Grafomotorika (nejen) pro předškoláky, která baví děti i rodiče

 

Máte doma předškoláka, nebo dítko, které rádo kreslí, zkouší psát, nebo potřebuje jednoduše a zábavně uvolňovat ruku? K tomu slouží různé sešity a cvičebnice grafomotoriky. Dělat na papír kruhy či osmičky není tak zábavné, jako pohádková grafomotorika, kterou můžete mít díky nakladatelství Portál. Ten se vydávání sešitů a knih s touto tematickou zabývá již dlouhou dobu a nám se do ruky dostaly dvě publikace, které moje děti opravdu baví. Pojďme se na ně podívat.

Průvan a Meluzína


Dobrodružnou grafomotoriku pro předškoláky i mladší děti vytvořila Patricie Koubská. Pohádkovou formou v ní děti pomaličku polehoučku vede k tomu, aby začaly dělat jednoduché čáry, plnily úkoly, a postupně se náročnost samozřejmě stupňuje. Tato publikace nese název PRŮVAN A MELUZÍNA a seznamuje děti jednoduchým pohádkovým vyprávěním s chlapcem Kájou. Kája je obyčejný kluk, který jednoho dne zjistí, že špatně vidí. Potřebuje brýle a děti je musí samozřejmě dotvořit. Kája se také dost bojí a se svými spolužáky to nemá právě jednoduché. Při jedné cestě ze školy se dostane do starého domu, kde se dočká zajímavého dobrodružství.

Autorka ke každému obrázku, na kterém děti musí něco obtáhnout, dotvořit nebo domalovat, přidává pár vět, jimiž se děti s Kájou seznámí a postupně, stránku po stránce si projdou celý příběh. Díky vyprávění to pro ně není jen nesmyslné obtahování čar, ale zábavné poslouchání pohádky a tvoření zároveň. Obrázky jsou černobílé, takže si je děti mohou i vymalovat a v podstatě tak pomáhají celou knížku dotvořit.

Knížku PRŮVAN A MELUZÍNA jsem původně objednala pro Nelinku, která je předškolák. Ale Jiřík (4 a půl roku) samozřejmě musí dělat všechno, co Nelča, a tak se o ni střídají (rozumějte – rvou se o ni a hádají). Chvíli tedy něco tvoří Nelča, chvíli Jiřík. Faktem je, že moc nestíhám číst příběh stránku po stránce, protože si spíš vybírají, jaké obrázky je zaujmou a co budou kreslit či obtahovat. I tak je to však pro ně zábava. Na druhou stranu díky tomu, že příběh je celistvý, jsme si ho přečetli jeden večer před spaním a oni už se teď vždy jen ptají, kterou část toho příběhu právě dotváří.

Vím, že smyslem je dělat obrázky postupně, tak, jak jdou za sebou, aby si ruce správně uvolnili. Na druhou stranu máme těchto sešitů doma celkem hodně, a tak je nenutím a spíše je nechávám, ať si vybírají sami. Občas se je pokusím navést správně, ale mají svou hlavu. A pro mě je podstatné, že je grafomotorika baví.




Knížku/sešit Průvan a Meluzína s klidem doporučím všem předškolákům a jejich rodičům, kteří chtějí své děti připravit na první třídu a zároveň se s nimi u této „práce“ dobře bavit.

Pohádková grafomotorika se Šimonem


Také Šimonovy pracovní listy, pořadově již číslo 27, přináší procvičování grafomotoriky hravou – pohádkovou formou. Najdete tady princezny, čerty, draky a vlastně i peklo. Díky tomu jsou určeny jak klukům, tak holkám, což mě opět hodně potěšilo. Určeny jsou sice pro předškolní děti, ale své si v nich najdou i prvňáčci (ostatně, u Průvanu a Meluzíny jistě také). Vedle cviků na uvolnění ruky, jako obtahování čar, doplňování a kreslení/obkreslování, jsou tu třeba i lehké počty. Jiřík sice již trochu počítá, ale tohle je spíše pro Nelču. Ale i Jiřík něco jednoduššího už zvládá.

My jsme tyto listy opět dělali hlavně s Nelčou, Jiřík samozřejmě musí všechno dělat stejně, tak se přidal. A opět nastala bitka. :D Zkrátka budu muset vše objednávat dvakrát. Pak by se mohli vlastně snažit u stejného obrázku, já nebudu muset vysvětlovat dvakrát a oni mohou „soupeřit“, kdo to má lepší. Ale to není k recenzi, to je taková moje momentální úvaha.

Šimonovy pracovní listy 27 jsme začali zpracovávat jako první a pak si je děti vzali k babičce, proto mám jen fotografie, které jsem dělala pro článek na seznámení s publikacemi. Což ale snad tolik nevadí. Podstatné je, že si je děti užívaly. A ještě užívat budou, protože je ještě nemají vyplněné kompletně. Vezmeme si je od babičky zase zpět, protože předpokládám, že mezi svátky bude tak trochu nuda, a tak si ji zpříjemníme i těmito pracemi.

Šimonovy pracovní listy vytvořila již zkušená autorka podobných publikací, Irena Novotná. Děti v nich mohou spojovat čarami různé obrázky, které patří k sobě – nejde tedy jen o uvolnění ruky, ale i o soustředění na různé obrázky. Ty sice nejsou doplňovány pohádkovým příběhem, jako Průvan a Meluzína, ale i tak zaujmou – pohádkovou tematikou.





Celkově mi obrázky a úkoly přijdou o něco snazší, než u Průvanu a Meluzíny, a jsou rychleji hotové. Zvládají je proto v pohodě oba, Jiřík i Nelča. A vlastně se nakonec ukázalo, že některé úkoly baví víc Jiříka. Já jsem každopádně ráda, že mám pracovní listy pro oba dva, a když dám Nelče úkol v jedněch, mohu se Jiříkovi věnovat v druhých. (Jen si je tedy musím zase od babičky přivézt, ale než jsme je odvezli, fungovalo nám to tak dobře.) :)





Obě publikace na rozvoj grafomotoriky můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Portál, který podobných sešitů a knížek vydává opravdu hodně. I proto je mohu doporučit, protože to rozhodně nejsou jen tak náhodně vydané listy k procvičování, ale dělají je lidé, kteří rozumí svému oboru a dokážou vést děti zábavnou formou k rozvoji a vzdělání.

My děkujeme nakladatelství Portál za poskytnutí recenzních kousků.

 

Komentáře

  1. Sabi, moc pěkné, mám takové hravé knihy a sešity ráda. Měj pohodovou sobotu.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)