Zero waste: Pět domácích prostředků, které nahradí celou drogerii



Německý web Smarticular se věnuje tomu, jak žít, vařit, uklízet nebo jak se krášlit – bez chemie (a bez obalu). NakladatelstvíKazda se tím inspiruje a vydává knihy, které přináší řadu receptů a tipů z tohoto webu. Nejsou to žádné výmysly, ale ověřené a mnoha uživateli i vylepšené tipy. Ke mně si postupně našly cestu všechny tři knihy, které již Kazda vydalo a předchozí z nich už jste tady mohli vidět.


Pět domácích prostředků nahradí celou drogerii

Pět domácích prostředků nahradí celou drogerii, to je úplně první, která vyšla. Ke mně se sice dostala až jako poslední, ale vůbec to nevadí. Jsem moc ráda, že mi ji nakladatelství Kazda zaslalo a že se jim celkově líbí moje články a recenze, protože mně se zase líbí jejich knihy. :) A ne, nepíšu to proto, že je mám na recenzi. Právě tyto knihy o „zero waste“ bych si tak jako tak koupila.

Co používám v domácnosti já

I když se snažím v domácnosti příliš chemie nevyužívat, pořád se mi to úplně nedaří. Čas od času zkouším nějaké prostředky, hlavně drogerii a věci na uklízení, které jsou bio a eko a neměly by ničit přírodu. Bohužel s nimi zatím nejsem moc spokojená. A tak se často uchyluji k osvědčeným receptům našich babiček. Mezi moje oblíbené pomocníky patří ocet, citron, kyselina citronová a jedlá soda. Ty používám často a ráda.

Například sodou čistím varnou konvici, kartáčky na zuby, vyrábím si z ní pastu, když mi nejde něco odstranit ze stolu, z plotny apod. A hodně často ji používám na skvrny na gauči a na posteli, když se dřív Nele a teď Jiříkovi občas stávalo, že se počurali. Takové „postižené“ místo totiž stačí posypat sodou, počkat, až to zaschne a pak vyluxovat. A soda pohltí pachy, které by jinak byly cítit i po vyčištění. Sodu občas používám i na skvrny na dětském oblečení, když si ušpiní něco nového a chci to mít opravdu dokonale vyprané.


Octem pak čistím třeba pračku, když nepříjemně páchne, protože se tam zadrží voda atd. Stále ale vím, že mám velké rezervy. Nová knížka z Kazdy mi ukázala, kde tyto rezervy jsou a co se všechno dá ještě v domácnosti používat. Stojí to jen pár korun a často je to celkem rychle vyrobené a snadno použitelné. K mým osvědčeným prostředkům jsem tedy přidala ještě prací sodu, o které jsem až do této doby vůbec neslyšela a také jádrové mýdlo. To jsem samozřejmě znala, ale nepřikládala jsem mu nějaký extra velký význam.

Kniha Pět domácích prostředků nahradí celou drogerii obsahuje více než 300 návodů a 33 receptů, které vám pomohou se spoustou nepříjemností v domácnosti, ušetří vám peníze a samozřejmě i životní prostředí. A já jsem si opět nachystala pár receptů/tipů, které mě nejvíce zaujaly, abyste si to mohli vyzkoušet i vy. :)


Čistící pasta z jedlé sody

Stačí vám polévková lžíce nebo hrnek jedlé sody (podle toho, jaké množství potřebujete), přidáte trochu vody a smícháte tak aby vznikla homogenní pasta. Tuto pastu nanesete na znečištěný povrch, necháte chvilku působit a pak třeba houbičkou vydrhnete. Nakonec místo opláchnete vodou a otřete do sucha.

Recept na prací prášek

(Recept ideální hlavně pro bílé prádlo)
100 g soli do myčky na nádobí
100 g jádrového mýdla
150 g prací sody
150 g jedlé sody
10-20 kapek éterického oleje pro vůni (dle vašeho výběru)

Jádrové mýdlo nastrouháte najemno a všechny přísady promícháte dohromady. Prášek je potřeba udržovat ve vzduchotěsné sklenici (třeba v zavařovačce), aby nenavlhnul a neslepil se.

Prostředek na mytí nádobí

1 lžička jedlé sody
100 ml tekutého mýdla bez aroma a bez barviva (nebo lžíce sody)
5-10 kapek éterického oleje
400-500 ml vody
Lahev např. od starého pracího prostředku

Do láhve dáte jedlou sodu, nalijete tekuté mýdlo (alternativou může být opět soda), celou láhev naplňte vodou a přidejte pár kapek éterického oleje. Dobře promíchejte. Tento prostředek skvěle čistí i odmašťuje.



Možná jste si všimli, že recepty, které jsem vybrala, obsahují i další suroviny, než je oněch zmíněných pět. Nutno podotknout, že v knize je opravdu mnoho a mnoho tipů na to, kdy vám postačí jeden, nebo kombinace těchto pěti základních prostředků. Já jsem však vybrala vyloženě „recepty“ na různé prostředky, které můžete v domácnosti využívat a mít je nachystané do zásoby.

Vzhledem k tomu, že je dobré přečíst si i informace o těchto pěti surovinách, čím jsou tak dobré, v čem je jejich čistící síla, co obsahují atd., doporučuji knížku zakoupit. Věřte, že ji vezmete do rukou každou chvilku a časem se naučíte, že různé nečistoty v domácnosti budete řešit ekologicky a s její pomocí, jako já. :)

Knížku Pět domácích prostředků nahradí celou drogerii koupíte na stránkách nakladatelství Kazda, kterému děkuji za recenzní výtisk.

Komentáře