Učte se s dětmi s hrou od Kvída - Moje 1. kvízy - Zvířata


Poslední hru, kterou máme od Albi, jste mohli vidět ve velikonočním článku. Schovala jsem ji totiž Nele "jakože od zajíčka", aby měla také něco jiného, než sladkosti, ze kterých právě radost moc nemám. Tedy, ne já osobně - já mám radost hlavně z čokolád, které miluji, ale u dětí to nevidím ráda. Jednou za čas, proč ne. Ale nesmí vyžadovat čokoládu a medvídky hned ráno a ještě bez snídaně... Ale zpět ke hře.


Nela si našla na zahradě hru Moje 1. Kvízy od Kvída (Albi), která je určena pro děti od tří let. Osobně bych řekla, že pro tak malé děti úplně není. Není zrovna lehké Nelu u této hry udržet, otázky jsou složité a tak si zatím budeme spíše prohlížet zvířátka a učit se je poznávat. 


Z čeho má Nela největší radost, je šest puzzle obrázků zvířat. V Kvízu jsou sice určena k trochu jinému použití, ale to takhle malému dítěti vážně nevysvětlím. Tím spíš, když Nela tak strašně ráda skládá. Takže to zatím dopadlo tak, že Nelča skládá puzzlíky a je spokojená. 


Co všechno hra obsahuje a jak se hraje?


Hra Moje 1. Kvízy ukrývá 50 kartiček s obrázky různých zvířat, převážně takových, jaká můžeme vidět v Zoo. Na zadní straně kartiček je pak šest otázek - tři lehčí pro předškoláky a tři těžší pro školáky. Jakou otázku si děti vylosují určuje kostka se šesti různými obrázky. Tady je to podle mě trochu nedomyšlené... Co když hraji s předškolákem a vylosuje si obrázek, který přísluší k těžší otázce? Pak musíme buď vybrat otázku my, nebo musí dítko házet do té doby, než se trefí na jednu ze tří otázek určených právě jemu? 

Otázky má navíc číst vždycky hráč, který následuje po tom, který házel kostkou a vybíral si kartu. Ale co předškoláci? Ti přece neumí číst... Tudíž je opět třeba si hru přizpůsobit. 

Pokud dítě správně odpoví na otázku, vylosuje si z hromádky jeden dílek puzzle. Vyhrává ten, kdo má všechny dílky k jednomu puzzle obrázku u sebe a puzzle samozřejmě složené.

Tato hra je opravdu krásně provedená, hlavně po grafické stránce. Nemá ani složitá pravidla, jen jsou prostě nedomyšlená v případě malých dětí. Podle mého, je určení dětem od tří let dost optimistické a ne úplně vhodné. Málokteré dítě udrží ve třech letech pozornost, aby odpovídalo na otázky, i když jednodušší... Já bych určila hru pro děti od pěti, výjimečně od čtyř let. A to je Nela bystrá a ve vyjadřování, řeči a učení hodně napřed vůči svému věku.






I když hru zatím nebudeme moci hrát taky, jak je určeno, udělala dceři radost a to je hlavní. Nela zatím skládá puzzle bleskovou rychlostí, a to mě těší. Přemýšlela jsem totiž, že bude nutné jí koupit nějaké nové, protože puzzle, co má doma, už poskládá snad i se zavřenýma očima a tudíž ji přestávají bavit... Za kartičky se zvířaty jsem ráda, protože je využiji k tomu, aby se je Nela naučila poznávat. A věřím, že ji pak více zaujme i návštěva zoologické zahrady. :)


Pokud se vám hra Moje 1. Kvízy zalíbila, můžete si ji koupit na stránkách Albi. Vybírat můžete ze tří druhů - Farma, Svět kolem nás, nebo Zvířata, která máme my a můžete ji tudíž vidět na fotografiích v "akci". 

Vaše Sabi :)

Komentáře