Co je a co není bílkovinová dieta



Bílkoviny, tedy proteiny, jsou v každé dobře vyskládání dietě nejdůležitější složkou, bez níž by hubnutí sotva fungovalo. Jde o stavební materiál našeho těla, nacházejí se zejména v tkáních - šlachy, svaly, orgány, kůže, jsou součástí hormonů, enzymů, chemických látek v mozku. Skládají se ze vzájemně propojených aminokyselin. Z nich tělo dokáže produkovat dvanáct samo, ale dalších devět aminokyselin si musí získávat z potravy.


Bílkovinová dieta je založena na zvýšeném příjmu proteinů. Obecně by při ní měly tvořit 20 procent denního kalorického příjmu. Záleží ale na pohlaví člověka, věku, fyzické námaze během dne a podobně. Historicky má tento typ diety původ v oblastech, kde byly hlavní součástí stravy živočišné produkty, čili maso, mléko, případně vajíčka.

Keto dieta (nejznámější dieta Ketomix) sice prosazuje vysoký příjem bílkovin a tuků, a složkou, kterou naopak omezuje téměř úplně, jsou sacharidy. V tomto smyslu se řadí ke nízkosacharidovým dietám. Při bílkovinné dietě ale jde hlavně o vysoký podíl proteinů, příjem sacharidů a tuků již pak není nijak přesně specifikován, může jich být více i méně. Podle této studie totiž rozložení makroživin při hubnutí není podstatné - samozřejmě za nejdůležitějšího předpokladu, že budeme v kalorickém schodku.

Má bílkovinová dieta nějaké negativa?


Ne náhodou se k této části dostáváme až na konci článku, protože je zkrátka nesporně faktem, že pro většinu běžné populace je proteinová dieta zcela bezpečná. Pominuly už i časy, kdy se nás média snažili přesvědčit o negativní bílkovinné diety na ledviny, na kosti, či dokonce varovali před zvýšeným rizikem vzniku rakoviny (a my jsme jim slepě věřili). Reálné a na základě vědeckých poznatků, zvýšený příjem bílkovin nemá na zdravého člověka žádný destruktivní vedlejší vliv.

Jak je to s těmi ledvinami, kterých se nejčastěji týkaly zmíněné varování? Nuž, u jedinců se zdravými ledvinami by, například podle této studie, neměl nastat vůbec žádný problém. Naopak, u pacientů s chronickým onemocněním ledvin a ledvinovou nedostatečností je potřeba s bílkovinami zacházet opatrněji. Rozhodně v takovém případě nezkoušejte vysokoproteinovou dietu. Samotné praktikování bílkovinné diety však u nikoho zdravého nezhoršilo funkci ledvin.

Rovněž neexistují důkazy o zvýšených rizicích osteoporózy. Výzkumy naopak ukazují, že proteiny mají na zdraví kostí dobrý vliv.

Komentáře