Recenze: Soudce čarodějnic

Knížky Jaroslavy Černé čtu docela ráda, i když je vyloženě nehltám a tituly si vybírám. Jde o to, že její knížky jsou pro mě spíše průměrné. Ovšem o Soudci čarodějnic se to říci nedá. Ten mě velmi příjemně překvapil a hodně mě bavilo sledovat proces i fanatické záchvaty soudce Boblinga. 


Název: Soudce čarodějnic

Autorka: Jaroslava Černá

Nakladatelství: Alpress

Počet stran: 254

Rok: 2021


Recenze:

Velké Losiny jsou známé snad každému, kdo se někdy zajímal o čarodějnické procesy v Čechách a na Moravě. Právě tady začíná autorka vyprávět příběh velkého lovce čarodějnic, známého inkvizitora Boblinga. Jeden z ministrantů si všimne, že žebračka, která si přišla pro hostii, ji nesnědla, ale ukryla do modlitební knížky. Později vypověděla, že ji chtěla použít pro jednu z losinských žen, aby jí dala své krávě. Ta měla údajně díky tomu více dojit. 

Šokovaný farář si s případem neví rady a tak se obrátí podle něj na toho nejpovolanějšího -  inkvizitora Boblinga, který už byl v té době proslulý jesenickými čarodějnickými procesy. Farář netuší, že pozváním tohoto ďábla v rouše beránčím spustí nekonečné zlo, kdy jedna nevinná žena na mučidlech v ukrutných bolestech jmenuje další a další. 

Autorka se nebojí ukázat skutečnou podobu čarodějnických procesů, tedy touhu po mamonu. Soudci a porota podsouvají nevinným ženám jména těch, které chtějí na mučidlech a na hranici spatřit. Jsou to především majetní měšťané, jejichž majetek propadne církvi, ale část si soudci rozdělí mezi sebe. Vedle toho jsou obviňovány krásné mladé ženy, jejichž mladá těla na mučidlech přináší Boblingovi i ostatním potěšení až rozkoš. 

Autorka vypráví příběh chronologicky. Vedle pohledu na Boblinga sledujeme i některé členy komise, faráře a měšťany, díky čemuž vidíme, jak procesy vnímaly ostatní osoby. Vnímáme strach, naději i beznaděj, ale i nepochopitelnou hloupost, kdy někteří členové komise věří Boblingovi, že skutečně pomáhají usvědčovat a pálit čarodějnice. 

Kniha je napsána velmi čtivě a děj rychle ubíhá, přestože sledujeme poměrně dlouhé časové období, až několik let. Doporučím ji určitě těm, kteří se chtějí o těchto procesech něco dozvědět, přestože je nutné brát v úvahu, že se jedná o román, v němž jsou historická fakta doplňována fikcí. 

Musím však autorku pochválit, protože se k celé problematice postavila velmi citlivě a věřím, že takto to klidně mohlo opravdu být…


Hodnocení: 4/5


Knihu Soudce čarodějnic by si měl přečíst každý, koho baví historické romány a zajímá ho čarodějnické téma. Já za knihu děkuji nakladatelství Alpress, který mi ji zaslal k recenzi.


Komentáře

  1. Já jsem teď dočetla knihu Fotograf z Osvětimi, takže mne líčení dalších hrůz, které se staly (byť v tomto případě nepochybně výrazně menšího rozsahu a doplněné autorčinou fikcí) aktuálně neláká. Když čtu thillery, tak mi vraždy nevadí, protože to beru jako takovou hrůznou pohádku pro dospělé, ale když má příběh reálný historický podklad, tak ty hrůzy nesu podstatně hůř a spíš se jim vyhýbám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Stáni, tak to chápu. Já už jsem zase nějak přehlcena těch knih z Osvětimi apod.
      Děkuji za komentář. Měj se pěkně. :)

      Vymazat
    2. Tak knížek s tematikou holocaustu se nedá přečíst moc najednou - je to deprimující. Na druhé straně je třeba, aby se nezapomnělo. Každopádně já se teď pustím zas pro změnu do nějaké detektivky ...

      Vymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)