Čeká vás dlouhá cesta autem s miminem/batoletem?



Čeká vás dlouhá cesta s miminkem, nebo batoletem? Chystáte se autem na dovolenou? Rádi byste jeli do Chorvatska autem celá rodina, ale nevíte, jak zvládnete cestu s dětmi? Pak mám pro vás článek, ve kterém shrnuji své tipy, jak cestovat autem s dětmi i delší trasy a nezbláznit se z toho.


Jak dlouho trvá „dlouhá“ cesta? 

Pro někoho dvě hodiny, pro jiného deset i víc. Já jezdím pravidelně trasu z Velešína do Nýřan k našim, což jsou přibližně tři hodiny cesty. Někdy víc, někdy méně. Záleží na tom, jaký je provoz a zda nejsou na trase nějaké objížďky.

Na cestování s novorozencem je to cesta opravdu hodně dlouhá. Kdybych věděla před rokem to, co teď, asi bych si ji v šestinedělí hodně rozmyslela. Pro novorozence může být už dvouhodinové sezení v autosedačce/vajíčku život ohrožující. Proto pokud vás taková cesta čeká, dělejte si často pauzy a to alespoň hodinové, kdy miminko zaujme jinou polohu než polosed/pololeh ve vajíčku.

U dětí od tří měsíců už takové omezení není, ale i tak si cestu rozvrhněte raději tak, abyste dělali delší pauzy častěji. Já vyjíždím tak, aby děti ideálně spaly. Takže během desáté, kdy spí hlavně Jiřík dopoledne, někdy mi v autě usně i Nela, nebo pak po obědě, kdy je větší šance, že odpadnou oba. Když potřebuji jet v jiný čas a hrozí, že děti kus cesty nebudou spát, vezu s sebou dostatek zábavy.


Zábava a svačina na cestu

Hlavní zábavou jsou malé obrazovky, které se připevňují na opěrky předních sedadel. Do přehrávače v jedné z nich vložím pohádky, nebo Fíhu Tralala a jedem. Děti koukají a jsou spokojené. Větší děti, jako třeba Nela (od dvou let) se zabaví i prohlížením knížek, nebo obrázkových časopisů. Jen pozor, aby se dětem nedělalo zle.

Osvědčený prostředek k „umlčení“ dětí je jídlo. Neustále mám po ruce na sedačce spolujezdce sáček či krabičku s ovocem, křupkami, kapsičku s přesnídávkou i jogurtem a samozřejmě pití. Pokud sedíte za volantem a nemáte nikoho, kdo by dítě „obsluhoval“, připravte si raději více lahví. Dítě může láhev dopít a bude třeba další. Nebo, což bývá častěji, mu láhev spadne a když sedíte za volantem, není možné šmátrat rukou po zemi a hledat, kam spadla.

Dělejte si delší pauzy

Pauzy potřebují nejen děti, ale i rodiče. I když jedete „jen“ tříhodinovou cestu, je potřeba si protáhnout nohy, narovnat záda a provětrat hlavu. Stát někde v poli, nebo na dálnici není moc příjemné. Pokud zrovna nenarazíte po cestě na nějaký motorest, nebo benzínovou pumpu, zkuste zapátrat, zda jsou po cestě nějaké památky či zajímavosti. Spojte příjemné s užitečným a zajděte na prohlídku nějakého hradu či zámku. Kromě protažení se pobavíte a ještě se něco nového dozvíte.
Např. Na „mé“ trase přes České Budějovice směrem na Nýřany, je hned několik pěkných zastávek. Začít můžete zámkem Blatná, pokračovat nové otevřeným zámkem Zelená Hora a v Nepomuku rovnou navštivte muzeum. Následují Lnáře s krásným zámkem a parkem a nakonec můžete projít klášter v Chotěšově. Na zpáteční cestě můžete zvolit cestu přes Klatovy a Strakonice, kde jsou k vidění katakomby, lékárna a ve Strakonicích hrad.

Vidíte, že možností je opravdu mnoho. Proto netrapte sebe ani děti dlouhými cestami. Rozvrhněte si trasu tak, aby byla plná zábavy i návštěv příjemných míst a užijte si každý okamžik své dovolené.

Vaše Sabi! J

Komentáře

  1. Dobrý den, také bych se soustředila na to jak se na takovou cestu připravit viz článek tu https://www.dopravniznaceni.com/Dlouha-cesta-autem-b5550.htm
    To se může hodit

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)