Recenze: Sarah Parsley - Vůně šafránu

 


Sarah Parsley, vlastním jménem Šárka Hieková, je pro mě zárukou skvostného románu. Vůně šafránu je už třetí, volně navazující díl série "Třetí zahrada". Opět jsem si knížku užila naprosto dokonale. Šárka prostě dokáže vymyslet takové životní kotrmelce, že do poslední chvíle nevíte, jak to celé dopadne. 

O čem je knížka Vůně šafránu 

Karolína je chudá dívka se šlechtickým původem. Aby nemusela do kláštera, ujala se jí rodina její sestřenice. Ta sice penězi také neoplývá, ale má naději. Eliška si má vzít Fabiena, bohatého obchodníka. Není tím nijak nadšená. Bere ho jako burana bez titulu a sňatek strpí jen kvůli jeho penězům. Než se však vezmou, stačí se Fabien zamilovat do Karolíny. Krutý osud však jejich lásce nepřeje. Karolína odchází do kláštera a Fabien končí v nešťastném manželství. 

Můj názor 

Některé z románů Sarah Parsley označuji jako tzv. "budovatelské". Nemá to nic společného s minulým režimem. Jednoduše to jsou příběhy, v nichž se odvážné ženy vzepřou osudu a jdou za svými sny a cíly. Prakticky od nuly si dokážou vybudovat nový život a být úspěšné a šťastné. Taková byla i Karolína z Vůně šafránu. Jenže ve chvíli, kdy už si myslela, že se nemůže nic stát, objevil se ve dveřích hostince, jež jí patřil, Fabien. A celý její dosavadní život se převrátil naruby. 

Tomuto románu nemám co vytknout. Je opět napsán čtivě a poutavě a do postav se doslova vžijete. Velké plus vidím i v tom, že se v něm tu a tam mihnou postavy z prvního dílu - Třetí zahrada, které mi také přirostly k srdci. Mám pocit, jako bych potkala staré známé a o to víc mě čtení baví. 

Líbí se mi, že hrdinové dokážou bojovat za své štěstí - především ženy. Karolína i její kamarádka Johana takové jsou. Šárka umí nádherné vykreslit povahy postav. Nafrněnou Elišku jsem měla chuť ohnout přes koleno, nebo ji aspoň pořádně proplesknout. Na knihách této autorky miluji i to, že osud postavy postupně mění. Nejsou lhostejné k tomu, co se kolem nich děje. Jsou zkrátka uvěřitelné, jako skutečné živé postavy. 

Nejsem úplně fanoušek románů na pokračování, ale tato série patří mezi nejkrásnější, jaké jsem kdy četla. Doufám, že už autorka v hlavě spřádá další díl a jsem zvědavá, koho si vezme na mušku tentokrát. Ať to bude muž nebo žena, vím, že se můžu už teď těšit na další nádhernou knihu. 

A pokud se v létě chystáte na dovolenou a nevíte, co si přibalit ke čtení, Vůni šafránu rozhodně nezapomeňte. 

Hodnocení: 98 %

Za knížku Vůně šafránu moc děkuji samotné autorce Šárce Hiekové alias Sarah Parsley. Koupit ji můžete na všech knižních e-shopech i na stránkách nakladatelství Fortuna Libri, které ji vydalo. 

Komentáře

  1. To zní jako příjemná knížka a ty obálky, koukala jsem i na zbytek série a ty se povedly :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)