"Povinná literatura" pro vysoce citlivé lidi - rozhodně doporučuji!



Jsem vysoce citlivá osobnost! Nevěděla jsem, jak se „to“ nazývá, ale už dlouho, vlastně už od dětství jsem vnímala, že jsem jiná než ostatní. Ano, jsem velký introvert a mám ráda svůj klid, domácí pohodu a celkově, nemusím narušování svého denního režimu. Když se něco takového stane, je to pro mě velké vykročení z komfortní zóny, nebo její narušení. Jsem pak rozhozená, nepříjemná a trochu vystrkuji bodliny, jako ježek. Dlouho jsem si myslela, že jsem prostě divná. Že jedinou pomoc mi může poskytnout psychoterapie. Až do nedávna, kdy se mi dostala do rukou úžasná kniha od Judith Orloff – Průvodce pro vysoce citlivé lidi. Tehdy se změnil celý můj pohled na život a najednou jsem prozřela. Konečně vím, proč jsem jaká jsem a proč zažívám to, co zažívám.

Průvodce po vysoce citlivé lidi

Průvodce pro vysoce citlivé lidí jsem měla doma už rok a půl. Dostala jsem ho k předloňským Vánocům od kamarádky Kačenky, z blogu Knižní večírek. Nechávala jsem ji ležet v knihovně bez povšimnutí dlouho a teď toho dost lituji (tu knihu, ne Káťu.) Na druhou stranu, teď jsem na ni měla dostatek klidu a času, abych si ji prostudovala. Protože i když jsem ji hltala slovo od slova – tak moc byla čtivá – ve skutečnosti jsem ji nečetla, ale studovala, nasávala informace atd.

Dozvěděla jsem se plno užitečných informací nejen o sobě, ale i o osobách v mém okolí. Konečně jsem pochopila, proč jsem tak divně a „nemateřsky“ reagovala na narození Nelinky. Bylo to extrémně velké narušení mé komfortní zóny a život se mi obrátil totálně naruby. Nebylo to tím, že bych ji neměla ráda, nebo že bych byla špatná matka, což jsem si tehdy myslela. Jednoduše jsem potřebovala, abych na to nebyla tak sama. Prostě někoho, kdo mi dopřeje čas se sebou samotnou a vezme si malou třeba aspoň na dvě hodinky denně ven. Jenže nikdo takový nebyl. Manžel utíkal, nejspíš proto, že se s tím sám špatně vyrovnával a nikdo jiný tu tehdy nebyl.

Ale to jsem hodně odbočila. Abych se vrátila se knize… v tomto průvodci najdete vše, co potřebujete vědět jako vysoce citlivá osobnost. Zjistíte, zda jí skutečně jste, naučíte se, jak pracovat se svými emocemi, jak si udržet osobní klid a nenechat se vytočit, pochopíte, proč se cítíte v určitých chvílích divně, jinak než ostatní, nebo proč pociťujete úzkost.

Já jsem třeba zjistila, že práce, kterou teď dělám – copywriting na živnostenský list – z domova, z mé soukromé oázy klidu a míru, je to nejlepší, co jsem pro sebe mohla udělat. Vadí mi jednat s cizími lidmi, špatně snáším negativní emoce druhých atd. A to všechno na mě v práci špatně působilo. Teď jsem od toho oproštěna, svůj čas si určuji sama a jsem v klidu.

Další zajímavostí bylo, že jsem konečně pochopila, kdo jsou to energetičtí upíři a jaký vliv na mě mají. Věděla jsem už dřív, že existují a že vydávají z lidí energii. Netušila jsem však, kdo mezi ně patří, jak je poznám a také, že je mám v tak blízkém okolí. Kdybych měla jmenovat – manžel, obě děti, tchýně, jedna blízká kamarádka… podle této knížky bych je měla urychleně odstranit ze svého života, což pochopitelně nelze. V tom mi sice kniha neporadila, ovšem lépe jsme pochopila jejich chování a jednání a pomohlo mi to k tomu, že už mě to tolik nevytáčí. V mnohém teď vím, že jsou takoví prostě od narození, částečně to určují geny atd. A dívám se na to s nadhledem.

Nebudu už to protahovat… knihu Průvodce pro vysoce citlivé lidi bych doporučila určitě všem, kteří mají pocit, že společnost mnoha nebo cizích lidí jim nedělá dobře, kteří nemají rádi změny. Pociťují různé stavy úzkosti v různých situacích atd. Možná, že váš problém bude někde jinde, ale tato kniha vám zaručeně ukáže, zda jste skutečně vysoce citliví a pokud ano, pomůže vám pochopit sebe sama a žít lepší a kvalitnější život.

365 tipů pro vysoce citlivé lidi

Jelikož mě předchozí kniha naprosto nadchla, nemohla jsem si nechat ujít ani další dílo Judith Orloff, 365 tipů pro vysoce citlivé lidi. Pravdou je, že jsem očekávala něco jako praktická cvičení, jak pracovat sama se sebou, jak jednat v různých situacích a podobně. Něco jako pracovní sešit k první knize. To jsem nedostala, ale musím říci, že 365 tipů se stalo mým každodenním společníkem. Obsahuje totiž skutečně 365 stránek s různými tipy na témata, která se mohou vysoce citlivých lidí týkat, nebo je nějak ovlivňovat. Autorka vždy věnuje vlídné slovo, vysvětlení či radu a k tomu přidá citát na konkrétní den.

Tyto tipy si můžete jen tak číst před spaním, nebo můžete zkoušet podle nich pracovat se sebou samými. Záleží na vás, jak témata a tipy uchopíte a také – s každým tématem se dá pracovat jinak. Např. Téma „boj, útěk nebo strnutí“ jsem si „jen“ přečetla, zatímco „pohroužení do lesa“ jsem zkoušela aplikovat v praxi. Také záleží na tom, jaký je den, zda máte čas, klid a prostor na to, si tip vyzkoušet atd.


Tipy jsou psány tak, že na každý den je jeden. Dny jsou označeny daty – od 1. ledna do 31.prosince. můžete si je jako já, číst postupně, den po dni, nebo si je přečíst najednou jako knížku a pak se k nim třeba vracet. Tady opravdu záleží na každém z vás, jak knihu pojme.

Deník pro vysoce citlivé lidí


Poslední knihou, kterou bych vám ráda představila a která vlastně knihou ani není, je Deník pro vysoce citlivé lidi. Pokud jsem chtěla jakýsi pracovní sešit, tak jsem ho skutečně dostala. V tomto deníku. Na rozdíl od předchozích tipů však nečekejte data či prostor na zápisky den po dni. Toto je překvapivě sešit – pracovní kniha, kam si můžete zapisovat různé své pocity, situace, své postřehy a celkově deníkem doplnit předchozí dvě knihy.

Pokud bych měla být konkrétní, tak například u zmíněné práce. Deník vás vede k tomu, abyste si sepsali svou současnou situaci, uvědomili si, co je na ní špatně, co vám vadí a nedělá dobře a také si sepsali, co můžete udělat pro to, abyste to změnili. Je také vhodné si napsat, co by podle vás bylo dobře, aby vám vaše práce vyhovovala, naplňovala vás atd. Každý máme jiné požadavky, tak si to doplňte podle sebe.

Původně jsem chtěla nafotit některé stránky z deníku, které už mám vyplněné, abyste viděli jeho využití v praxi. Jenže jsem se nedokázala rozhodnout, které strany vám svěřím. Zveřejnit totiž něco, co jsou pouze mé vlastní soukromé myšlenky bylo pro mě stresující. Proto jsem se rozhodla nakonec nafotit jen stránky dosud prázdné. Snad pochopíte a nebudete se na mě za to zlobit.




Tolik tedy ke třem publikacím, které mi doslova změnily pohled na můj život i na vše, co se děje kolem mě den co den. Pokud víte, nebo cítíte, že i vy jste vysoce citliví lidé, určitě si tyto knihy pořiďte. Já po takové literatuře sáhnu skutečně jen jednou za čas a hodně si vybírám. Ovšem tady jsem maximálně šťastná, že jsem před lety tomu „Ježíškovi“ o Průvodce pro vysoce citlivé lidi napsala a mohla tak poznat úžasnou Judith Orloff s jejími názory, radami a pohledem na život.

Všechny tři publikace můžete koupit na stránkách nakladatelstvíGrada. Já tímto děkuji za poskytnutí Deníku a 365 tipů k recenzi.

Vaše Sabi :)

Komentáře

  1. Je moc dobře, že tahle literatura už existuje i v češtině a je normálně dostupná. Když jsem své vysoké citlivosti před pár lety přišla na kloub, byla to obrovská úleva, takže teď s velkou radostí sleduji, jak se povědomí o ní rychle šíří :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)