Dokonalý odpočinek uprostřed přírody - chalupa Bukovsko


Kdyby mi ještě před pár týdny někdo řekl, že stačí dva dny k dokonalé regeneraci a odpočinku, vysměju se mu. To jsem totiž netušila, jaký ráj se ukrývá nedaleko našeho bydliště. V obci Bukovsko stojí krásná rekonstruovaná chalupa manželovy tety a strýce, která je dokonalým místem k odpočinku, k dětskému řádění a k načerpání energie. Jak jsme si tam užili několik červencových dní? Na to se můžete podívat v dnešním fotočlánku. :)



Nevím, co bylo lepší, jestli chalupa plná starožitných a vintage věcí, které měla teta všude nádherně naaranžované, nebo kouzelná příroda všude kolem. Bující zeleň, kvetoucí hortenzie, muškáty, levandule, ale i bylinky a maliníky obsypané červenými sladkými plody.

Nesmím zapomenout ani na dokonalé každodenní ledové kafe, které dělal strejda a jemuž naše děti říkají dědo. Je to bohužel už skoro poslední dědeček, kterého máme. Pak už nám zbyl jen pradědeček, ale toho děti vidí málo. Babiček a prababiček máme dostatek. Dokonce jednu prastarou praprababičku, která zažila první světovou válku, ale o dědečky je u nás nouze.

Každopádně strejda/děda i teta Blani se o nás starali úžasně. Vyvařovali, podstrojovali kávičku, kakao, zmrzlinu, sladkosti... Aaaach. :)

Dost povídání, pojďme na fotky. Ty vás baví nejvíce, ne?



Níže je malá ukázka mé odpolední chvilky klidu, kdy jsem uspávala Jiříka a holky si hrály na zahradě. (Holky? Nela tam měla kamarádku Elu, která je o rok a půl starší, ale báječně si rozumí. A Nela samozřejmě chce dělat všechno, co dělá Ela.)






Tahle houpačka je skvělá na takové to povalování po koupeli v bazénu, i k dětskému řádění.


Jiřík se tam naučil lézt sám na klouzačku a klouzat dolů. Pravda, má dosti svérázný styl, ale ta radost, když se mu to podaří. Jen u nás doma na zahradě mu to ještě moc nejde. Máme sice klouzačky dvě, ale obě jsou užší než tato a jemu se tam špatně sedá. I když, tady o to sezení také moc nešlo.




Boreeeec! :)




Obrovským zážitkem pro Nelu byla podvečerní návštěva sousedovic chovu koziček a tu a tam něčeho dalšího. Kromě zvědavých a mlsných koz se na nás přišel podívat jeden zamračený beran a také jedna znuděná kráva. První den jsme ji viditelně otrávili, takže místo aby zůstala s kozami, šla se raději schovat za zeď. Ale holky jí patrně řekly, že se rozdávalo něco k snědku, protože druhý den už to přišla omrknout taky. Bohužel byl jen tvrdý chleba a rohlíky, což ji moc nenadchlo. Dávala to svým výrazem dosti najevo.





Tenhle výraz mluví za vše. "Vy mi nedáte? A víte co mi můžetééééé?"




Nela na malinách. Ela si nejprve tu a tam utrhla také, ale pak Nelu tiše sledovala zpovzdálí. Ta se nežinýrovala, a trhala a dlabala dál. Ela se nakonec dědy pro jistotu optala: "Dědo? Co když nám to sežere?"







Večer nás čekala královská večeře v letní kuchyni.


A ráno pro změnu královská snídaně. Jiřík dostal od babičky křupavé kuličky, protože mlíčko pil ode mě hned po probuzení.Ty jeho ksichtíky stojí za to.



Kouzelné ráno bylo ještě kouzelnější poté, co teta vzala děti do zahrady na borůvky. Byly veliké skoro jako třešně (jojo, byly to ty "kanadské") a náramně sladké. A prostředí bující zahrady bylo jako z pohádky. Chyběly tam jen víly, které o zahradu pečují. Ale možná tam byly a jen se před námi schovávaly. Přece jen, byli jsme pro ně cizí "vetřelci".






Není nad čerstvou zeleninku vytaženou ze záhonu. :)



Snídaně v pyžamu, to je prima. :)


Jíra dostal kakao, jako holky a byl z toho celý "paf".




Siesta po obědě s kakaem a dortíkem.


A druhý večer se krmení koziček opakovalo. Holky už se osmělily a krmily rovnou z ruky. Žádné házení chleba jak dobytku. Pěkně kultivovaná večeře z ruky do huby.





I kozy (a kozlíci) se osmělili a byli čím dál zvědavější.


I děkovat se naučili.





Na chalupě v Bukovsku jsem zažila návrat k přírodě, klidu, lásce ke všemu živému, rostoucímu a kvetoucímu. Bylo mi tam opravdu krásně, jako už dlouho ne. Jsem neskonale vděčná, že jsem tam mohla být a že i mé děti zažily zase něco nového. Navíc teta se strejdou mají k dětem nádherný vztah. Je vidět, že již odchovali několik vnoučat. S dětmi to prostě umí. Strejda/děda šel večer holky uspat a vyprávěl jim pohádku. Já jsem sice vedle pracovala, ale chvilkami jsem neodolala, a také si kousíček poslechla.

Vaše Sabi :)



Komentáře