Dej tělu šanci aneb učím se vařit podle pěti elementů



Vaření podle pěti elementů
Propojení západní a východní medicíny
Metabolická a hormonální rovnováha

To všechno, a ještě mnohem víc přináší kuchařka Ivany Stenzlové Dej tělu šanci. Dostala jsem ji v rámci spolupráce s nakladatelstvím SmartPress a původně jsem očekávala „pouze“ klasickou kuchařku, tedy především recepty, maximálně nějaká ta předmluva. Byla jsem ale velmi mile překvapená.


Zlepšit imunitu a shodit kila

Jak už jsem psala, před dvěma měsíci u nás vypukla nějaká epidemie, ze které se stále nemůžeme vyhrabat. Nejprve si Nela ze školky přinesla streptokoka a neštovice, já to od ní chytila, ale v podobě angíny, pak měl neštovice Jiřík a pak jsme si ještě všichni předali dokolečka další angíny. Já měla dohromady dvakrát antibiotika v prášcích a týden v injekcích. Moje imunita dostala pořádně na zadek a to přesto, že jím ovoce i zeleninu ve slušném množství každý den. Navíc stačily dva měsíce, abych nabrala šest kilo a vypadala jako v pátém měsíci těhotenství. Co s tím?

Mou prioritou byla hlavně imunita. Díky virtuální kamarádce Janičce Jílkové, která se věnuje zdravotnímu a stravovacímu poradenství (najdete ji na stránkách Zdraví 3v1), jsem dostala podrobný návod, jak se zařídit. Janička mi udělala rozbor na základě data narození, zdravotní anamnézy a životního stylu. Dozvěděla jsem se poprvé něco o stravování podle pěti elementů a doporučila mi vysadit mléčné výrobky, bílou mouku a ideálně i maso.

Říkala jsem si, safra, co já teď budu jíst? Naštěstí mi do cesty přišly hned dvě kuchařky, které mi s tím pomáhají. První z nakladatelství Kazda už jsem v článku představila, druhou vám ukážu dnes.


Dej tělu šanci

Ivana Stenzlová, autorka knihy Dej tělu šanci, mi doslova vytrhla trn z paty. Neměla bych asi ani psát, že se jedná o kuchařku. Publikace totiž přináší mnohem více než jen recepty. Dej tělu šanci je rozdělena na dvě poloviny. V první je velmi rozsáhle a podrobně vysvětleno vše, co se týká pěti elementů a stravování v tomto módu. Autorka vysvětluje, jak je důležité nastolit tělu rovnováhu a jak je možné toho dosáhnout správnou stravou, co bychom jíst neměli, abychom naopak nedošli k hormonální nerovnováze, vysvětluje, jak porce na talíři ovlivní stravování, kolikrát denně bychom měli jíst a mnoho dalšího.

Tato část pro mě byla opravdu velmi důležitá a jsem ráda, že mi osvětlila mnoho témat, ve kterých jsem tápala. Některá si budu muset přečíst rozhodně ještě vícekrát, ale základ už mám, a to je hlavní!
V druhé části pak autorka přináší recepty podle pěti elementů a ročního období. Ano, těch je sice o jedno méně, ale autorka přidává jako stravovací období i „babí léto“. Samotné recepty jsou poměrně jednoduché, ale ne všechny potraviny seženete na malém městě, jako je právě náš Velešín. Kuchařku proto nevyužiju naplno, což mě dost mrzí. Něco si samozřejmě můžu dovézt z Českých Budějovic, ale už je to o tom, že tam kvůli tomu budu muset jet. Takže hodně receptů budu dělat jen svátečně.

Co musím vypíchnout a ocenit jsou krásné fotografie, které v pulikaci doprovází texty. Ty mě samozřejmě nepřekvapují, protože SmartPress má své knihy vždy nádherně zpracované a kvalitní fotografie jsou hned vedle hodnotných textů základ!

Pokud se chcete dozvědět, jak funguje naše tělo na základě potravin, které jíme, jak je to se spalováním, hubnutím či přibíráním apod., určitě doporučím publikaci Dej tělu šanci. Pro mě je to teď velký pomocník!

Více o knize Dej tělu šanci se dozvíte na stránkách nakladatelstvíSmartPress, kde ji můžete i zakoupit.






Komentáře

  1. Dobrý tip! Ráda si ji přečtu. Já spoustu zdravých věcí, které nejsou běžně k dostání v místních obchodech, kupuji v e-shopech, je to rychlé, snadné a bez práce :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)