Recenze: Veronika Fiedlerová - Ozvěny záhrobí

 

Veronika Fiedlerová je moje TOP autorka, co se týká hororových příběhů. Je totiž stejně jako já tafofil a většina jejích příběhů má co do činění se hřbitovy a záhrobím. Stejně je to i s knihou Ozvěny záhrobí, což je druhý díl série s pojišťovákem Benediktem Klausnerem. A že to není jen tak obyčejný pojišťovák napovídá už sám název knihy. 

O čem je kniha Ozvěny záhrobí

První díl s Benediktem Klausnerem jsem četla už před pár lety. Od té doby nějak nebyl čas vrhnout se na další. Na jedné straně je to škoda, na druhé musím napsat, že jsem si teď čtení opravdu užívala a nijak nevadilo, že už jsem si nepamatovala všechny detaily. Každopádně doporučuji číst tuto sérii postupně, od prvního dílu - Pozdravy záhrobí. 
Ve druhém díle se setkáváme s Benediktem ve chvíli, kdy leží jeho přítelkyně Zuzana v nemocnici na pozorování. Je s ním totiž těhotná. To, že těhotenství nemá hladký průběh způsobuje i to, že miminko bude nekromant, stejně jako Benedikt. A Zuzana díky tomu získává podobné schopnosti, vidiny atd. A musí se naučit s nimi žít a pracovat, aby se nezbláznila. 
Zpočátku se zdá, že Benedikt řeší běžné případy podezřelých nehod, které zavání pojišťovacími podvody. Ani Benedikt netuší, že ho šéf posílá řešit takové věci záměrně. Teprve když se začnou objevovat spojitosti s případem, který řešil vloni - a který si čtenáři mohou pamatovat z prvního dílu - dochází mu, že ještě není všemu konec. 
Na scéně se totiž objevuje nový nekromant, který se sice ve svém "oboru" teprve zaučuje, ukazuje se však, že má velký talent. Nebo ho vede mocný démon! Tento nekromant však rozhodně nemá dobré úmysly a tak umírají nevinní lidé. Benedikt ho musí dopadnout a zneškodnit dřív, než ublíží někomu dalšímu. Nebo Zuzaně! 


Můj názor

Jak už jsem psala, tato "záhrobní" literatura je přesně moje gusto. Mrtví i nemrtví, démoni, pochmurná atmosféra hřbitovů i tajemné katakomby pod Moravským Brodem. Benedikt je sympaťák, kterého mám stále raději. O Zuzanu jsem se hodně bála. Víc o tom ale prozrazovat nebudu. 
Faktem je, že i na tento díl se musíte hodně soustředit. Zpočátku se vám bude zdát všechno celkem jasné, ale postupně, jak budou případy přibývat, se začnou všechny nitky motat. Je potřeba dávat pozor, jak je bude Benedikt postupně rozplétat. A rozhodně doporučuji číst nejprve první díl, abyste pochopili i souvislosti s ním. Řada záležitostí totiž hodně navazuje. 
Ozvěny záhrobí jsou takovou hororovou detektivkou či thrillerem, u kterého se sice nebudete vyloženě bát, ale mrazit vás rozhodně bude. Román je to rozhodně čtivý, napínavý a vyhraďte si na něj dost času, protože se od něj jen těžko odtrhnete. 

Hodnocení: 89 %

Za knihu Ozvěny záhrobí moc děkuji nakladatelství Golden dog, na jejichž stránkách můžete oba dva díly koupit. Zároveň tam brzy pořídíte i závěrečný, třetí díl, kterého už se nemůžu dočkat. 

Komentáře

  1. Trochu váhám - já na příběh s nějakým nadpřirozenem moc nejsem...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)