Recenze: Lisa Reganová - Závod s časem

 

Závod s časem je název nejnovějšího dílu skvělé série Lisy Reganové s vyšetřovatelkou Josií Quinnovou. Ztratí se v něm její dvojče Trinity a Josie si tak sáhne opravdu hluboko do jejich dětství a mládí. Pozná tak sestru mnohem lépe. Bude to však stačit k tomu, aby jí zachránila život? 

O čem je kniha Závod s časem

Trinity je slavná moderátorka a její kariéra je doslova hvězdná. Dokud neudělá chybu. V přímém vysílání řekne nevhodnou poznámku, je stažena z obrazovky a má být nahrazena jinou moderátorkou. Trinity to vše nese velice těžko. Odjíždí k sestře Josii, aby se dala dohromady a začne shánět materiál na reportáž, která by ji vrátila na výsluní. Zahrává si s ohněm. Vydá se totiž po stopách dosud nedopadeného sériového vraha známého jako Kostěj Umělec. 
Když se s Josií pohádají, odjíždí Trinity na nedalekou chatu pokračovat ve své práci. Josie ji o tři týdny jede navštívit a usmířit se s ní. Zjišťuje, že Trinity zmizela. Na místě navíc najde hrůzný symbolický obraz sestavený z kostí mrtvé ženy. 


Můj názor

Už dlouho jsem nečetla tak skvěle promyšlený thriller. Moc se mi líbilo, jak šla autorka do hloubky životů Trinity i Josie. Sledujeme vyprávění o vyšetřování, z pohledu hlavní vyšetřovatelky, které je napínavé do poslední chvíle. Zaujalo mě hlavně zaměření vraha na "umění", za něž považoval aranžování kostí mrtvých obětí. Kromě toho si je vybíral velice zajímavým způsobem, což ukazovalo jeho inteligenci. Chytit takového vraha není jednoduché a důkazem je i to, že tolik let unikal spravedlnosti. Josie musí zjistit, jak se mu na stopu dostala právě Trinity. To ji zavádí k poznání jejího soukromí od dětství přes pubertu až do současnosti. 
Vedle toho čteme tu a tam kapitoly o chlapci jménem Alex, který má velmi složité rodinné zázemí. Není divu, že ovlivní jeho myšlení natolik, že... Nebudu prozrazovat více, ale asi je vám jasné, obzvláště, pokud už autorku znáte, že nám ukazuje vždy i pohled a myšlení pachatele. O to je hrůznější, že víme, s čím se musí Josie poprat. V tomto případě navíc není zcela jasné, kdo z kapitol, vyprávěných z pohledu Alexe, může být vrahem. Je to on sám? Je to jeho otec? Zvláštní, umělecky založená matka? Nebo snad sestra Zandra, která "dělá špatné věci"? 

U této knihy jsem se ani chvilku nenudila. Přečetla jsem ji za dva večery doslova jedním dechem a opět si potvrdila, že je pro mě Lisa Reganová jednou z nejlepších thrillerových autorů - spolu s Robertem Bryndzou. To jsou moji TOP. 

U této série je lepší, když ji budete číst postupně, ale pokud seženete knížky jen na přeskáčku, vadit to vyloženě nebude.

Hodnocení: 99 %

Za knihu Závod s časem moc děkuji nakladatelskému domu Grada a nakladatelství Cosmopolis. Na stránkách Grady si ji za výhodnou cenu můžete koupit i vy. 

Komentáře

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)