Recenze: René Anour - Zlatá pomsta

 


Zlatá pomsta je již druhý díl ze série Reného Anoura s doktorkou Fanny Goldmannovou. Na první díl Vídeňská krev navazuje poměrně dost, a tak doporučuji číst je postupně. Autor opět využil historie Rakouska-Uherska. Tentokrát nás seznámí s Gustavem Klimtem a vznikem jeho obrazu Polibek. 

O čem je kniha Zlatá pomsta 

Fanny a její přátelé se v prvním díle dost svérázně vypořádali s hrabětem Waidrigem. Pokud si však myslela, že od něj bude mít klid, hodně se spletla. Bohatý šlechtic se svých plánů nechce vzdát a chytrá a odvážná patoložka Fanny se mu hodí. Začne ji proto vydírat. Aby její přátelé a rodina zůstali v bezpečí, musí pro něj plnit úkoly, které nejsou vždy úplně legální nebo snadné. Přesto její nejlepší kamarádka zmizí a Fanny netuší, zda ji někdo někde uvěznil, nebo už není na živu. 

Můj názor

Zlatá pomsta je krásně psaný román, z něhož na vás dýchne duch staré Vídně a celé rakousko-uherské monarchie. Pociťujeme však už i moderní názory, které se derou kupředu. Ostatně Fanny jako doktorka je jednou z představitelek moderního světa. 

Příběh je opět skvěle zamotaný a napínavý. Hraběti Waidrigovi začíná téct do bot a do nebezpečí se s ním dostává i Fanny. Objevuje se tajná skupina, která chce hraběte zničit. A Fanny váhá, na kterou stranu se má postavit. Netuší totiž, kdo z nich unesl její přítelkyni. 

Postava Fanny je mi stále velmi sympatická. Je chytrá, odvážná a nebojí se bojovat za pravdu a spravedlnost. Přesto se se všemi jejími názory neztotožňuji. Hrabě Waidrig byla hodně zajímavá postava, která v příběhu prošla velkým přerodem. Na konci mi ho bylo skoro líto. 

I když byla Zlatá pomsta velmi čtivá a napínavá až do samého konce, první díl mi přišel o dost lepší. Spoustu událostí, které se staly, podle mě neměly vysvětlení a autor se o to ani nesnažil. Vlastně jsem ani nepochopila, proč do příběhu zamíchal Gustava Klimta a jeho obraz. Možná pro zajímavost. Přesto jsem čekala nějaké šokující rozuzlení, které se bohužel nekonalo. 

Hodnocení: 70 %

Za knihu Zlatá pomsta moc děkuji nakladatelství Alpress, které ji vydalo a na jejichž stránkách si ji můžete zakoupit i vy. 

Komentáře

  1. Tohle by se mi asi líbilo....mám ráda příběhy o silných ženách :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)