Horká varianta smoothies - Smoothies na zahřátí


Kdo mě sledujete delší dobu, víte, že miluji ovoce a všechno, co se z něj dá vyrobit. Oblíbené jsou právě nápoje smoothies, do kterých se dá rozmixovat nejen ovoce, ale i zelenina a různá semínka, oříšky apod. Mám doma dvě knížky o džusech a smoothies, ale žádná z nich nenabízí horkou variantu, kterou bych se zahřála v zimních dnech. I to už však můžeme vyřešit - třeba s knížkou Smoothies na zahřátí od Eliq Maranik.


Jo, já vím, přicházím trochu s křížkem po funuse, protože to období třeskutých zim už (snad) skončilo. Přiznávám, že jsem knížku objevila až někdy v lednu a nějakou dobu trvalo, než mi dorazila. Proto mě potěšilo, že obsahuje nejen horké varianty, ale i ty studené. Prostě nápoje na každý den v roce, ať je horko, nebo zima.

Největší rozdíl, kterým se liší od knížek o smoothies, které jsem až dosud držela v ruce, je ten, že autorka pracuje s horkými a studenými čaji a mléky, jako hlavním základem nápojů. Čaje, a to zelené, ovocné i bylinné, stejně jako různá mléka, pak kombinuje opět s ovocem, zeleninou, semínky a oříšky a vytváří hodně zajímavé variace.


Novinkou pro mě také byla skvělá rada, jak si vyrobit vlastní mléko z ovesných vloček, nebo různých ořechů a semen. Je to jednoduché a nemusím nakupovat drahá mléka ve specializovaných obchodech. Pokud ovšem zvolím taková semena a ořechy, které snadno seženu. To je totiž asi to, co mi na knížce trochu vadí. Autorka kombinuje poměrně exotické suroviny, které nemá každý k dispozici a i když je seženete snadno - bydlíte li ve velkoměstě, kde jsou v supermarketech a specializovaných prodejnách snadno k dostání... Zkuste si spočítat náklady na jeden nápoj. Jsou totiž dost vysoké. Proto mé nadšení z knížky rychle pohaslo. Ano, můžete si vytvořit neuvěřitelné kombinace a nápoje, ale určitě je nebudete dělat každý den. Alespoň já, matka na mateřské dovolené, to budu brát hodně s rezervou...

Výroba smoothies není složitá. V podstatě naházíte všechno do mixéru a najednou rozmixujete. Proto to hravě zvládnou i začátečníci. U této kuchařky je však náročnější příprava. Jak jsem psala, autorka využívá kombinaci s čaji a mléky. Obojí můžete buď koupit, nebo si vyrobit. Také bylinné nálevy si můžete předem připravit doma. Autorka vás naučí, jak na to. Jak připravit nálevy, mléka, jaké kupovat suroviny, jaký vybrat mixér a také jak si připravit smoothies den předem, což je něco, s čím já až dosud bojovala. Co si budeme povídat, smoothies je nejlepší čerstvé. Pokud ho necháte delší dobu stát, změní barvu, která už k pití rozhodně neláká a o chuti ani nepíšu... Proto je pro mě tato kapitola hodně užitečná.



Celkově jsem ráda, že jsem si Smooties na zahřátí pořídila. I když jsou recepty podle mě překombinované, a chutí a surovin autorka používá zbytečně moc, naučila jsem se plno nových věcí a recepty vždycky můžu dělat s drobnějšími obměnami, nebo - jako jsem to dělala dosud - některé suroviny prostě vynechat.

Této kuchařce se musí přiznat opravdu velmi originální nápady, šikovné rady a nádherné fotografie hotových smoothies.

Děláte si také smoothies? Využíváte rady z internetu a kombinujete podle své fantazie, nebo máte nějaké smoothies-kuchařky?

Vaše Sabi :)

Knížku Smoothies na zahřátí můžete koupit na stránkách nakladatelství Grada.








Komentáře

  1. O horké variantě smoothies slyším poprvé, ale zní to fakt moc dobře. Navíc knížka vypadá už jen podle fotek skvěle :))

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)