci tablet a obrázky mají najednou zcela jiný rozměr. Jsou moc krásné, nádherně barevné a já věřím, že se paní Hauptigové bude i nadále dařit a stane se oblíbenou ilustrátorkou. 

Knížku Příhody včeličky Emičky můžete zakoupit na stránkách autorky - ZDE

Já a moje děti autorce moc děkujeme za recenzní výtisk, protože tato kniha nám rozhodně v knihovně nesmí chybět. :)


Komentáře

  1. Sabi, hezká knížka. Já už mám ale nakoupeno, takže se jen kouknu pro inspiraci příště. Měj pohodový vstup do nového týdne.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)