Recenze: Hannah Conrad - Liliový palác - Hříšné přání

 

Čas od času sáhnu po nějaké té romantice. Tou je i novinka z nakladatelství Alpress - Hříšné přání, které patří do série Liliový palác. I když příběhy smetánky čtu ráda, u této knížky jsem šlápla poněkud vedle. Na mě tam bylo až moc jmen, moc postav a poněkud plytký příběh. 

O čem je kniha Hříšné přání 

Hlavní hrdinkou je Johana, dcera královského úředníka a vnučka přísné Henrietty Von Seybach. Když se rodiče rozhodnou z východního Pruska, kde žijí jako venkovská šlechta, odjet na misie do Afriky, pošlou Johanu k babičce. Ta jí má najít vhodného nápadníka a především ji dobře provdat. 

Johana se ve velkém domě - Liliovém paláci - necítí zrovna dobře. Má sice kolem sebe sestřenice a bratrance, ti však mají své přátele. Baví ji plesy a společenské události, obzvlášť, když na jedné z nich potká krásného vévodu a proslulého lamače srdcí. Okamžitě se do něj zakouká a věří, že i když by si měl vzít jen princeznu, půjde za hlasem svého srdce. Johana přitom přehlíží Alexandra, který sice nevěstu nehledá, ale dívka se mu postupně dostává hluboce do srdce. 

Můj názor:

Ani romantika nemusí být sladká a může být čtivá. Bohužel tato kniha mě zklamala. Je totiž přímo přeslazená a o nějakém zajímavějším příběhu tu nemůže být řeč. Od začátku je jasné, o co půjde a jak se bude příběh vyvíjet. To bych od takové knihy i očekávala a je to v pořádku. Bohužel tady chybí jakákoliv zajímavější situace, které příběh oživí.

V knize čteme stále dokola to samé - tlachání smetánky o vztazích, skandálech, kdo se komu dvoří, kdo je jak bohatý atd. Ze salonů se přesouváme do pánských klubů, do parků a na plesy v sídlech boháčů. 

Příběh sledujeme z pohledu Johany a Alexandra, který o ni má zájem. Ona má však oči pro jiného. V této knize jsem postrádala teplo domova, přátelství, rodinné vztahy se spory i vzájemným pochopením. 

Kdo neočekává velkolepý příběh, bude se mu kniha nejspíš líbit. Na mě však byl příběh až moc nudný a nezáživný a postrádala jsem v něm více zvratů. 

Musím však uznat, že autorka krásně popsala prostředí, atmosféru bohatých paláců i povahu některých postav. Živě jsem si představila i róby dam a bohaté hostiny. 

Hodnocení: 65 %

Za knihu Hříšné přání moc děkuji nakladatelství Alpress, které ji vydalo a zaslalo mi ji k recenzi. Na jejich stránkách si ji můžete zakoupit. 

Komentáře