Poznáváme s dětmi České Budějovice :)

Nedávno jsem psala, že jsme se přestěhovali do vilky v Suchém Vrbném, což je klidná část Českých Budějovic. Ač v tomto městě nejsem žádný nováček, znám ho dobře - však jsem o něm psala bakalářku i diplomovou práci, nějakou dobu jsem v něm žila, pracovala a šest let studovala, moje děti ho zatím neznají skoro vůbec. Tak maximálně McDonald nebo funpark Panda. :D A tak byl čas začít to napravovat a ukázat jim jihočeskou metropoli se vším všudy. 

Procházka ze Sucháče

Šli jsme ze Sucháče pěšky, protože se dá parádně přejít přes most nad nádražím a to byl zážitek sám o sobě. Tolik vlaků, vagónů, jeden pod náma dokonce projel... Okolo nádraží a autobusáku jsme to pak vzali na Lannovku, kde koukali do výloh Prioru jako u vytržení. Trochu jsem si říkala, že v životě neviděli výlohu. No, tak takovou asi ne. :)

Chrám sv. Mikuláše a jak to bylo s Ježíškem

Hlavním cílem byla Černá věž, kam jsme procházeli kolem chrámu sv. Mikuláše a kaple Smrtelných úzkostí Páně. Musím se přiznat, že v kapli jsem byla až nyní s dětmi poprvé. Nevybavuji si, že by byla někdy otevřená. Děti zaujala i socha Krista nesoucího svůj kříž, hned naproti vchodu do kaple, tak jsem jim musela vyprávět příběh o ukřižování Krista - docela jsem se zapotila, protože vyprávějte tohle malým dětem tak, aby to pochopily. Obzvlášť, když nejste křesťani... Ve výkladu jsme pak pokračovali v chrámu, kde jsem využila obrazy Františka Bohumila Doubka a vysvětlila dětem další "scény" z ukřižování a zmrtvých vstání. Zajímalo je to a chtěly o "Ježíškovi" vyprávět ještě i cestou domů. 

Černá věž

Černá věž byla krásná a zážitek to byl pro děti ohromný. Sama jsem na ní nikdy nebyla, tak jsem byla zvědavá, jak to zvládnou. Ale už toho se mnou vylezly dost, tak se nebály ani tady. Nahoru to šlo dobře, dolů samozřejmě hůř. To jsem Jiříka chvilkama snášela dolů na ruce. Navíc v jedné části věže to parádně podfukovalo a já měla šaty s kolovou sukní, kterou jsem v tu chvíli měla až na hlavě. Myslím, že pár turistů se opravdu pobavilo. :D

Na závěr jsme mrkli na náměstí a na kašnu, nakoupili turistické vizitky, protože teď už má svůj Turistický deníček i Jiřík a výlet zakončili na svačince ve zmíněném Mekáči. :) Děti byly spokojené a zvládly bez problémů i cestu pěšky domů. Za ten den se mnou ušly přes 7,5 km. 

Zvony v Černé věži byly nádherné... jen se jich dotknout a uslyšet jejich hlas...

Detailní pohled do kaple Smrtelných úzkostí Páně








Osvěžení na Lannově třídě...


Samsonova kašna na náměstí s radnicí v pozadí...






Výhled z Černé věže rozhodně stojí za námahu na ni vystoupat


Moderní umění ve městě...






Pohled z věže na náměstí...







Znáte České Budějovice? 
Když budete mít někdy cestu kolem, ozvěte se. Třeba společně zajdeme někam na kávu. :)

Vaše Sabi

Komentáře

  1. Ahoj Sabi,
    milujem ČB, už som tam párkrát bola a je to moja srdcovka. I keď hore na čiernej veži som ešte nebola :-)
    Tak možno si dáme niekedy spolu čaj :)
    Pekné leto! A fotky sú super, Nelče to pristane.

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem v ČB byla jako holka, tak 15 mi bylo. Od té doby mne tam už cesty nezavedly, což je možná škoda - klidně bych si ho prošla znovu, z té dávné návštěvy už si toho zas tak moc nepamatuju.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Sabi, krásně jste si to užili. Já už jsem v ČB dávno nebyla a vždy jen na takovou rychlovku. Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
  4. Z Českých Budějovic znám tak akorát výstaviště a průjezd městem. Jednou jsme tu byli s učňákem na exkurzi v Koh-i-nooru, v rámci výuky papírenství a výrobků v papírnictví prodávaných. Ale z města jsme toho taky moc neviděli.... vím že za městem směrem na Sviny je moc hezká soukromá ZOO Dvorce.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)