Sbírka na kostel v Klení u Benešova nad Černou

 

Kostel svatého Vavřince stolní v Klení u Benešova nad Černou, stranou od vesnice. Já jsem až dosud netušila, že se jen kousek od nás se takový skvost ukrývá. Byla jsem oslovena svým spisovatelským kolegou Janem Štifterem, který nedávno založil pro kostel sbírku na Donio, zda bych odkaz nesdílela a pomohla tak k většímu povědomí. A tak jsem si řekla, když už budu odkaz sdílet, pojedu se na kostel sama podívat. A udělala jsem dobře. 

Kostel svatého Vavřince patří mezi opevněné kostely a jeho historie sahá až do středověku. Dlouhá léta však chátral, stejně jako hřbitov v jeho areálu. Od roku 1994 se však pracuje na jeho obnově. V současnosti už chybí jen venkovní fasády. Jan Štifter založil sbírku, kde by se mělo vybrat alespoň 250.000 Kč, aby mohl být kostel za spoluúčasti dotací opraven. Nyní je vybrána polovina. Věřím, že se podaří cíle dosáhnout, protože toto místo má úžasnou atmosféru a rozhodně si obnovu zaslouží. 

Abyste si mohli kostel a jeho okolí prohlédnout i vy (alespoň virtuálně), přikládám své fotky. Vypadají sice pochmurně, ale to způsobilo i počasí. Dnes nebyl zrovna den vhodný pro výlety a i ta tu krátkou chvíli jsem pěkně promrzla.































Pokud byste se chtěli připojit a přispět na obnovu kostela, podívejte se na veřejnou sbírku na Donio. 

Vaše Sabina

Komentáře