Recenze: Mladý Jiří Adam z Dobronína řeší prokletí rodu Janoviců

 


Nedávno jsem dočetla nejnovější díl série s Jiřím Adamem z Dobronína - Prokletí rodu Janoviců od skvělého autora historických detektivek Vlastimila Vondrušky. A hodně mě překvapil. Místo rozumného postaršího vdovce v něm hlavního hrdinu poznáváme jako čerstvě ženatého mladíka. Je to změna k lepšímu, nebo mi chyběli jeho pomocníci Petr a Rozárka?

O čem je kniha Prokletí rodu Janoviců 

Jiří Adam z Dobronína, písař královské komory, se vydává na další cestu. Tentokrát ho doprovází jeho krásná, mladá a chytrá novomanželka Johanka. Máme tak možnost poznat ho jako mladého vyšetřovatele, který už má nějaké zkušenosti, ale zároveň ještě tu a tam chybuje. Petr Suda z Řenče ho požádá o vyšetření záhadného případu, který se pojí s lapkovstvím a tajemným ptačím křídlem, jenž pachatel ponechává na místě činu. Adamovi se do vyšetřování moc nechce. Suda má totiž hodně složitou minulost a sám byl dříve lapkou. Náš vyšetřovatel neví, zda mu může důvěřovat. Navíc jako soukromý vyšetřovatel nemá ty potřebné pravomoce. Obává se, aby svou ženu nepřivedl do nebezpečí. 

Můj názor

Stády dobrý Jiří Adam z Dobronína... Vlastně pardon - mladý. Po dílech, kde už byl vdovcem, je tato změna velmi příjemná a nečekaná. Líbí se mi, že ač je mladíkem, ví si ve spoustě složitých situacích rady. Zároveň ale není neomylný. 

Co mě také bavilo, byla postava jeho manželky Johanky. Jako typická ženská se do všeho plete, vše ji zajímá a chce vyšetřovat spolu s manželem. V některých případech mu dokonce dost pomůže, protože je odvážná a pouští se do výslechu lidí, u nichž by manžel jen těžko pochodil. A samozřejmě se snadno dostává do problémů, čímž manžela přivádí k šílenství. 

Zápletka je opět dokonale vymyšlená. Tentokrát jsem sice trochu tápala a nedokázala jsem vraha odhalit, faktem však je, že chvílemi je děj zamotaný až příliš. Proto jsem se nedokázala pořádně chytit a vypátrat vraha spolu s hlavními hrdiny. Navíc se mi opět pletly postavy, což se mi u knížek pana Vondrušky děje dost často. I přesto se mi Prokletí rodu Janoviců moc líbilo a jsem ráda, že je sem mohla zařadit do své sbírky další díl. 

Postavy piísařova pomocníka Petra a jeho Rozárky mi však chyběly. Jsem už na ně zvyklá a Rozárka je přece jen o dost jiná, než manželka Johanka. I ta mi však v příběhu seděla, takže jako možná náhrada - proč ne? Přesto bych příště uvítala zase starého dobrého vyšetřovatele s jeho pomocníky. 

Příběh odehrávající se na Západě Čech mi byl blízký. Sama odtamtud pocházím a místa, kde se vyšetřovalo, znám. Autor je samozřejmě umístil do jiného století, o to zajímavější však čtení bylo. Jen kdyby se mi nepletly ty postavy...

Hodnocení: 77 %

Za knihu Prokletí rodu Janoviců moc děkuji nakladatelství Moba, které mi ji poskytlo k recenzi. Na jejich stránkách si ji můžete koupit i vy. 

Komentáře

  1. Tuhle Vondruškovu novinku jsem ještě nečetla, i když z obou jeho řad, jak s Adamem z Dobronína, tak s Oldřichem z Chlumu, mám jinak přečtené snad všechno. Musím říci, že v poslední době mi jeho detektivky přijdou takové trochu uspěchané, šité horkou jehlou, ale nakonec vždycky podlehnu a koupím si ji (nebo mi ji koupí manžel ;-)).

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)