Přírodě na stopě v zahradě, v lese i na louce

 

Chcete vědět, jak pozorovat, chápat a využívat přírodní jevy na své zahradě, nebo kdekoli v přírodě? Mě to zajímalo. A protože o tom píše ve své knize tak opěvovaný autor jako Peter Wohlleben, neodolala jsem a chtěla si přečíst jeho knížku Přírodě na stopě. Líbila se mi, nebo jsem byla zklamaná?

Kdo je Peter Wohlleben?

Peter Wohlleben je odborník na přírodu, přírodní jevy, a především na vše, co se točí kolem lesa. Již od dětství toužil být ochráncem přírody, a to se mu podařilo. Vystudoval lesnictví a řadu let pracoval jako úředník lesní správy. V dnešní době vede Lesní akademii a věnuje se osvětě o lesích a přírodě. Vystupuje v různých pořadech, ale také píše knihy pro děti i dospělé.

Já už měla v rukách snad všechny jeho knížky. Některé z knihovny, jiné mám ve své knihovně. Momentálně jsou nejnovějšími přírůstky dětské leporelo Kde si Píťa zchladí tlapky a recenzovaná kniha Přírodě na stopě. K Vánocům jsme od kamarádky Verunky „Bichličky“ Košťákové dostaly dvě audioknihy od Petera Wohllebena pro děti – Víš, kde bydlí zvířata? a Víš, kde jsou děti stromů? Jednu z nich jsem už slyšela, ale to nám nebránilo poslouchat je s dětmi cestou za babičkou. Jsou nádherně namluvené Martinem Preissem a dětmi a rozhodně stojí za pozornost.

Přírodě na stopě

O tom, že Peter Wohlleben umí o přírodě psát opravdu krásně a poutavě jsem tedy dobře věděla. Těšila jsem se, jak mě i tato kniha pohltí a já se s láskou k přírodě začtu do jeho slov. Jenže se tak úplně nestalo. Překvapilo mě, že kniha sice má i takové to „člověčí“ vyprávění – o mravencích, slimácích, o květinách apod., ale většina je spíše odborné vyprávění o přírodních jevech, podle kterých se můžeme naučit, co udělá s naší zahradou počasí, co udělá s rostlinami, hmyzem atd. Jak vše ovlivňují roční období, fáze měsíce apod.

Něco z toho mi utkvělo v paměti a jsem moc ráda, že jsem si knížku přečetla, protože to byla mnohdy i překvapivá zjištění.

Víte třeba, proč se každá květina v jinou denní dobu otevírá (rozkvétá) a jindy zase zavírá?

Víte, jak to souvisí s hmyzem a jak s počasím?

Víte, kolik vody musí napršet, abyste nemuseli zalévat záhonky?

Přiznám se, že to s tou vodou nevím ani já, a to jsem včera knížku dočetla. Jenže… Zmíněná témata patří k poměrně složitému vysvětlování, kterého je tato útlá knížečka plná. Zkrátka i když se autor snažil psát srozumitelně a čtivě, hodně z toho pro mě bylo složité a buď jsem to vůbec nepochopila – asi bych si to musela přečíst vícekrát, což se mi nechtělo – nebo jsem to už zapomněla. Co mě vyloženě nebavilo, bylo vyprávění o planetách, o tom, jaký vliv má na naši zemi slunce (jako hvězda) atd. Tohle jsem zkrátka v této knížce nečekala a nijak mě to neoslovilo.

Moje hodnocení

Knížka Přírodě na stopě je útloučká – má jen přes 155 stránek, ale její přečtení pro mě bylo celkem náročné. Zatímco jiné Wohllebenovy publikace byly spíše relaxační záležitost (i když rovněž nabité informacemi), tady jsem se musela místy hodně soustředit. Bohužel řada informací pro mě byla zcela zbytečná a nezajímala mě, tudíž mě jejich čtení příliš nebavilo. Musí se ale nechat, že spoustu informací bylo opravdu hodně zajímavých a plno zahrádkářů nebo třeba chalupářů a chatařů jej jistě využije. Věřím, že pro mnoho čtenářů se tato kniha stane jakousi nezbytnou „biblí“, která bude dělat společnost nadšeným zahradníkům a zahradnicím i všem, kteří rádi chodí do přírody.

Hodnocení: 7/10

Knihu Přírodě na stopě stejně jako ostatní autorovy knihy, které vyšly v českém nebo slovenském jazyce, zakoupíte na stránkách nakladatelství Kazda.

Komentáře

  1. Přiznám se, že tohle by asi nebylo čtení pro mne.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Sabi,
    já jsem spíš antizahrádkář, takže nevím, jestli by to byla kniha pro mě. Věřím ale, že bych se dočetla spoustu zajímavých informací. Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)