Otěhotnět může každá - možnosti léčby neplodnosti a jak jsem šla darovat vajíčka



I když už jsem matkou dvou krásných zdravých dětí, dobře si uvědomuji, že otěhotnět nemusí být vůbec jednoduché. Jak je to v dnešní době s neplodností?  Víte, co dělat, když se vám nedaří otěhotnět a jaké cesty k vysněnému miminku existují? Pojďme se na to nyní podívat a já vám při tom prozradím, co jsem podstoupila před několika lety já.


I neplodnost se dá léčit a vyřešit


Neplodnost je dnes čím dál větším a častějším problémem. Lékaři se domnívají, že za tím je špatná kvalita spermií i vajíček, ale také čím dál pozdější věk, ve kterém se ženy rozhodnou otěhotnět. Někdy stačí hormonální léčba, jindy je nutné podstoupit umělé oplodnění. Při něm, je možné uměle oplodnit vajíčka budoucí matky, ale i vajíčka dárcovská. Stejně tak spermie mohou být vlastní, nebo darované. 

Metody léčby neplodnosti


Léčbou neplodnosti se zabývají centra asistované reprodukce. Ta nabízí svým klientům - pacientům několik metod, který mi je možné vysněného těhotenství dosáhnout. Záleží vždy především na zdravotním stavu obou partnerů a kvalitě vajíček a spermií.

IUI - Intrateurinní inseminace

Nejméně invazivní metoda asistované reprodukce je IUI. Spermie jsou při ní zavedeny přímo do děložní dutiny. Cílem je, aby se spermie dostaly snadněji a rychleji k vajíčku a oplodnily ho. Většinou je to první metoda, která se využívá. Může se i několikrát opakovat. Pokud není úspěšná, nastupuje metoda druhá.

IVF - Mimotělní oplodnění

Tak přesně toto je nejznámější metoda, při které vznikají tzv. "děti ze zkumavky". Při IVF jsou odebrána vajíčka a ta jsou pak spermiemi oplodněna v laboratoři. Spermie při tom musí do vajíčka proniknout samy, aniž by lékaři zasahovali.

Vajíčka, která se podaří oplodnit a která jsou "nejsilnější" - mají největší pravděpodobnost, že se budou dále vyvíjet požadovaným způsobem, jsou vpravena přímo do dělohy. Pacientka se při tom může rozhodnout, zda si nechá do dělohy vložit jedno oplodněné vajíčko, nebo více. Nepoužitá vajíčka je možné zmrazit na pozdější využití - třeba při plánování dalšího potomka.

ICSI - mikromanipulační metoda

Tato metoda asistované reprodukce je nejpoužívanější. Při ní je spermie do vajíčka vpravena lékaři. Tento proces nahrazuje přirozený průnik spermie do vajíčka při běžném oplodnění.

Postup léčby neplodnosti


I když už víte, jaké metody se využívají, určitě byste rádi (rády) věděli také jak probíhá samotná léčba. Pokud budu psát o klinice Ferticare, s jejíž pomocí tento článek vznikl, musím zmínit, že lékaři se snaží ke každému pacientovi přistupovat zcela individuálně. 

Kromě individuálního přístupu a komplexní podpory celého týmu zde mají pacienti a pacientky k dispozici jednu z největších dárcovských databází, nejmodernější technologie a lékařské postupy, nejvyšší lékařský standard, diskrétnost, transparentnost a žádné čekací doby. 

Postup léčby při IVF

Pokud vás čeká umělé oplodnění pomocí IVF nebo ICSI, je potřeba se nejprve zaregistrovat. Při registraci vás čekají různé zdravotní dotazníky, ale i vyšetření, jako je gynekologické vyšetření, krevní testy, onko - cytologický stěr z čípku a spermiogram u partnera. Nechybí ani podrobná konzultace.

Následuje období stimulace, kdy jsou pacientce podávány léky a sleduje se reakce jejího těla. V den odběru vajíček počítejte s tím, že musí být k dispozici i sperma vašeho partnera. Následuje výše popsané oplodnění vajíček a druhý den již lékaři vědí, zda oplodnění vyšlo.

Následuje zavedení oplodněných vajíček do dělohy pacientky. Tento zákrok je podobný gynekologickému vyšetření a není nutné podávat anestetikum. 
Zda jste těhotná se dozvíte přibližně po 14-ti dnech.

Léčba s darovanými vajíčky

Pokud není možné oplodnit z nějakého důvodu vaše vajíčko, je možné využít dárcovského programu - egg donation a nechat oplodnit vajíčko darované. Postup je podobný. Nejprve je nutné se zaregistrovat a absolvovat výše popsané testy a vyšetření. Následuje konzultace a výběr vhodné dárkyně vajíček. 

Poté je důležité synchronizovat cyklus váš a vaší dárkyně. Proběhne proces přenesení embryí - tedy oplodněných vajíček, který opět probíhá bez anestetika a je rychlý a nijak náročný. A i při tomto postupu se dozvíte výsledek umělého oplodnění po 14-ti dnech. 

Dárcovské programy - jak darovat vajíčka a jak je získat


Můj příběh:
Pokud jste zvědaví na to, čím jsem si prošla já a pořád se divíte, že o sobě nepíšu, tady se konečně zmíním. Před několika lety jsem se totiž rozhodla, že pomůžu nějakému páru a daruji svá vajíčka v dárcovském programu. Aniž bych věděla o nějakých finančních odměnách, rozhodla jsem se pro dárcovství. Zcela impulzivně a s nadšením, že někoho učiním šťastným.

Na klinice jsem byla okamžitě objednána, velmi mile přijata, rychlá byla i úvodní konzultace a vyšetření. Po vysokoškolačce, bez zdravotních komplikací, navíc nekuřačce a téměř abstinentce byla velká poptávka. Jenže to mělo háček - narodila jsem se se srdečním defektem. A i když jsem v dětství podstoupila operaci a dnes jsem zcela bez problémů, je tady určité procento, které by mohlo způsobit stejný defekt u "mých" potomků. 

Byla jsem tedy vyslána na genetiku, aby se zjistilo, zda se mohu do dárcovského programu zapojit, či nikoli. A ukázalo se, že vhodným dárcem nejsem. Byla jsem z toho hodně smutná, i když dnes už se na to dívám zase trochu jinak. Každopádně mé dvě děti se narodily zcela zdravé (a já za to nepřestávám děkovat někam tam nahoru). 

Jak už jste asi z mého příběhu pochopili, darovat vajíčka nemůže každá žena. Výběr podléhá velmi přísné kontrole. Dárkyni musí být mezi 18 - 32 lety, musí být zdravá a to samozřejmě musí doložit vyšetřeními. Vedle gynekologického vyšetření ji čeká genetika a vyšetření pohlavně přenosných chorob. 

Proces oplodnění vajíček dárkyně a následné přenesení embrya do dělohy pacientky jsem popsala výše. Dárcovství vajíček je zcela anonymní. Dárkyně se nedozví, kdo její vajíčko dostane, příjemkyně ani partner neví, kdo byla dárkyně. Darovaná vajíčka je možné oplodnit spermiemi partnera pacientky, i spermiemi darovanými. 

Genetická diagnostika


Jak už nyní víte, důležitou součástí darování vajíček je genetické vyšetření. Hlavním cílem je totiž získávat pro neplodné páry vajíčka zcela zdravých dárkyň a tedy taková, která nebudou geneticky zatížená nějakou chorobou. Právě proto jsem byla z dárcovství vyloučena já sama.

Genetiku je ale důležité podstoupit i v mnoha dalších případech. Např. při samotné léčbě neplodnosti, u vrozených malformací, po narození mrtvého dítěte, po spontánních potratech, během těhotenství a během těhotenství po onkologické léčbě. 

I když byl dnešní článek opět trochu delší, věřím, že pro vás byl přínosem. Není samozřejmě v mých silách odpovědět na všechny vaše otázky. Pokud potřebujete další informace, doporučím vám stránky, ze kterých jsem já sama při psaní čerpala - kliniky FertiCare Prague a Karlsbad Fertility

Všem, kteří jste teprve na cestě k vysněnému miminku, přeji ať je tato cesta úspěšná co nejdříve. :)

Vaše Sabi!


Komentáře