Výlet na Karlův hrádek u Purkarce

Když už jsme byli v Hluboké nad Vltavou (viz. článek o Pohádkovém podzemí), využili jsme situace a vyrazili do Purkarce, kde jsme dle rady mé kamarádky zaparkovali před hospodou. Na Karlův hrádek už to pak bylo nějakých 2,5 km, kousek po cestě, kousek po poli a kousíček lesem. Zřícenina je překvapivě pěkně udržovaná a v průchodu najdete i řadu tabulí s popisem a fotografiemi archgeologických vykopávek, které se zde nedávno dělaly. Dokonce jsem na fotkách našla několik bývalých spolužáků z vejšky. :)

Karlův hrádek byl vystavěn jako odpočinkové sídlo Karla IV., ke kterému se zřejmě nechal inspirovat pohodlnými dvory francouzkých králů. Hrádek se bohužel nevyužíval moc dlouho. Mohly za to nejspíš zhoršené obrané podmínky - nestojí totiž na žádném (extra) vyvýšeném místě a je celkem dobře přístupný. Neklidné doby za vlády Václava IV. způsobily, že byl hrádek brzy opuštěn. 

No a zatímco děti prolézaly hradby, okna a staré zdi, já čerpala inspiraci pro některý z dalších románů. Mám chuť na něco dobrodružného, historického, čistě středověkého... ale zatím si ji musím nechat zajít, protože v nejbližší době bych se měla pustit do historické detektivky z doby posledních Rožmberků. :)











Příjemné výletování přejí Sabi a děti :)

Komentáře

  1. Sabi, hezká zřícenina. Takové mám ráda.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Sabi,
    já jsem ostuda, ale musím říci, že jižní Čechy moc procestované nemám, takže ani zde jsem nikdy nebyla. Zříceniny mám ale ráda, podle fotek to vypadá fakt dobře.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)