Kde vytvořit e-shop, aby se moc neplatilo za pronájem?


Krásný den! Jsem tady zpátky se svým článkem o tom, jak jsem se rozhodla vytvořit e-shop. Já, téměř počítačový analfabet...


Když už jsem si tedy ujasnila, na co se chci při prodeji zaměřit a rozjednala komisní prodej s několika českými hand made tvůrci, dokonce i investovala peníze do nákupu zboží z velkoobchodu, bylo třeba najít webovou stránku, na které svůj obchůdek vytvořím.

Požadavků jsem měla několik:
- jednoduchý, ale pěkný design
- možnost vkládání velkých fotografických upoutávek - ideálně několik měnících se bannerů
- co nejnižší možná cena, ideálně zdarma

Spojit první dva požadavky současně s posledním, to není moc jednoduché, ale také to není nemožné. Ovšem chce to trpělivost a trochu více zkušeností a také - umět anglicky. Já jsem byla s jazyky vždycky na štíru a také to podle toho vypadá. Naprosto ideální by byly stránky wix.com, jenže... byly samozřejmě v angličtině a i když při najetí myší na anglické slovo vyskakuje český překlad, netroufla jsem si založit e-shop na těchto stránkách. Měla jsem strach, že si tam nevědomky navolím placenou službu a bude následovat nepěkný účet v dolarech. Zavrhla jsem i webdone.cz, kde jsem si naivně myslela, že mi zůstane ocásek webdone,cz v názvu e-shopu, a to jsem nechtěla. Tehdy jsem neměla ani ponětí, že abych měla vlastní doménu bez všech "ocásků", je třeba si ji nejprve koupit a předplatit na určitou dobu.

A tak jsem začala pátrat mezi dalšími stránkami, které nabízí co nejlevnější pronájem e-shopu. Nakonec jsem zvolila stránky fineehop.cz, kde jsem si mohla vybrat mezi několika variantami. Mně nejvíce vyhovovala druhá, která mě při předplatném na půl roku stála 290Kč na měsíc.

A tak jsem se pustila do tvoření. Prala jsem se s fotkami, s popisky, se zbožím, s cenami a DPH, kterému za mák nerozumím... Tady mi byla velkou oporou a pomocnicí jednak má sestřenka a jednak má nová virtuální kamarádka, se kterou jsem se nedávno začala přátelit a se kterou máme spoustu společných koníčků. (Děkuji, Evičko! :))

Když jsem konečně slavnostně přešla k zaplacení plné verze e-shopu, těšila jsem se, že se konečně objeví v adrese to vysněné www.forhappybaby.cz. A ono ne! Stále tam byl ten původní, heslovitý pracovní název... Tak mi to nedalo, volala jsem jako největší pitomec na podporu, abych se dozvěděla, že je třeba zaplatit si doménu a nechat si ji nastavit. Nabídli mi doménu za 212Kč na dva roky, což jsem přijala, nepřišlo mi to tak hrozné, a nechala nastavit. Jen, když si tak zpětně přemýšlím, kdybych tohle věděla dřív, udělala bych si e-shop zdarma přímo přes ten webdone.cz. Ale tak třeba za půl roku, až mi skončí nájemné na fineeshopu... Předpokládám, že doména by měla jít přendat i jinam. Doufám... :)

Tím však starosti nekončí. Čeká mě ještě plno práce. Aby se totiž má stránka objevila v internetových vyhledávačích, jako je seznam, google a další, je třeba je do těchto vyhledávačů zaregistrovat. Také je třeba nastavit HTML stránky, zboží, atd. Že to je pro vás španělská vesnice? Pro mě také... Proto s tím stále bojuji. Velkou pomoc jsem i tady měla právě od Evičky! Stále však jsem v procesu vytváření. Postupně e-shop přidávám do vyhledávačů, peru se s chybami v nastavení, přidávám zboží, u kterého funguji jako zprostředkovatel prodeje a které si přese mně koupí zákazník a velkoobchod ho zašle přímo jemu... Při mém časovém vypětí je to běh na dlouhou trať. Stále však neztrácím naději a věřím, že i když pomalu, obchod se rozjede. Jak mi spoustu lidí říká a píše, rozjet e-shop trvá i rok. Tak uvidíme. :)

Tak mi držte palce a mějte se krásně. :)
Vaše Sabi!

Komentáře