Jak jezevec Chrujda krotí kůrovce a okouzlí přitom našeho Jiříka


Přiznávám, že v poslední době si dětské knížky objednávám spíše pro sebe. Mě jejich čtení baví, krásně si odpočinu a kochám se ilustracemi nebo jiným obrazovým doprovodem. U knih z nakladatelství Meander to platí dvojnásob, protože jsou to umělecká díla od prvního písmenka do posledního tahu štětcem ilustrátora. Jezevec Chrujda je už známou a oblíbenou postavou spisovatele Petra Stančíka a ilustrátorky Lucie Dvořákové. Já jsem ho sice již zaznamenala před lety, ale knihu jsem si objednala poprvé. Jak se nám líbila?

Jezevec Chrujda krotí kůrovce



Toto dobrodružství jezevce Chrujdy je už osmé v řadě. Chlupatý padouch tchoř Smradolf zatáhl do lesa Habřince odporné škodící brouky kůrovce, kteří se pustili do smrků a ničili celý les. Chrujda se rozhodl lesu pomoci a začal pátrat, jak dostat kůrovce z lesa pryč. Zjistil, že těmto nenasytným broukům vadí smůla. Jenže jak to udělat, aby stromy smůlu potily?

Tahle knížka je taková jednohubka asi na sedm minut čtení. Baví se však u ní děti i dospělí. Já si ji jako tradičně otevřela během odpoledne, že si ji přečtu sama. Jenže krásné a vtipné ilustrace Lucie Dvořákové zaujaly Jiříka, a tak si přisedl a k mému nadšení poslouchal, jak čtu. Jindy vydrží pár vět a už mi bere knihu z ruky, aby si ji „přečetl sám“. V rychlosti ji prolistuje a odloží. Jenže tentokrát tiše poslouchal a jen netrpělivě čekal, až otočím na další stránku. Čím to bylo?

Jednak tím, že Petr Stančík prostě umí napsat velmi jednoduše text, který děti pobaví i poučí zároveň. V tom má opravdu jedinečný talent, který mi prokázal už ve více knihách. Důležité ale bylo i to, že texty na dvoustraně jsou kraťoučké tak akorát, aby upoutaly dětskou mysl a děti si stihly prohlédnout a případně okomentovat ilustrace.



Jezevec Chrujda
se stane nejspíš další knížkou, která bude u nás velmi oblíbená a bude se číst stále dokola. Což znamená, že si píšu na seznam: dokoupit předchozí díly.

Hodnocení Jiříka a maminky (a tatínka, který poslouchal také a komentoval vtipná jména některých zvířat): 100 %



Knihu Jezevec Chrujda krotí kůrovce koupíte na stránkách nakladatelství Meander, kterému moc děkuji za recenzní výtisk.

Komentáře

  1. Sabi, knížka je moc pěkná. Tu bych si přečetla i já. Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Martičko, děkuji. Je opravdu vtipná a baví ho. A včera večer už se zaposlouchal i do té druhé - Dům myšek: Přístav. Četli jsme ji večer. A ráno ji táhl k babičce. :)

      Vymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)