Milujeme přírodu – nesnášíme klíšťata! Naše ochrana a prevence proti klíšťatům



Já i mé dvě děti milujeme přírodu. Rádi trávíme spoustu času na zahradě – kde se často válíme v trávě, nebo prolézáme pod stromy (tedy hlavně děti, já na válení nemám moc času!) A také hodně vyrážíme na výlety a procházky do lesa, kde se z mých dětí stávají dokonalí průzkumníci a vědátoři. Prolezou každý keř, vysoká tráva, ve které se celí ztratí, je nejlepší, zkrátka všechno, co se dá, to prozkoumají. Jenže při všech těchto aktivitách jim hrozí velké nebezpečí – klíšťata!

Očkování proti klíšťatům

Hlavní ochranou, proti klíšťatům, a hlavně klíšťové encefalitidě, kterou mohou tyto paraziti vyvolat, je pro mě očkování. Mám ho já sama, myslím, že i můj muž byl kdysi očkovaný a děti jsem nechala naočkovat hned, jak to šlo. Někdo doporučuje od roka, kdy děti tráví více času v trávě a celkově v přírodě. Jiný tvrdí, že do té doby touto nemocí onemocnět nemohou a že očkování má smysl až od dvou – někdy o tří let. Co doktor, to jiný názor.

Já obě děti nechala očkovat až po druhém roce – Jiříka až teď, po třetích narozeninách. Obě injekce snášel dobře, stejně jako Nela. Jen pro informaci, první dvě injekce se dávají po 14 dnech a jedna stojí cca 700.- (alespoň tolik jsem platila já). Navíc pojišťovny část očkování proplácí, takže je dobré mrknout na tu vaši. Třetí injekce pak následuje po 5-6 měsících.

Náramky a postřiky proti klíšťatům

Přestože mám obě děti očkované, nenechávám nic náhodě. Nejlepší je, aby klíště vůbec nechytily. Na zahradě sekáme trávu, jak je to možné. Vím, příroda to moc neocení, hlavně spodní voda, stromy atd. Ale klíšťatům se u nás na zahradě naštěstí moc nelíbí. Jenže, co s tou přírodou?

Vloni jsem využívala roztok Alunitu (přírodní kamenec) se šalvějí, který jsem objednávala v TianDe. Pravdou je, že jsem si ale nevzpomněla pokaždé. Proto jsem se zaměřila letos na něco lepšího. 
Zdroj: Benu.cz

Už jste slyšeli, o repelentním náramku na ruku? Tento repelentní náramek se může nosit na ruce nebo na kotníku, záleží na tom, co vy a vaše děti snesete. Má životnost až 3 měsíce, ale pokud se vyskytujete v infikované oblasti, kde hrozí větší riziko nákazy, je lepší měnit je každé dva týdny a nosit raději rovnou dva. Nijak vás to nezruinuje, protože repelentní náramky stojí jen 55 Kč. Vždy je jeden kus v jednom balení. Nemusíte se bát ani velikosti – je nastavitelná, takže bude sedět i na malé či hubené ručce či nožce vašeho dítěte.

Náramek existuje proti komárům, klíšťatům a dalšímu hmyzu, nebo jen proti komárům. Pro mě má ale mnohem větší význam první zmíněný.



Jak klíště vyndat?

Ať už se chráníme jakkoli, musíme počítat i s možností, že se klíště přisaje a bude potřeba ho vyndat. Vždy je dobré podchytit klíště včas, takže doporučuji děti po každé návštěvě přírody prohlédnout, ideálně večer ve vaně či ve sprše.
Zdroj: Benu.cz


Dávejte pozor, abyste při vytáčení – vytahování klíštěte neutrhli hlavu. V tom případě by svůj jed vypustilo do rány a mohlo by dojít k nákaze. Stejné riziko hrozí, když klíště předem namažete olejem, krémem či něčím podobným, co ho udusí. Já na klíšťata používám obyčejné sirky. Je však potřeba, aby měly skutečně hlavičku ze síry. Ta klíšťatům vadí. Stačí, když s ní chvíli klíště šimráte a ono se samo pustí. Bohužel dnes už málokdy takové sirky seženete.

Proto doporučím vychytávku, která by neměla chybět v žádné lékárničce – ať už máte děti, zvířata, nebo chcete chránit dospělé! Tou vychytávkou je Sada k odstraňování klíšťat – Stop Tick. Obsahuje sprej, který klíště zmrazí (ale nezahubí) a kleště, kterými klíště šetrně vyjmete. Já ji nakoupila za 267 Kč v Benu lékárně. Je to sice trochu více peněz, ale za tu jistotu to stojí. Navíc to není jen na jedno použití, takže určitě neváhejte.


Co na klíšťata pro čtyřnohé mazlíčky?

Zdroj: Benu.cz
A jelikož máme doma dva velké psy, zmíním se i o ochraně proti klíšťatům pro domácí mazlíčky. Asi víte, že existují různé postřiky, obojky a „kapičky“, které psy chrání. Kapičky jsem nikdy nezkoušela, poněvadž na naše psy bychom potřebovali cisternu. Navíc se tyto preparáty často setkávají s alergickou reakcí, a to nehodlám riskovat. Vyzkoušeli jsme také spoustu obojků. Ty levné už rovnou zavrhujeme, protože jsou pro nás k ničemu. Obzvlášť, když psa i s obojkem v létě koupete
v bazénu, řece nebo stříkáte hadicí. Brzy se obojek omyje a přestane fungovat. Navíc máme doma dvě malé děti, takže jsem chtěla něco bezpečného, co jim nebude vadit, když se s nimi budou mazlit.

Už třetí rok za sebou objednávám obojky Foresto. Ano, vím, že jsou hodně drahé, ale podle mě jsou to ty nejlepší, jaké mohou být. Alespoň nám se skvěle osvědčily. Sice dám každý rok za oba psy dohromady kolem 1700.- ale vyplatí se to. A když kupíte obojky přes internet, ušetříte. Zkuste to třeba ZDE.

A to je k tématu klíšťata – ochrana a prevence asi všechno. Pokud vás ještě napadá nějaká otázka, klidně se ptejte. Pokud budu znát odpověď, ráda poradím a pomůžu. :)

Vaše Sabi

Komentáře