Recenze: A. M. Svobodová - Pomsta


Alžběta Monika Svobodová
je talentovaná česká autorka, která se vedle péče o početnou rodinu zvládá věnovat i psaní příběhu pro děti i dospělé. Mě autorka oslovila s knihou určenou především ženám. Pomsta je historická romance, která vás zaujme od prvních stránek. Přináší příběh šlechtičny Anny, která se musí provdat na přání svého otce za muže, kterého nikdy neviděla. Může být takové manželství šťastné? 


Název: Pomsta

Autorka: A. M. Svobodová

Nakladatelství: Petrklíč

Počet stran: 184

Rok: 2021


Recenze

Anna je na vdávání už sice trochu stará (je jí kolem dvaceti), ale to nehraje roli. Její sňatek byl domluven už dávno, jejím otcem. Po jeho smrti se Annina matka rozhodne jeho přání splnit a dceru provdat za Hynka, pana na Františku. Annu její muž celkem zaujme. Není ošklivý a je přesvědčena, že cestu k sobě postupně najdou. Situace je však komplikovanější, než se na první pohled zdá. 

Autorka nás na asi 70 prvních stranách seznamuje s panstvím a s tím, jaký je Hynek pán. Ukazuje se, že ve vsi není zrovna oblíbený a navíc holduje alkoholu. Na hradě se kolem něj ustavičně motá necudná služebná, která měla dříve na starost chod hradu. Vykonávala to, co má nyní jako paní hradu na starost Anna. A tak jí nemůže přijít na jméno. Vypadá to, že Anna ji připravila nejen o hlavní náplň práce, ale i o jakýsi post paní domu. Navíc má jako manželka nárok na Hynka i v loži a to se odstrčené služebné vůbec nelíbí. 

Zmíněné první stránky jsou sice čtivé, ale nějak jsem měla pocit, že i když se pořád něco děje, nějak to nestačí. Pořád jsem čekala, kdy se stane "něco" velkého. A dočkala jsem se. Anna byla unesena, aby se po Hynkovi žádalo výkupné. Jenže ten se nijak nehrne, aby manželku ze zajetí vykoupil. 



Následující stránky už jsem hltala a zapomínala dýchat. Vím, že to je historická romance, a je pravdou, že autorka nezabíhá příliš do detailů při různých popisech, hlavně mi chyběly popisy hlubších pocitů hrdinů. Ony tam sice byly, ale já jsem ten šťoural, co se vyžívá v psychologii vztahů. :D Autorka však napsala příběh tak poutavý, že je to odpustitelné. 


Možná ještě mohu prozradit, že mezi Annou a jejím věznitelem začne klíčit bližší vztah a ona zjišťuje pravou tvář svého manžela. Myslela jsem si, že když je to romance, je závěr více než předvídatelný. Jenže jsem byla hodně překvapená. 

Ten konec… Ten konec! Sakra, paní spisovatelko! To jako vážně? Ten konec mě rozsekal a přemýšlela jsem o něm skoro celou noc po dočtení. Pořád si říkám, že se to může i zvrátit. Že ne všechno může být takové, jak to vypadá. Navíc u některých záležitosti si autorka nechala otevřená zadní vrátka, takže doufám, že bude pokračování. A že bude brzy! Prosím, že bude brzy?! :)



Knihu Pomsta by si měly přečíst všechny ženy a dívky, které mají rády romantické příběhy na historickém pozadí. Tento román se odehrává v době Jiřího z Poděbrad, tedy po husitských válkách. Autorka sice občas dopřála postavám schopnosti, které by nejspíš v té době nebyly reálné - např. muži z chudých poměrů uměli číst, šlechtična uměla plavat apod. Ale i to je odpustitelné. Postavy jsou tak bližší dnešnímu čtenáři a spousta z nich se nad tím ani nepozastaví. 


Hodnocení: 4/5 (za ten pomalejší rozjezd)


Knihu Pomsta můžete zakoupit zde. Já autorce moc děkuji za poskytnutí recenzního výtisku a držím palce, ať se dostane k co největšímu množství čtenářek, protože si to zaslouží.

Komentáře

  1. Tohle úplně můj šálek čaje není - romatiku moc nevyhledávám. A trochu mi vadí i ty avizované historické nepřesnosti (právě proto, že bych si toho nejspíš nevšimla a v hlavě by mi zůstalo něco, co není historicky dobře).

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)