Recenze: Jaromír Jindra - Zločiny dvorního rady II. - Až přiletí kometa

  


Mlejnek, Houska a Mrázek. Tři vyšetřovatelé pod vedením dvorního rady vyšetřují zločiny, které se staly na počátku 20. století v Českých Budějovicích. Já se s nimi setkala již podruhé, protože Až přiletí kometa je druhý díl této skvělé krimi série od českobudějovického spisovatele Jaromíra Jindry. A setkání to bylo opět velice příjemné. 


O čem je kniha Až přiletí kometa 

Jak už jsem zmínila, opět se zde setkáváme s postavami z prvního dílu. Vedle vyšetřovatelů opět potkáváme i poštmistra Čapka, autora Budivoje - skutečného periodika, které kdysi vycházelo - pana Smolíka a mnoho dalších. Autor se tentokrát s postavami nijak nepáře. Hned na začátku se objeví mrtvola zastlaná v peřinách, zjistíme, jak tvrdě bojovaly za ženská práva českobudějovické feministky a jak to dopadlo. Autor také rozvíjí vztahy mezi postavami a směřuje je dost zajímavě, takže už se těším na další díl. 



Můj názor:

Zatímco první díl byl pěkný, ale postavy mi k srdci nepřirostly a více jsem opěvovala autorovu sérii o budějovickém katovi, teď už bez nich nemohu být. Nejvíce je mi sympatický Mlejnek, kterému bych moc přála nějakou tu lásku. Autor si u mě šplhnul, když ho nechal profesně i životně trochu povyrůst. 

V této sérii sice nenajdete brutální nebo vychytralé sériové vrahy, o to uvěřitelnější však zločiny jsou. Autor vychází z toho, co se kdysi skutečně dělo a tím, že vše dokonale zasadí do obrázku starých Budějovic, je to prostě geniální. Máte pocit, že se ocitáte v tehdejší době a já - bydlíc kousek od Budějovic, mám chuť vypravit se na kávu se Smolíkem, Mlejnkem i Čapkem, a probrat s nimi, co je nového. Škoda, že se člověk opravdu nemůže přenést v čase. S touto knihou to jde alespoň při čtení. 

Autor nám nepodává jen jeden zločin. Co kapitola, to jiné vyšetřování. Střídá postupně všechny tři vyšetřovatele a popisuje jejich případy. Vše je však provázáno tím, že se to děje v jednom městě, v jedné době a postavy se potkávají. Popisované případy mě neskutečně bavily a teď už vím, že je to další série, do které jsem se zamilovala. 

Pokud si chcete užít staré Budějovice a vychutnat si jejich kouzelnou atmosféru se vším všudy, rozhodně po Zločinech dvorního rady sáhněte. Budete nadšení.

Hodnocení: 98 %

Za knihu Až přiletí kometa moc děkuji samotnému autorovi a doufám, že se zase brzy uvidíme, protože už u něj mám schovaný třetí díl. Celou sérii můžete koupit u dobrých knihkupců a na stránkách nakladatelství Lirego, které ji vydává. 

Komentáře

  1. Ahoj Sabčo, zní to jako originální námět, ale musím přiznat, že mě by to asi nebavilo.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)