Provoňte svou domácnost i tělo včelím voskem


Milujete vůni včelího vosku? Brázdíte trhy, abyste si mohli zakoupit točenou medovou svíčku, přírodní, ručně dělané mýdlo, nebo tělový balzám, který nádherně provoní vaši pokožku? A co kdybyste dostali možnost si takové poklady vyrobit sami? Už žádné bloumání po trzích, už žádné vzdychání, že vaše oblíbená stočená svíčka už dohořela. Pojďme tvořit s novou knížkou z nakladatelství Metafora!
Jednou z prvních knih tohoto roku z mého oblíbeného nakladatelství Metafora, byla publikace Včelí vosk, jejíž autorkou je Petra Ahnertová. Proč mám Metaforu mezi těmi "nej" nakladateli? Protože vydává nejen skvělé romány - historické i thrillery, ale mezi její produkci patří především skvělé publikace pro tvoření a vaření. Ostatně brzy vám představím i další novinky z této sekce a o jednu z nich si zasoutěžíme. :)


Petra Ahnertová je autorka více než povolaná k tomu, stvořit takovouto knihu. Je totiž úspěšná včelařka a vlastní internetový obchod, kde prodává právě ručně dělaná mýdla a jinou kosmetiku, jejichž důležitou surovinou je právě včelí vosk. Do této nové publikace vložila nejen svou fantazii, ale především letité zkušenosti a na knížce je to opravdu znát.

Hned v první kapitole nás seznamuje s tím, co to vlastně včelí vosk je. Především jak vzniká a jak důležitá surovina je to nejen pro včelky. V další kapitole nás pak seznamuje s druhy vosku a co se s nimi dá dělat. Ukazuje, jak se liší vosk z medových plástů a plodových plástů, jaký je vosk svíčkový a bílý. Pak už následují jednotlivé kapitoly, které člení podle toho, co v nás v nich naučí tvořit. 

Já jsem se nejvíce těšila na kapitolu svíček a mýdel a upřímně řečeno, ani jsem si moc nedovedla představit, co ještě autorka s voskem tvoří. Úplně jsem totiž zapomněla, že jsem kdysi dělala také voskovou batiku, že miluji enkaustiku a že vosk je produkt, ze kterého jde dělat mnohem mnohem více.


Spolu s autorkou se naučíte dělat nejen svíčky točené a tažené, které znám já, ale i lité a tvoření voskových svícínků pomocí plátěných sáčků, kromě mýdel si vyrobíte balzámy na rty, na odřeniny, třísky a mnohé další. Nebudou chybět ani masti, krémy a peelingy, ale také různé výrobky upotřebitelné v domácnosti. A to nejen věci na ozdobu, ale třeba i krémy na dřevo a pod. V poslední kapitole se pak autorka věnuje umění se včelím voskem, kde ukazuje právě zmíněné batikování a enkaustiku, která pro mě představuje něco úžasného, tvořivého a profesionálně vyhlížejícího. Miluji enkaustiku, protože díky ní si každý může připadat jako umělec!  

Autorka knížku sestavila velmi přehledně. U každého výrobku nejprve napsala pár vět ke čtenáři, aby jej uvedla k tomu, proč právě zvolit tento předmět/krém/balzám, apod. A také tip, co se jí nejvíce osvědčilo. Následuje tabulka se surovinami, které na výrobek potřebujeme a samozřejmě jejich množství. Pak už následuje postup tvorby krok po kroku doprovázený názornými fotografiemi.

Já jsem dělala stáčené svíčky z plátů. Zvolila jsem tuto techniku především proto, že ji znám a chtěla jsem porovnat, jak se mi bude dělat podle autorčina postupu. Ale ouha, poněkud jsem narazila. Hned u prvních dvou způsobů stáčených svíček jsem narazila na problém, který voskové pláty dělají a autorka ho vůbec nezmiňuje a to je, že praskají. Já používám u stáčení fén, kterým si plát lehce zahřeji, tak, aby se neroztékal, ani nelepil, ale šel dobře stáčet. Když je totiž plát příliš tvrdý, praská a láme se a rozhodně ho takto nestočíte... Někdy stačí položit plát na chvíli nad radiátor, nebo na sluníčko, ale je třeba jej hlídat.

Zatím jsem nezkoušela žádné jiné postupy, takže nemohu říci, zda se i dále mohou naskytnout obtíže u tvoření z této publikace. Ale u toho, co znám - batikování, mýdla, enkaustika, bych řekla, že se žádná další neplecha s výrobkem dít nebude a podle knížky se bude tvořit velmi dobře. (Pročítala jsem ji opravdu pečlivě, není se čeho bát!). :)

Pokud si knížku zakoupíte a budete podle ní tvořit, přeji vám, ať se vám daří a vaše výrobky mají úspěch. Ať dělají radost vám i těm, které třeba obdarujete. :)

Hodnocení: 4/5

Knížku můžete zakoupit ZDE.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Metafora.




Komentáře