Čeká vás svatba? A říká vám něco svatební etiketa?



Jak na svatební dopravu?

Doprava na obřad i z obřadu by měla korespondovat s charakterem celého svatebního dne. Může mít i netradiční podobu - svatební autobus, loďky, balón, kola a nebo svatební kočár. Nejtradičnější a nejoblíbenější je však stále doprava autem. Nemusíme připomínat, že vozy do svatební kolony by měly být čisté a vkusně vyzdobenéVýzdoba samozřejmě není nutností, ale dodá celé akci slavnostní nádech. Navíc, v některých městech podle svatební výzdoby policie rozeznává svatební auta od těch nesvatebních a vpouští je do zóny se zákazem vjezdu. Je tedy vhodné svatební auta alespoň decentně nazdobit. Pokud jde o řazení vozů - a chcete-li být tradiční - pak platí tato pravidla:



Pořadí vozů na obřad

1. ženich (sedí vlevo vzadu) + matka ženicha (sedí vpravo vzadu)
2. otec ženich (sedí vlevo vzadu) + matka nevěsty (sedí vpravo vzadu)

Dále v libovolném pořadí ostatní hosté (přičemž společensky významnější osoba by měla sedět vpravo vzadu)
Předposlední vůz: svědci (žena nebo osoba starší sedí vpravo vzadu)
Poslední vůz: nevěsta (sedí vpravo vzadu) + otec nevěsty (sedí vlevo vzadu)
Poté, co se svatebčané sejdou k odjezdu na obřad, měla by se svatební koordinátorka postarat o usazení do aut a řazení svatební kolony. Pořadí může být následující: nejprve jedou hosté, poté ženich se svou matkou, dále matka nevěsty s ženichovým otcem, předposlední jedou svědci a nakonec nevěsta se svým otcem.
Vyiímku tvoří svatební fotograf, který by měl spolu se svatebním kameramanem vyrazit ještě před kolonou, aby vše stihl zaznamenat.



Pořadí vozů z obřadu na hostinu

1. novomanželé (nevěsta vpravo, ženich vlevo vzadu)
2. rodiče nevěsty (matka vpravo vzadu, otec vlevo vzadu)
3. rodiče ženicha (matka vpravo vzadu, otec vlevo vzadu)
4. svědci (přičemž společensky významnější osoba by měla sedět vpravo vzadu)
Dále ostatní hosté v libovolném pořadí


Organizace svatby

Pokud chcete mít svůj svatební den co nejlepší, určete jeho základní situace a jak a kdy by tyto situace měly probíhat. Dokonalá organizace je základem dokonalého výsledku. S tímto vám pomůže například svatební koordinátorka, která zařídí tu správnou organizaci a zajistí, aby vše šlo, jak má. Koordinátorka vám bude celý den po ruce a dle vašich pokynů zvládne všem svatebčanům pomoci a nasměrovat je na správná místa. Přičemž svatební etiketa je pro ni samozřejmostí a tato pravidla chování na svatbách dokonale zná.



Svatební dary

Svatební etiketa v zahraničí velí nenosit svatební dary na svatbu, nýbrž je předat den před svatbou na jednotné místo, které určí hostitelé. V České republice však většinou přivezou dary svatebčané na hostinu nebo na následující oslavu. Svoji důležitost zde má slavnostní zabalení daru i osobní přání, které je k daru přiloženo. Velmi oblíbený je online svatební seznam, který sestaví před svatbou snoubenci a vyvarují se tak stejným či nevhodným darům. Nevěsta a ženich by měli nejdéle do dvou týdnů po svatbě poslat poděkování za dary, nejvhodnější je toto poděkování vyslovit písemnou formou tedy dopisem.

Jako nejvhodnější svatební dary se přímo vybízí finanční dary – tedy hotovost v obálce. Vyvarujte se darům jako jsou kuchyňské spotřebiče, výzdoba do bytu apod. Nikdy nevíte, co skutečně novomanželé potřebují. Naopak můžete nabídnout snoubencům svatební dar vhodný jako doplněk svatby  - např. svatební strom hostů, dárky do tomboly, Instax apod.



Zasedací pořádek

Hosté mohou být přiřazeni ke stolu nebo přímo k místu u stolu. Hostitelé by měli rozesadit hosty tak, aby poznali nové lidi. Dobré však je posadit hosta ke stolu s někým, s kým se zná, je ve stejném věku či má stejné zájmy. Obecně však sedí rodina dohromady, stejně jako kolegové z práce. Svatební etiketa si žádá sezení žena-muž-žena-muž. Stoly do U nebo T jsou nyní v pozadí, oblíbené jsou kulaté či obdélníkové pro 8-10 hostů - obsluha má tak ke každému snadný přístup. Nevěsta a ženich s rodinou a svědky sedí u hlavního stolu uprostřed všech. Děti sedí s rodiči, starší děti mohou s rodiči nebo mají stůl společný. Kartičky s číslem stolu, kde host sedí, jsou obvykle umístěny před vchodem do sálu v abecedním pořadí. Pokud je na svatbě méně než 50 hostů, není nutný detailní zasedací pořádek. Ovšem určitě nedoporučujeme zasedací pořádek zanedbat.



Slavnostní přípitek 

Začíná jím svatební hostina a měl by ho provést tatínek nevěsty, poté tatínek ženicha a poté jeden ze svědků. Pozornost se získává lehkým zaťukáním nožem na skleničku. Ovšem proslov by neměl být dlouhý. Oběd začíná buď předkrmem a nebo polévkou. V Česku se drží tradice společného "krmení" knedlíčkovou polévkou. Často k polévce dostávají novomanželé děrvanou lžíci. Tuto část oběda by měl zaznamenat každý správný svatební fotograf. Po obědě následuje krájení dortu, volná zábava či další program. 



Komentáře