Recenze: Obrázkové čtení, které vám rozveselí celý týden

V poslední době sháním knížky, které by si Nela mohla pomaličku začít číst sama. Nechodí sice ještě do školy, ale písmenka už zná, i když převážně velká, a snaží se je spojovat do slov a číst. Jednou ze skvělých variant jsou tzv. obrázková čtení, kde jsou některá slova nahrazována obrázky. Baví to více samostatné malé čtenáře, i děti, kterým čtete ještě vy. Alespoň u nás to tak vždy bylo. Já čtu a děti vykřikují chybějící slova podle obrázků a vlastně také "čtou". 

Nyní se mi dostala do rukou kniha Veselý týden od Ladislavy Horové a příjemně mě překvapila nejen textem. 


Veselý týden plný čtení i cvičení

Knížkou provází malá Adélka, která vypráví, co všechno během týdne dělá. Sledujeme ji, jak ráno vstává do školky a nechce se jí z postele, jak jde do školky a co tam dělá, co dělá doma atd. Tyto příběhy jsou psané velkými písmeny a doplňované již zmíněnými maličkými obrázky, které nahrazují jednotlivá slova. 

Každá z těchto kapitol je doplněna básničkami a písněmi, které se dají aplikovat na známé dětské melodie. Děti se tak naučí nová slova a mohou si zpívat. Kromě zpěvu se mohou i hýbat. Autorka totiž příběhy doplňuje i různými říkadly, u nichž se děti protáhnou.

Krátké textíky vhodné k protažení jsou uvedeny i na začátku knížky. A to na každý den v týdnu jedna. Ostatně podle dnů v týdnu je členěno i vyprávění Adélky o jejím životě, školce, činnostech a zábavě… děti si tak procvičí dny v týdnu, paměť, naučí se nové básně a písničky, protáhnou si tělo a ještě si mohou číst příběhy o Adélce. To je opravdu úctyhodné na jednu tenkou knížku. Tleskám autorce, jak vše zvládla dokonale propojit. 




Veselé obrázky 

Ilustrace - velké obrázky na celou stránku i malé obrázky nahrazující jednotlivá slova - vytvořila ilustrátorka Kateřina Konvalinová. Jsou opravdu veselé, Adélka je na nich sympatická a hlavně oceňuji, že obrázky nahrazující slova jsou skutečně pochopitelné. Už jsme takových knížek měli v ruce víc a občas jsem i já přemýšlela, co měl daný obrázek představovat. 





Knížka Veselý týden je vhodná pro první čtení, druhou a třetí třídu, ale klidně i pro menší děti, kterým budete číst vy sami. U nás to tak zatím funguje. 


Knížku Veselý týden vydalo nakladatelství Bambook. Koupit ji můžete na stránkách nakladatelství Grada, kterému děkuji za poskytnutí recenzního výtisku. 



Komentáře

  1. Knížka vypadá fakt dobře. Na první čtení orpavdu jako dělaná, ikdyž já bych jí tipovala tak max. do půlky druhé třídy (náš mladej ve třetí četl Harryho Pottera ;-))

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)