Mé tipy, jak vybrat kočárek – na co se zaměřit a na co dát pozor?



Když jsem téměř před pěti lety vybírala první kočárek pro Nelinku, mou prioritou byl vzhled. Zhlédla jsem se v krásném retro kočáru, který byl sice na pohled velmi cool, ale ve skutečnosti měl spoustu chyb. O rok později jsem kupovala sportovní kočárek – a objevila jsem další. Dnes už vím, na co dát při výběru kočárku pozor a co požadovat. Tady jsou mé tipy:

Na co se zaměřit při výběru kočárku


Je mi naprosto jasné, že mnohé maminky budou stejně jako já, koukat hlavně na design kočárku. Naštěstí je na trhu plno druhů, které jsou stejně krásné, jako kvalitní. Pokud si nejste jisti, jaký kočár zvolit a z jakých značek vybírat, podívejte se na nejlepší kočárky za předchozí rok. Uvidíte nejnovější modely, a přitom ty nejlepší, jaké jsou na trhu dostupné.


Velká korba a omyvatelný povrch


Já rozhodně doporučuji kupovat kočár s velkou korbičkou. Když se miminko narodí, tak je maličké (většinou), ale poroste rychleji, než vám bude milé. A pokud připočítáte k velikosti dítěte i zimní oblečení, fusak, kombinézu a dečku, zjistíte, že se vám do korby sotva vejde. Velkou a prostornou korbu jsem naštěstí měla. Co jsem ale neměla, byl materiál, který by se dobře udržoval. Proto doporučuji kočárky, které mají nejlépe omyvatelný povrch, aby se dalo to nejhorší setřít vlhkým hadříkem či houbičkou. A také aby šla sejmout a vyprat boudička i potah přes kočár.  


Velká nafukovací a odpružená kola


Dalším kritériem jsou velká kola! Na svém retro kočáru jsem měla skvělá velká nafukovací kola, se kterými se v zimě ve sněhu jezdilo úplně báječně. Jenže pak jsme koupili sporťák, který měl kolečka na městské chodníky, plastová a neodpružená. A další zimu jsem trpěla, protože ve sněhu sporťák prostě nejel. Když jsem jela s Nelou do lesa, vypadalo to, že z ní vytřesu duši. Pokud tedy chcete kočárek, se kterým se vám pohodlně pojede ve sněhu a blátě, stejně jako po lesní či polní cestě, doporučuji velká nafukovací kola a ideálně i odpružená.


Další vychytávky ke kočárku


Hlavní priority už jsem popsala. Musím ale uvést ještě několik vychytávek, které mi chyběly a které bych dnes jako budoucí maminka rozhodně pořídila.

Chtěla bych velký prostorný košík na nákup pod kočár, ideálně zapínací na zip. Takový má naše Romča (která sem občas píše nějaké články) a je to opravdu velký pomocník. Dále pouzdro na rukojeť kočárku, do kterého si maminky mohou schovat ruce, když v zimě kočár tlačí. Je mnohem praktičtější než rukavice, které jsem stejně věčně nemohla najít a pak mě zábly prsty.

Další super věc je aretace předních koleček. Tu jsem měla až na sporťáku a pak na hlubokém kočárku pro Jiříka. Mnohem lépe se tak s kočárem manipuluje. A v neposlední řadě je to i stínítko na kočár, které natáhnete od boudičky k rukojeti, dítě tím zastíníte, ale přitom vzduch v kočárku dostatečně proudí.

Pokud si i přes mé rady nejste jisti, zda jste vybrali správně, není nic jednoduššího, než si projít testy kvality na hluboké a sportovní kočárky.

Držím palce, ať vyberete co nejlépe!

Vaše Sabi :)

Komentáře

  1. Ahoj, také nedávno jsem sháněla kvalitní kočárek. Mě osobně se moc líbily retro kočárky. Ale pak jsem objevila i objednala na těchto webových stránkách nádherný, který se líbil i mému manželovi. Krásný den

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)