Vaření podle pěti elementů
Propojení západní a východní medicíny
Metabolická a hormonální rovnováha
To všechno, a ještě mnohem víc přináší kuchařka Ivany
Stenzlové Dej tělu šanci. Dostala jsem ji v rámci spolupráce s nakladatelstvím
SmartPress a původně jsem očekávala „pouze“ klasickou kuchařku, tedy
především recepty, maximálně nějaká ta předmluva. Byla jsem ale velmi mile
překvapená.
Zlepšit imunitu a shodit kila
Jak už jsem psala, před dvěma měsíci u nás vypukla nějaká
epidemie, ze které se stále nemůžeme vyhrabat. Nejprve si Nela ze školky
přinesla streptokoka a neštovice, já to od ní chytila, ale v podobě angíny,
pak měl neštovice Jiřík a pak jsme si ještě všichni předali dokolečka další
angíny. Já měla dohromady dvakrát antibiotika v prášcích a týden v injekcích.
Moje imunita dostala pořádně na zadek a to přesto, že jím ovoce i zeleninu ve
slušném množství každý den. Navíc stačily dva měsíce, abych nabrala šest kilo a
vypadala jako v pátém měsíci těhotenství. Co s tím?
Mou prioritou byla hlavně imunita. Díky virtuální kamarádce Janičce
Jílkové, která se věnuje zdravotnímu a stravovacímu poradenství (najdete ji
na stránkách Zdraví 3v1), jsem dostala podrobný návod, jak se zařídit. Janička mi
udělala rozbor na základě data narození, zdravotní anamnézy a životního stylu.
Dozvěděla jsem se poprvé něco o stravování podle pěti elementů a doporučila
mi vysadit mléčné výrobky, bílou mouku a ideálně i maso.
Říkala jsem si, safra, co já teď budu jíst? Naštěstí mi do
cesty přišly hned dvě kuchařky, které mi s tím pomáhají. První z nakladatelství
Kazda už jsem v článku představila, druhou vám ukážu dnes.
Dej tělu šanci
Ivana Stenzlová, autorka knihy Dej tělu šanci, mi doslova vytrhla trn
z paty. Neměla bych asi ani psát, že se jedná o kuchařku. Publikace totiž
přináší mnohem více než jen recepty. Dej tělu šanci je rozdělena na dvě
poloviny. V první je velmi rozsáhle a podrobně vysvětleno vše, co se týká
pěti elementů a stravování v tomto módu. Autorka vysvětluje, jak je
důležité nastolit tělu rovnováhu a jak je možné toho dosáhnout správnou
stravou, co bychom jíst neměli, abychom naopak nedošli k hormonální nerovnováze,
vysvětluje, jak porce na talíři ovlivní stravování, kolikrát denně bychom měli
jíst a mnoho dalšího.
Tato část pro mě byla opravdu velmi důležitá a jsem ráda, že
mi osvětlila mnoho témat, ve kterých jsem tápala. Některá si budu muset přečíst
rozhodně ještě vícekrát, ale základ už mám, a to je hlavní!
V druhé části pak autorka přináší recepty podle pěti
elementů a ročního období. Ano, těch je sice o jedno méně, ale autorka
přidává jako stravovací období i „babí léto“. Samotné recepty jsou poměrně
jednoduché, ale ne všechny potraviny seženete na malém městě, jako je právě náš
Velešín. Kuchařku proto nevyužiju naplno, což mě dost mrzí. Něco si samozřejmě
můžu dovézt z Českých Budějovic, ale už je to o tom, že tam kvůli tomu
budu muset jet. Takže hodně receptů budu dělat jen svátečně.
Co musím vypíchnout a ocenit jsou krásné fotografie, které v pulikaci doprovází texty. Ty mě samozřejmě nepřekvapují, protože SmartPress má své knihy vždy nádherně zpracované a kvalitní fotografie jsou hned vedle hodnotných textů základ!
Pokud se chcete dozvědět, jak funguje naše tělo na
základě potravin, které jíme, jak je to se spalováním, hubnutím či přibíráním apod.,
určitě doporučím publikaci Dej tělu šanci. Pro mě je to teď velký
pomocník!
Více o knize Dej tělu šanci se dozvíte na stránkách nakladatelstvíSmartPress, kde ji můžete i zakoupit.
Dobrý tip! Ráda si ji přečtu. Já spoustu zdravých věcí, které nejsou běžně k dostání v místních obchodech, kupuji v e-shopech, je to rychlé, snadné a bez práce :-)
OdpovědětVymazat