Bylinková terapie pro moderní čarodějky


Miluji přírodu, rostliny, květiny a hlavně les a stromy. Mám zvláštní zálibu v bylinkách a přírodních sirupech, tinkturách apod. Ne, že bych je sama tolik tvořila, jen občas, když mě to “chytne”, ale moc ráda to studuji, čtu si o tom a zkouším výtvory jiných - talentovanějších bylinářek. A byliny také tvoří důležitou část mých románů... už asi tušíte, že když vyšla nová kniha o bylinkách - Bylinková terapie, nesměla mi chybět. 


Bylinková terapie - zcela jiná kniha o bylinách


Bylinková terapie, kniha Moniky Golasovské předčila všechny mé představy. Pokud si říkáte, ze už doma knihu o bylinkách máte a jinou nepotřebujete, ujišťuji vás, že takovou knihu ještě opravdu nemáte. Je nádherná po vizuální stránce, především díky úžasným ilustracím Terezie Vavrošové. Především obsahem je však zcela jiná, než všechny knihy o bylinách, které se mi kdy dostaly do ruky. 
Monika Golasovská knihu rozdělila na čtyři části, podle čtyř ročních období. Začíná překvapivě podzimem jako dobou, kdy se vše zklidní a my máme větší tendence navracet se do lůna přírody. U každého období popisuje, co znamená a jaká se k němu vztahuje bohyně. 


Víte, kdo byla Mokoš, Morava, Vesna a Živa? Jaké byly jejich úlohy a úkoly, co ovlivňovaly a ovlivňují? 

Autorka neopomíjí důležité rituály a tradice, které se vztahují k daným ročním obdobím a týkají se bylin, jejich sběru a využití. 


Byliny, stromy, houby...


Zajímavá je kniha i díky rostlinám, které představuje. Kromě klasických bylin zde najdete i využití stromů a keřů nebo hub. Autorka vysvětluje, proč sbírat kořeny, semena, kůru... nejen tělo rostlin a květy se dají využívat. S tím souvisí samozřejmě i různé recepty na bylinné sirupy, masti, tinktury apod. Monika Golasovská recepty doplňuje i svými osvědčenými tipy na přípravky z bylin. 

Poznejte tajemství alchymie a tajupné spagyrie


Jestli je něco, co mě kromě překrásných ilustrací na knize Bylinková terapie zaujalo na první dobrou, to je zaměření na alchymii, resp.  spagyrii, což je v podstatě totéž. Spagyrie je autorkou označena jako tajuplná alchymistická nauka o bylinkách a její postupy mohou připomínat možná trochu až magické rituály. 

Autorka píše: 


"Slovo spagyrie je složené ze dvou řeckých slov: "spao" znamená rozdělit a "agerio" spojit. Tyto dvě dvě slova vyjadřují podstatu celé rostlinné alchymie. Jednoduše řečeno "rozděluj a spojuj" a získáš "magisterium" (mistrovské dílo). Spagyrie patří mezi staré alchymistické bylinné praktiky a ukazuje cestu, jak dokonale zpracovat a využít sílu rostlin."

Jak vidíte, zní to velice tajuplně a asi je vám jasné, že tohle mě prostě nemohlo nechat "chladnou". Obzvlášť, když píšu román, kde hraje důležitou roli rodina bylinářek, ze které pochází jedna z hlavních postav. Tahle kniha se jednoznačně stane mojí srdcovkou. Využiji ji nejen při psaní své knihy, ale logicky i při zpracování různých rostlin a přípravě bylinných mastí, tinktur apod.. Protože mě se prostě nejlépe popisuje to, co si sama vyzkouším, nebo co sama zažiju. 

A pokud byste snad ještě váhali, zda si ji pořídit, přikládám další fotografie, kde se mi - doufám - podařilo alespoň trochu zachytit krásu této publikace. 










Knihu Bylinková terapie - Léčivé elixíry pro zdraví i krásu koupíte na stránkcáh nakladatelství Grada, kterému moc děkuji za recenzní výtisk. 

Komentáře

  1. Teda, ta kniha vypadá naprosto božsky! Sama mám také hrozně ráda bylinky, přírodu a doma si tvořím tinktury, čaje atd., ale stále se učím a baví mě těmito knihami i jen listovat. Já si letos k Vánocům sama nadělila novou knihu Můj bylinkový svět od V. Vytáska, který jen tak mimochodem mluví o rostlinách tak nádherně, že nemám slov! Tuto knihu také doporučuji, je nádherná a ja se těším, až zas vyrazím na jaře sbírat 🤩

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak knihu od pana Vytáska neznám. musím se po ní podívat. :) Děkuji moc za komentář. Snad se toho jara už brzy dočkáme. :)

      Vymazat
  2. Krásna kniha s nádhernými ilustráciami. Aj mňa by zaujala :-)
    Tak príjemné čítanie... a pekný víkend,
    A.

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná knížka na první pohled, bohužel na bylinky moc už nejsem :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)