Masové kuličky podle Áji Drahokoupilové



Dlouho jsem nepřidala žádný recept, ani tip na dobrý (třeba nedělní) oběd. A protože se blíží víkend a já mám nafoceno pár fotek ze včerejšího vaření s Nelčou, podle zbrusu nové knížky Áji Drahokoupilové – Moje první opravdová kuchařka, rozhodla jsem se o jeden recept podělit. Vybraly jsme Masové kuličky, které většina našeho národa zbožňuje a zná je z Ikea. My do Ikea nejezdíme, protože ji máme dost z ruky, a tak jsme chtěly slavné kuličky alespoň ochutnat. Využily jsme nové kuchařky a pustily se do vaření. Jak vidíte na fotkách, Nelinka byla maximálně spokojená. :)


Masové kuličky

Co budete potřebovat:

500 g libového mletého masa
(1/2 hovězího a ½ vepřového)
1 vejce (prošlehané)
1 menší cibulku
Strouhanku dle potřeby
Sůl, mletý pepř
Přibližně 3 lžíce bílého vína (nemusí být)
1 polévkovou lžíci sekané petrželky
Olej na smažení


Jak na to:

Vzhledem k tomu, že nejsem opisovací typ a postup, jak ho popisuje ve své kuchařce Ája je hodně dlouhý, dovolím si jej trochu zkrátit – pro zkušenější kuchařky – a kuchaře.

V misce smícháme maso, vejce, nadrobno nasekanou cibulku, sůl, pepř, sekanou petrželku a případně i bílé víno.  – Ano, víno přilijete do mísy. Nalít skleničku si můžete až potom, za odměnu! :)

Vše pořádně prohněteme – nejlépe umytou čistou rukou – však víte, Koronavirus – aby se suroviny správně promísily a vznikla měkká, pevně spojená hmota, která ale nelepí. Podle potřeby můžete přisypat strouhanku.

V rukách pak tvoříte malé kuličky, které ještě na závěr lehce obalíme ve strouhance.

Kuličky pak smažíme na pánvi s olejem, aby byly osmažené hezky dozlatohnědé barvy. Zda jsou hotové, zjistíme vyjmutím jedné kuličky z pánve a rozříznutím. Zkušené hospodyňky poznají hotovou kuličku, méně zkušeným Ája napovídá, že uprostřed nesmí být kulička syrová.

Aby nebyly kuličky nasáklé olejem, po vyndání je na chvíli položíme na papírový ubrousek. Pro zdravější variantu je můžete také upéct v troubě.


Naše dojmy

Jak vidíte, Nelu i mě vaření hodně bavilo. Nela to ještě tak nevnímá, je to pro ni spíš hra, ale já musím rozhodně tuto kuchařku doporučit. Autorkou je Ája Drahokoupilová, šestnáctiletá slečna, která ráda vaří a knížku napsala tak, aby byla nápomocná všem mladým, nebo prostě všem začínajícím kuchařům a kuchařkám.

Její postupy jsou hodně podrobné, protože vysvětluje vše tak, jako kdyby to člověk všechno dělal poprvé. Proto jsem teď její popis zkrátila a napsala po svém. Rozhodně však doporučím, pokud si nejste jisti, využít raději Ájinu kuchařku. Dozvíte se v ní totiž plno zajímavých tipů na vaření, nebudete muset nikde na internetu dohledávat, jak dlouho vařit vajíčka naměkko, na hniličku či natvrdo, zjistíte, jak jednoduše upéct mřížkový koláč atd.

Já sice nejsem začínající kuchařka, ale Ájiny recepty jsou mi sympatické. Jsou totiž jednoduché a až na pár výjimek i rychlé, což přesně potřebuji. Mám tam vyhlídnuto plno dalších zajímavých obědů, které nejsou sice úplně zdravé, ale také to nejsou žádné „hřebíky do rakve“ našeho rodinného zdraví. Takže podle ní budu rozhodně vařit častěji. :)

Pokud byste zatoužili kuchařku vlastnit – což mohu jen doporučit – zakoupíte ji na stránkách nakladatelství Grada.

Já děkuji nakladatelství Grada, Áje i její mamince – spisovatelce Ivě Geckové za recenzní výtisk. Zároveň musím upozornit, že Iva Gecková je autorkou dětských knížek a tvůrčí je u nich téměř celá rodina. Zatímco Iva píše a Ája vaří, syn Adam vymýšlí příběhy. Například knížka Osel Siprd je společným dílem právě Ivy a Adama, a mým dětem se náramně líbí. Už jen ten název… Chápete, že? :D

Dobrou chuť vám přeje Sabi a Nelinka :)


A na závěr ještě pár fotek z "akce":




Komentáře

  1. Holky, vy jste teda šikulky, kuličky bych si také dala. :o)
    Sabi, přeji krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)