Nadchlo mě: Hry z lesní škol(k)y pro děti, rodiče i pedagogy



Chodíte s dětmi rádi do přírody? Vymýšlíte aktivity, co s nimi dělat a jak nejvíce přírodu využít, aby se děti vyřádily, ale také se něco užitečného naučily? Já to dělám neustále. Ne, že bychom trávili tolik času v lese, ale na zahradě jsme denně. A také jim pořád vymýšlím aktivity, které je budou bavit a ideálně i rozvíjet. I proto jsem s radostí skočila po novince z nakladatelství Kazda – Hry z lesní škol(k)y, určené rodičům, pedagogům i různým vychovatelům. Splnila kniha má očekávání?
Název: Hry z lesníškol(k)y
Autoři: Jane Worroll, Peter Houghton
Nakladatelství: Kazda
Počet stran: 160
Rok: 2020


Co všechno v knize najdete?

Tato užitečná publikace je rozdělena na několik částí. V nich postupně zjistíte, jak s dětmi začít objevovat přírodu, získáte mnoho nápadů na krásné výrobky z přírodnin, získáte zálesácké dovednosti, které se třeba mohou někdy hodit nejen vám, ale i dětem a v poslední části najdete inspiraci na plno skupinových her, které se s dětmi dají hrát v přírodě.

Většina těchto nápadů děti nejen zabaví, ale i poučí a rozvíjí mnoho jejich schopností a dovedností. Autoři každou kapitolku dělí na několik srozumitelných odstavců doplněných praktickou tabulkou. Díky tomu máte okamžitě přehled, od kolika let je aktivita vhodná, kde byste ji měli vykonávat, co si nachystat a také jaké při ní může hrozit nebezpečí. Také rovnou zjistíte, k čemu hra slouží – co rozvíjí, co děti naučí atd.


Jak se mi knížka líbila?

Musím napsat hned na začátek, že jsem od ní mnoho neočekávala a dostala jsem hrozně moc. Od prvních stránek čtení jsem byla maximálně nadšená. Asi nemusím – vzhledem ke svým kreativním zálibám – moc vysvětlovat, že nejvíce mě nadchla část s nápady, jak tvořit v přírodě, z přírodnin a co všechno dělat. Už se nemůžu dočkat, až si děti vytvoří indiánskou čelenku z přírodnin, vlastní kouzelnou hůlku nebo až budeme kouzlit s ledem a přírodninami. Na druhou stranu myslím, že luk se šípy ještě nějakou dobu (aspoň pár let) necháme spát. :)

Přiznávám, že ač jsem vyrůstala – dá se říci – v přírodě (pod stanem i na chatě jsme trávili téměř celé dětství), spoustu informací pro mě bylo nových. Proto tuto knihu využiji hodně i pro sebe. Hlavně zálesácké dovednosti, jako je vázání uzlů, stavění přístřešku v divoké přírodě nebo rozdělávání ohně pomocí křesadla – to chci určitě vyzkoušet, možná i s dětmi (na bezpečném místě).



Knížka je určená rodičům i pedagogům, kteří podle mě mnohem více využijí poslední část se skupinovými hrami. Ty jsou pro mě zatím trochu mimo. Přesto jsem si je pročetla a některé zkusím s mými dětmi. Těším se hlavně na léto, kdy bychom chtěly jet s kamarádkou s dětmi na chatu. Ona má sice holčičku ještě mladší, než je Jiřík, ale zato hodně šikovnou. Takže věřím, že minimálně nějaké to tvoření, třeba stavění domečků pro skřítky a víly, nebo vytváření obličejů z bláta, s nimi provedu a bude to zábava pro všechny. Jen nevím, kde je tam pak umyjeme. :D

Pokud vás tato publikace zaujala a rádi byste si ji pořídili, mohu jen doporučit! Najdete ji za výhodnou cenu na stránkách nakladatelství Kazda.


Komentáře